logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Paloma, Cees van den Berg


Het is niet altijd makkelijk om anders te zijn dan anderen. Dat gaat op alle fronten op. Soms ben je fysiek anders, kun je minder goed leren, heb je een bijzonder gevoel voor humor of kun je juist beter leren dan je klasgenoten. Hoe dan ook: in al die gevallen val je buiten de boot. Helemaal als je gezinssamenstelling anders is dan dat van anderen. Dat is het geval bij Paloma, de hoofdpersoon van dit spannende avontuur.

Geldzorgen

De moeder van Paloma is een tijdje geleden overleden. Ze was een briljante wiskundige, die heel wat ontdekkingen op haar naam had staan. Haar vader zit sinds die dag in zak en as. Hij verdwijnt zo nu en dan naar de kroeg om te ‘biljarten’, maar drinkt zich een stuk in zijn kraag. Er komt dan ook nogal wat op het bordje van Paloma, want het huishouden wordt door haar vader nauwelijks gedaan. En dat terwijl het zo’n lieve man is. Dan ontdekt Paloma een wiskundewedstrijd, waarbij ideeën opgekocht worden door een internationale organisatie. Daar is miljoenen mee te verdienen. Paloma heeft nog een paar schriftjes van haar moeder, met ideetjes die ze nooit heeft gepubliceerd. Eentje daarvan kan zomaar de hoofdprijs winnen… maar dat idee heeft ook een duistere kant. Zal ze het ‘verkopen’ om hun gezin uit de brand te helpen? Ze gaat op pad… maar kan ook daarbij niet rekenen op de hulp van haar vader. Ze zal het in haar eentje moeten doen!

Koppig meisje

Gelukkig hoeft Paloma het niet helemaal in haar eentje te ondernemen. Haar geit, de tamme Napoleon, gaat met haar mee. Die heeft echter een geheel eigen willetje en doet precies wat hij zelf wil. Bovendien mag de geit lang niet overal mee naar binnen – zo is de bus en de metro al een groot probleem. Tijdens haar wandeling door Amsterdam ontmoet ze een paar kleurrijke figuren, die haar leven zullen beïnvloeden… en Paloma dat van hen. Dat maakt van dit fantasierijke kinderboek een feestelijke ontdekkingsreis vol liefde en passie, ontdekkingen en nieuwe ontmoetingen, het lot en toekomst, maar ook met verdriet en afscheid.


Ga direct naar Paloma op BOL.com.

Recensie over Paloma

Paloma is een ontroerend boek dat vol enthousiasme geschreven is. Het boek verliest op geen enkel punt zijn vaart of tempo, waardoor je er in één ruk doorheen kunt lezen als je daar de tijd voor neemt. Het is grappig en ontroerend, spannend en een echte race tegen de klok. Het wetenschappelijke symposium duurt namelijk maar één dag… en als je dan ineens te voet moet in plaats van met de bus of de metro, dan bepaalt dat behoorlijk het tempo! Gelukkig ontmoet ze een paar nieuwe vrienden die haar met raad en daad bijstaan.

Score: 8


Informatie

Titel: Paloma
Auteur:
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 192
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789047713531
Prijs: 14.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.