logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Over hypotheken en maandelijkse lasten – zo bespaar je veel geld


Mij is altijd geleerd dat je maar één lening in je leven mag nemen: een hypotheek afsluiten. Voor de rest moet je pas betalen als je het geld hebt. Een eenvoudige regel, die me heel wat ellende heeft bespaard. Zelfs tijdens mijn studietijd heb ik geen lening afgesloten – hoewel dat erg makkelijk én aantrekkelijk was. Nu pluk ik (en mijn gezin met mij) daar de vruchten van. De maandelijkse lasten zijn in ieder geval een stuk lager door ons koopgedrag, en een stukje overzichtelijker. Toch is het slim om regelmatig naar je hypotheek te kijken. Zeker als de hypotheektermijn op het punt staat om af te lopen is het slim om even rond te kijken.

Oversluiten mag

Als je een hypotheek afsluit, doe je dat namelijk voor een bepaalde termijn. Daar hang je dan aan vast – tenzij je het er voor over hebt om een boete te betalen om je verplichtingen af te kopen. Hoewel je dan meestal die hele verschuldigde rente in 1 keer betaald, dus veel schiet je daar niet mee op. Loopt je rentetermijn echter af, dan kun je meestal vrij eenvoudig overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Je hypotheek oversluiten, heet dat. En dat kan je ontzettend veel geld besparen per maand!

Rentestand bepaalt

Wil je weten hoe veel je dat zal besparen? Dan hoef je eigenlijk alleen maar naar de actuele hypotheek rentes te kijken. Een beetje rekenaar kan dan zelf uitrekenen wat je per maand bespaart. Maar kijk je op een advieswebsite als Financer.com, dan kun je het natuurlijk ook gewoon voor je laten berekenen. Dat is wel zo handig! Ben je onder de indruk van wat je ziet (de rentestanden staan nu heerlijk laag, de kans is best groot dat je een paar honderd euro per maand kunt besparen) dan rest je nog één ding: contact opnemen met je hypotheekverstrekker – of een andere partij – om over te stappen en achterover te leunen, waarbij je terecht tevreden kunt zijn over je goede daad voor de komende tien jaar.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.