logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Outriders

outriders

Outriders is een game waar je echt even voor moet gaan zitten. Alleen al omdat het even duurt voor het echt goed op gang kunt en je er helemaal een weg in weet te banen. Er zijn namelijk eerst een paar ’tutorial-levels’ waar je doorheen moet, voor je het ware potentieel van jouw personage zult ontdekken. Dan duik je in een post-apocalyptische sci-fi wereld vol vreemde figuren en ‘improved’ mensen die elkaar het leven zuur maken, om zo de macht over de planeet te grijpen. Onderweg vind je coole loot waarmee je jouw personage direct kunt verbeteren… als je tenminste even een rustig plekje kunt vinden.

Verhalende game

Nu kun je twee kanten op met Outriders. ten eerste kun je helemaal in het verhaal duiken, waarbij je een indrukwekkende lijn voor de kiezen krijgt over het koloniseren van nieuwe planeten, het ontdekken van onontgonnen gebied en een strijd om de macht. Dat verhaal kun je echter ook skippen om er gewoon vol in te duiken. In dat tweede geval bespaar je jezelf flink wat tijd (de tussenfilmpjes krijgen zeker genoeg aandacht) maar mis je ook wat pracht en praal…. en een extra motivatie om je geweer op te pakken. Wat je ook doet: je kunt zeker zonder het verhaal, en hoewel de gamemakers zichzelf soms iets te serieus nemen op dat vlak, zijn de filmpjes het kijken zeker waard. Tijdens het spelen zul je ook wat gesprekken voeren met verschillende NPC. Die gesprekken zijn soms bikkelhard, maar soms ook menselijk en emotioneel. Het is aan jou hoe je daar mee omgaat: het zal de voortgang van het spel in goede banen leiden.

outriders personages

Lekker knallen

Nu kun je Outriders in je eentje spelen, maar ook met vrienden of andere online gamers. Dan is het spel wel op zijn best, eerlijk gezegd. De strijdvelden zijn namelijk groot. Beperkt, maar groot. Vijanden komen uit de meest bijzondere hoeken, waardoor je soms letterlijk bent ingesloten tussen bijzonder krachtige tegenstanders – zeker als je hem speelt op het moeilijkste niveau dat voor jou op dat moment beschikbaar is. Een paar teammates vormen dan het verschil tussen een fikse nederlaag of een toffe overwinning. De strijdvelden zijn daarbij overigens behoorlijk grimmig en grauw. Ze verheerlijken de oorlog zeker niet, in tegendeel. Het rauwe randje van menselijke tegenstanders verslaan komt zo nu en dan toch echt hard en duidelijk binnen. De vijanden zijn overigens divers en je zult al snel wat minibazen voor je kiezen krijgen.

Superkrachten

Daarbij kun jij als strijder steunen op een aantal superkrachten. Jij bent namelijk een ‘improved’ mens, die in het begin al kan kiezen uit een viertal verschillende disciplines. Sommigen zetten hard in op vernietiging en wapens, anderen juist op support of verdediging… hoewel dat dan eerder gaat om de secudaire eigenschappen en niet zozeer de basisskills. Het gaat meer op: wil jij op afstand aan de slag met gadgets als Technomancer, je vijanden als Pyromancer in vuur en vlam zet, wil sluipen als een Trickster of vol in het gevecht gaat met jouw tank-achtige Devastator? Die richten zich vooral op schade. Ieder heeft zo zijn sterke kanten en vormt daarmee voor iedereen een mooie aansluiting op jouw eigen speelstijl. Naarmate je experience opdoet kun je tot maximaal 32 nieuwe krachten/moves vrijspelen, die je kunt toekennen aan L1 en R1 (en L1+R1). Maar dat is niet alles. Je verdient ook personagepunten die je kunt gebruiken om de basisvaardigheden van jouw karakter te verbeteren. Dat doe je in een boomstructuur, waarbij iedere tak is verdeeld in een basisskill van jouw personage.

outriders actie

Missies

Nu krijgt iedere soldaat natuurlijk zijn opdrachten mee. In Outriders komt die van verschillende personen. Daardoor kun je meevechten in De Strijd Der Strijden om de planeet te ontdoen van kwaadwillenden, maar kom je op de basis ook verschillende npc tegen die jouw hulp willen voor het één of het ander. Die missies kun je keer op keer spelen. De uitroeptekentjes blijven gewoon staan, waardoor je meermaals een fijne beloning kunt opstrijken. Naarmate jouw personage sterker wordt en je meer ervaring krijgt, zal de wereld om je heen moeilijker worden. Is een bepaalde missie te moeilijk? Dan kun je het niveau makkelijk verlagen via het menu, om het daarna weer hoger in te zetten. Het enige nadeel is wel dat de beloningen lager zullen zijn… De missies zullen je over de hele planeet brengen, waardoor je heel wat nieuwe omgevingen voor je kiezen krijgt: van woestijngebieden tot de jungle, van verlaten dorpjes tot imposante fabrieksgebouwen. Iedere omgeving kent zijn eigen buitenaardse vijanden, waar genoeg aandacht aan is geschonken qua vormgeving en vechtstijl. Maak je borst maar vast nat!

Loot maar raak!

Een van de tofste elementen aan Outriders is wel het looten. Dat steekt gewoon fantastisch in elkaar. Je vind nieuwe loot door vijanden te verslaan (houd je ogen goed open voor shiny voorwerpen op het strijdveld! Maar je vind loot ook in buitkisten die je vind na een expeditie of gewoon op het strijdveld zelf, verborgen op een hoekje. Daarbij vind je een veelheid aan wapens (je kunt drie wapens dragen: twee naar keuze en een variant op het pistool) of je kleding. Ieder item heeft zo zijn unieke eigenschappen, vooral vanaf het moment dat ze niet meer ‘standaard’ zijn. Met name de legendarische wapens zijn briljant vormgegeven en beschikken over eigenschappen die je graag aan je arsenaal toevoegt. Je kunt zelfs je eigen items bouwen en upgraden, wat een fijne feature is voor al die loot die je toch niet meer gebruikt.


Ga direct naar Outriders op BOL.com.

Recensie over Outriders

Outriders is een geweldige sci-fi-actiegame, die in mijn ogen Destiny combineert met Tom Clancy’s The Division. Het lijkt een beetje op een arcadeversie van de meeste loot-rpg’s, zonder al te diep te gaan en genoeg elementen te bieden om lekker te knallen. De meestal bevredigende twist is de voortgang van de RPG-buit en de mogelijkheid om je karakter te tweaken en te ontwikkelen. Het verhaal is uitgebreid (en soms een tikje too much), maar als shooter is Outriders absoluut geslaagd.

Score: 8


Info

Outriders
Uitgever: Square Enix
Getest op: PS4
Genre: actie-rpg
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.