logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: Paleo, 999 games

paleo bordspel

Als het aankomt op bordspellen, is de een een stuk fanatieker dan de ander. Om het gezellig te houden spelen wij regelmatig coöperatieve bordspellen: spellen waarbij je moet samenwerken om één gezamenlijk doel te bereiken. Paleo doet dat als geen ander – en in een bijzondere setting. Het spel speelt zich namelijk af in het stenen tijdperk! En het is aan jullie samen om deze harde wereld te overleven.

Paleo is één van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2021. Je kunt nog tot 26 oktober stemmen op jouw favoriet en mooie prijzen winnen. Maak daar gebruik van!

Overleven in de oertijd met Paleo

Tijdens een spel Paleo moet je samenwerken met je medespelers. Je gebruikt acties op kaarten om voedsel te krijgen, grondstoffen te vinden, nieuwe gereedschappen te maken, nieuwe leden voor je stam te rekruteren en een heleboel andere dingen. Als je het spel voor het eerst speelt (en in het begin van ieder spel), zul je de moeilijkere taken niet kunnen voltooien, maar naarmate je stam groeit, kun je overwinningsfiches verdienen die je nodig hebt om het spel te winnen. Jullie hebben namelijk gewonnen als je 5 overwinningsfiches hebt binnengehaald. Je verliest als je een vijfde schedel krijgt. Die krijg je als mensen in je stam sterven, jij je mensen niet kunt voeden en wanneer je acties op bepaalde kaarten, inclusief de missiekaarten, niet kunt oplossen.

Kies je modules

Voor je met een spel begint, kies je moduledecks om mee te spelen. Er zijn zeven vooraf bedachte opstellingen, die twee of drie van de 10 modules combineren. Ieder van deze opstellingen verschilt in moeilijkheidsgraad. Je kunt natuurlijk er ook zelf voor kiezen om eigen sets samen te stellen, maar eerlijk gezegd zijn wij daar nog niet aan toegekomen. Soms is het ook beter om even op de veilige paden te blijven en gebruik te maken van alle kennis en ervaring van de spellenmakers! Alle modules zijn uniek en geven je verschillende soorten taken en ontmoetingen. De meeste modulekaarten worden toegevoegd aan het hoofdspel, dat wordt geschud en aan de spelers wordt uitgedeeld. Elke module heeft ook een missiekaart, moet doelen die je elke ronde moet bereiken.

Laat je stam beginnen

Elke speler krijgt twee mensen in zijn groep. Zo heb je al een basis qua vaardigheden – en misschien zelfs wat grondstoffen. De belangrijkste grondstoffen (voedsel, hout en steen) zijn voor iedereen beschikbaar, maar elke speler heeft zijn eigen kaartenset en zijn eigen gereedschap. Om sommige doelen te bereiken, zul je dus echt moeten samenwerken. Iedere ronde wisselt van dag naar nacht. De acties worden overdag uitgevoerd. Iedere speler pakt dan tegelijkertijd drie kaarten uit hun stapel, kijkt naar de achterkant van die kaarten (daaraan zie je wat je ongeveer te wachten staat: een boskaart zal je waarschijnlijk hout en eten opleveren, maar niet altijd), en draait er eentje om.Dat is de actie die je moet uitvoeren. Na het uitvoeren van de acties is het tijd om te eten en acties uit te voeren die op de missiekaarten staan. Is je stapel op? Dan worden de aflegstapels opnieuw geschud en begin je weer aan een nieuwe ronde.

Actiekaarten

Op de meeste kaarten staan twee of meer acties die je kunt uitvoeren, waaronder een Help-actie waarmee je iemand anders kunt helpen. Soms moet je voor een actie een bepaald aantal vaardigheden in je groep hebben, of dat je grondstoffen moet betalen. Soms moet je een bepaald aantal kaarten weggooien. Als je kaarten weglegt om voor een actie te betalen, leg je ze omgekeerd af op een aparte aflegstapel (zo blijft het een verrassing welke kaarten overblijven); alle andere afgelegde kaarten worden op een algemele open aflegstapel gelegd. Als je een rode kaart aflegt, moet je een van je mensen verwonden. Nadat je voor een actie hebt betaald, krijg je de beloningen die ernaast worden weergegeven.


Ga direct naar Paleo op BOL.com.

Recensie over Paleo

CooleSuggesties topper

Paleo is een verrassend spel. Niet alleen qua setting, maar ook vanwege het feit dat het een cooperatief spel is. Samenwerken is in dit spel echt een must. Misschien ben je tijdens sommige beurten wel meer bezig met het helpen van je medespelers dan het uitvoeren van je eigen opdrachten… en in een andere beurt is dat precies andersom. Je moet kijken waar je kunt bijspringen, blijven praten met elkaar en alle middelen goed inzetten. Het omdraaien van de kaarten is een heel leuk element. Je hebt telkens wel een idee wat het zou kunnen zijn, maar helemaal zeker weten doe je het niet. Die onzekerheid maakt het spel telkens weer een verrassing. Daarbij is het een overwinning als je nieuwe gereedschappen ontwikkeld, waardoor je meer mogelijkheden hebt voor jouw eigen gewin… en dat van anderen. Zorg alleen dat er niet te veel missers worden gemaakt – je zult zien dat het knap lastig is om het spel met een goed gevolg te voltooien!

Score: 9


Informatie

Titel: Paleo
Uitgever: 999 games
Genre: coöperatief bordspel
Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2 tot 4 spelers.
Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Adviesprijs: 42.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Sarah avatar
  Sarah

  Hey, we hebben nogal wat vragen bij paleo.. zou jij ons kunnen helpen?

  1) rode kaarten , moet je die spelen? Of kan je deze ook negeren (gewoon afleggen)?
  2) het voetje bij sommige actiekaarten, moet je deze dan bij je mensen leggen? Of kan je deze oneindig gebruiken? Wat is daarvan de bedoeling?
  3) op de nachttableau staat een afbeelding waarbij de derde mens lichter staat afgebeeld, wil dit zeggen dat, als je 3 mensen hebt, je die derde niet hoeft te voeden?

  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Sarah

 2. […] 41685 – LEGO10 & 11 jaar – Pixicade – BOTI12 t/m 17 jaar – Paleo – 999Games18 plus – 20 second Showdown – 999GamesDuurzaam – Geomag Super […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.