Spel recensie: Pandemic: Rapid Response

Pandemic Rapid Response

Uit de spellenreeks Pandemic kwam dit jaar de Nederlandse versie van Rapid Response – een spel dat het meteen heeft geschopt tot een nominatie voor Speelgoed van het jaar 2019. Dit spel, dat origineel door Z-Man is uitgegeven, draait allemaal om een grootse uitbraak van een pandemie – een catastrofale ramp die de wereld op zijn knieën kan brengen. Het is aan jullie, spelers, om samen te werken en deze ramp een halt toe te roepen.

Basis

Die ramp moet je zien te voorkomen vanuit jullie eigen vliegbasis, waar je de benodigde items kunt vervaardigen. Produceer voldoende water, voedsel vaccins en medicijnen om ze op tijd af te leveren bij de getroffen wereldsteden. Doe je dat, dan krijg je extra speeltijd. En hoe langer je wacht – of nodig hebt om de benodigde items te maken – des te sneller zie je de tijd tussen je vingers doorglippen.

Plannen en geduldig zijn

In Pandemic – Rapid Response is het een kwestie van wachten en plannen. De zandloper loopt rustig door… hoewel… rustig… hij doet er in ieder geval twee minuten over om leeg te lopen. Daarna moet je een tijdfiche inleveren. Zijn je tijdfiches op, dan heb je verloren. Red je een stad, dan krijg je er een fiche bij. Een strakke planning is geboden! En soms betekent dat ook dat je jouw beurt deels heen laat, om iemand anders de kans te geven om echt even te shinen! Door die tijdsdruk is het overigens wel een kort en krachtig spel; in circa 20 minuten weet je of de wereld doorgaat met draaien, of dat het je niet gelukt is hem te redden.

Pandemic Rapid Response 2

Dobbelen om hulpmiddelen

Iedere speler heeft acht dobbelstenen ter beschikking om mee te spelen. Die dobbelstenen heb je nodig om te verplaatsen, maar ook om je materialen te verdienen. Je zet ze namelijk in op de machines waar je bij in de kamer staat. De een dobbelt bijvoorbeeld voor vaccins, de ander voor water en weer iemand voor voeding. De hoeveelheid dat je nodig hebt hangt af van de stad in nood: op missiekaarten zie je hoe veel je nodig hebt. En heb je alles verzameld, dan moet je er nog naartoe vliegen… ook dat kost je dobbelstenen!

Ga direct naar Pandemic: Rapid Response op BOL.com.


Recensie over Pandemic: Rapid Response

Rapid Response is een echte hectische coöperatieve game, waar je het snel van op je heupen gaat krijgen. Die tijdsdruk is bijna tastbaar! Qua dynamiek in het spel is het niet heel bijzonder of spannend: je gaat naar een locatie, verzamelt de benodigde spullen en levert ze af op het drop-off point. Desondanks is het een spannend gegeven en werkt het systeem absoluut. De handleiding is goed vertaald, het spel mooi uitgevoerd. De kleuren van de dobbelstenen hadden wat mij betreft meer contrast mogen hebben – ik had soms moeite om de kleuren van elkaar te onderscheiden. Een super spannend coöperatief spel waar elke seconde telt!

Score: 8


Informatie

, Asmodee
Genre: coöperatief, Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 29.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.