logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Over de grens, Mechtild Borrmann

De geschiedenis is niet altijd even rechtlijnig. Ieder ervaart de gebeurtenissen in de wereld op zijn of haar eigen manier, geeft er een eigen draai aan en gaat vervolgens met die gevoelens verder in zijn of haar leven… Soms zijn er echter gebeurtenissen die zo’n impact maken, dat het je leven simpelweg moet veranderen. Zo ook het leven van de Duitse Henni uit het boek Over de grens. Zij woont in Duitsland, in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, vlak bij de Belgische grens. In de periode van de nasleep van de oorlog gebeuren een aantal dingen in haar leven die ongetwijfeld diepe littekens hebben achtergelaten.

Zwaar leven

Het begint al op jonge leeftijd, wanneer haar moeder overlijdt en haar vader ten dienste van het Duitse leger op pad is. De opvoeding van haar zusje en twee jongere broers komt op haar schouders. Wanneer haar vader terugkomt uit het leger hoeft ze van hem ook niet veel hulp te verwachten. Hij is ontzettend in zichzelf gekeerd en stort zich volledig op zijn geloof. Het is dus aan Henni in het boek Over de grens om te zorgen voor hun gezin. Daarbij kan ze een mooi zakcentje verdienen door spullen te smokkelen van België naar Duitsland onder zon. Omdat ze in het gebied is opgegroeid kent ze de verschillende wegen door het verraderlijke moeras als geen ander. Het handeltje groeit langzaam uit tot meer dan lucratief bijbaantje, waardoor de georganiseerde misdaad zich er steeds mee gaat bemoeien. Vanaf dat moment trekt het ook de aandacht van de ordehandhavers, die met harde hand optreden tegen de smokkelaars. Daartoe behoren inmiddels ook Henni en haar jongere zusje, waarbij de laatste tijdens een achtervolging wordt neergeschoten en Henni in de gevangenis belandt.

Verscheurd gezin

In de periode daarna is het duidelijk dat er niemand voor de 2 jongere broertjes kan zorgen. Ze worden dan ook naar een katholiek kindertehuis gestuurd, waar een van hen overlijdt aan longontsteking. Tientallen jaren later overlijdt de vader van het gezin samen met een non, beiden op verdachte wijze. Iedereen kijkt daarbij direct naar Henni, waarna een speurtocht naar het roerige verleden begint en lang niet alles blijkt te zijn zoals Henni in eerste instantie had gedacht.

Ga direct naar Over de grens op BOL.com.


Recensie over Over de grens

Dat je geheugen je kan bedriegen, zal voor niemand een verrassing zijn. Maar soms zijn het juist de meest verschrikkelijke dingen die zorgen voor je karaktervorming. Hoe bizar is het dan wanneer je ontdekt dat die herinneringen helemaal niet accuraat blijken te zijn? Hoeveel dingen had je je leven anders gedaan als je de juiste informatie had gehad? En bovendien: hoe hebben deze gebeurtenissen jouw verdere leven getekend? Allemaal zaken waar Henni in dit boek langzaam tegen aanloopt. Dat maakt Over de grens zo’n spannend boek. Je ontdekt samen met de hoofdpersoon de ware toedracht van het verleden. Mondjesmaat krijg je de informatie in handen, waarbij je tijdens het lezen je telkens afvraagt: zou het niet zo kunnen zijn dat een punt…? Het is dan ook een boek dat je maar moeilijk kunt wegleggen, omdat de hunkering naar de waarheid je dwingt verder te lezen.

Score: 8


Informatie

Over de Grens,
Illustrator: nvt
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, 288 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789400510838. Prijs: 17.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.