logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wil je overstappen van Windows naar Apple? Lees dit eerst!


Voor je overstapt van Windows naar macOS moet je weten waar je aan begint. De twee computersystemen zijn namelijk behoorlijk anders. Er zijn nog al wat dingen waar je op moet letten, voor je de overstap maakt. Heb je eenmaal een Apple computer of MacBook in huis, dan zijn er een paar belangrijke dingen die je moet doen om de overgang soepel te laten verlopen. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

Benieuwd naar de verschillen tussen een MacBook Pro en een MacBook Air? Wij zetten ze voor je op een rij!

  1. Besturingssysteem en interface: macOS heeft een andere interface en gebruikerservaring dan Windows. Zo heb je met een originele Apple muis maar één muisknop (een touchpad, nota bene) en is je menubalk opgesplitst in een menubalk boven in het scherm en een Dock aan de onderkant. Daarnaast biedt MacOS verschillende navigatiemogelijkheden, zoals Mission Control, Launchpad en Spotlight.
  2. Softwarecompatibiliteit: Ben je verknocht aan bepaalde programma’s? Controleer dan voor de overstap of deze software ook beschikbaar is voor macOS. Controleer of er macOS-versies zijn van je favoriete software en kijk eventueel of er alternatieve programma’s beschikbaar zijn als dat niet zo is. Denk eraan dat sommige specifieke Windows-software mogelijk niet beschikbaar is voor macOS, hoewel de meeste grote programma’s versies hebben voor beide besturingssystemen.
  3. Sneltoetsen en gebaren: De grootste omschakeling maken mensen wel door de veranderingen in sneltoetsen en de toevoeging gebaren in macOS. Neem de tijd om de veelgebruikte sneltoetsen in macOS te leren, zoals Command+C om te kopiëren en Command+V om te plakken in plaats van CTRL+C en CTRL+V. Heb je een universeel toetsenbord gekoppeld aan je mac? Dan kunnen die toetsen behoorlijk verwarrend werken. Naast de andere sneltoetsen binnen macOS ondersteunt macOS ook verschillende multi-touch-gebaren op trackpads en Magic Mouse. Probeer deze onder de knie te krijgen – je zult er geen spijt van krijgen!
  4. Bestandscompatibiliteit: Voor de meeste mensen zal dit geen enkel probleem zijn, maar je kunt beter controleren dat je bestanden compatibel zijn tussen Windows en macOS. Documenten, afbeeldingen en muziekbestanden vormen in de regel geen probleem. Houd echter rekening met mogelijke verschillen in applicaties en formaten, vooral bij gespecialiseerde bestandstypen en software-specifieke bestanden.
  5. Apple-ecosysteem: Het sterkste punt van Apple is misschien wel de koppeling met het Apple-ecosysteem, waardoor talloze mogelijkheden ontstaan. Denk daarbij aan iCloud, waarmee je cloudopslag, synchronisatie van bestanden en integratie tussen verschillende Apple-apparaten kunt realiseren. Je kunt bijvoorbeeld je contacten, agenda’s en notities synchroniseren tussen je Mac, iPhone en iPad. Je kunt ook je iPad inschakelen als tweede scherm, browservensters doorsturen van je MacBook naar je iPhone, navigatie starten op je iPhone en verdergaan op je Apple Watch, je Apple Watch gebruiken om je MacBook te ontgrendelen… en ga zo maar door.
  6. Ondersteuning: Apple staat voor gebruiksgemak – en dat merk je als je hulp of informatie zoekt. Op de Apple website vind je 1001 artikelen over iedere mogelijke functie die je iPhone, macBook of andere gadget ook maar heeft. Daarnaast onderhoud Apple een uitgebreid gebruikersforum en kun je altijd contact opnemen met Apple Support voor specifieke hulp en begeleiding. En natuurlijk zijn er talloze fanwebsites, die een bron van informatie en tips vormen!
  7. Verkennen en uitproberen: Neem de tijd om je nieuwe Mac te verkennen en te leren kennen. Het is echt een compleet ander systeem, waar je niet zomaar achter kunt zitten en op dezelfde manier mee kunt werken als achter je pc. Het toffe is wel dat je een Apple computer volledig aan je persoonlijke voorkeuren kunt aanpassen. MacOS zit ook boordevol toegankelijkheidsfuncties. Zo kun je het systeem naar jouw wensen en behoeftes aanpassen. Pas de systeemvoorkeuren aan, ontdek handige functies zoals Spaces en Split View voor vensterbeheer, en personaliseer je bureaublad en dock met je favoriete apps en snelkoppelingen.

Door rekening te houden met deze aspecten en de tijd te nemen om vertrouwd te raken met macOS, kun je de overstap van Windows naar macOS soepel laten verlopen en optimaal gebruikmaken van je nieuwe Mac.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.