logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo kunnen ouderen langer in hun eigen huis wonen

Als veertiger maak ik nu bij mijn ouders mee dat ze wat ouder beginnen te worden (iets waar ik zelf nog niet aan wil denken, maar dat is weer een ander verhaal). Ze wonen hun hele leven al in hetzelfde dorp, waarvan de afgelopen dertig jaar in een door henzelf ontworpen huis. Destijds was het helemaal perfect voor ons gezin: iedereen een eigen slaapkamer, genoeg ruimte om ieder onze weg te gaan en een fikse tuin om actief in bezig te zijn. Je hoort steeds meer verhalen over het feit dat eenzaamheid ouderen raakt – ik zou er niet aan moeten denken dat mijn ouders uit hun prettige en vertrouwde omgeving moeten gaan!

Tijden veranderen

Vroeger was dat wel anders. Ouderen van zo’n dertig jaar geleden waren een stuk ouder dan voorheen. Wellicht leefden ze wat meer in het verleden (en in ieder geval met een stuk minder comfort en gemak om hen heen) waardoor een man van 65 – 70 ook een echt oude man was. Tegenwoordig is dat wel anders. Mensen zijn gezonder, leven bewuster en zijn daardoor ook langer in staat om voor zichzelf te zorgen, hoewel bepaalde ouderdomskwalen nog steeds actueel zijn. Toch is het voor bijvoorbeeld mijn ouders steeds beter mogelijk om in hun eigen huis oud te worden, in plaats dat ze moeten verhuizen. Met wat aanpassingen in huis, welteverstaan.

Wat kun je aanpassen in huis om er langer te blijven wonen?

Er zijn bijzonder veel manieren waarop het huis beter bewoonbaar en toegankelijk gemaakt kan worden. Sommige aanpassingen zijn heel eenvoudig en zo gedaan, andere aanpassingen vergen wat meer tijd en energie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het vervangen van lampen door feller led-licht. Dat is veel rustiger voor de ogen dan een sfeervol lampje.
  • Gebruik sensorlampen voor wanneer je ouders wat vergeetachtig worden. Zo kun je de lampen na 5 of 10 minuten laten uitgaan, wanneer er geen beweging meer is.
  • Haal drempels weg uit huis. Vul ze op met een lagere drempel, zodat rollators makkelijker kunnen rollen, of vervang de hele vloer voor één groot deel.
  • Een hoger bed zorgt voor een makkelijkere uitstap. Datzelfde geldt voor banken en stoelen in de zitkamer.
  • Gebruik slimme technieken. Geloof het of niet, dankzij de Nederlandse versie van Google Home is het bijzonder makkelijk om te gebruiken. Bovendien krijgen de ouderen een gesproken antwoord, wat makkelijker is dan lezen. Wat wordt het weer  vandaag? Doe de lampen aan in de woonkamer. Hoe lang moet je spaghetti koken?
  • Zorg dat keukengereedschappen ergonomisch verantwoord zijn. Op een gegeven moment hoeft het niet meer hip en trendy te zijn, maar liever functioneel!
  • Kook op inductie. Dat is niet alleen veiliger qua temperatuur, maar voorkomt ook gaslekkages.
  • Pas de badkamer aan. Plaats beugels of een krukje in de (inloop)douche, een beugel voor makkelijk opstaan bij de toilet en zorg voor een wat stroevere tegel op de vloer.
  • Bouw een traplift in. Dat klinkt als een fikse aanpassing, maar is het helemaal niet. Het maakt de bovenverdieping ineens weer toegankelijk. Bovendien kun je ook kiezen voor een tweedehandse, opgeknapte en daardoor net zo veilige (maar veel goedkopere) traplift. Zo’n verbouwing is al duur genoeg!

Nieuw of tweedehands?

Een heikel punt. Koop je alle aanpassingen nieuw, of ga je voor tweedehands artikelen? Voor een flink aantal zaken klinkt het aannemelijk om voor nieuw te gaan, voor andere delen kan een tweedehands een heel goed alternatief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rollator of een tweedehands laminaatvloer. Niks mis mee, en je bespaart er een hoop geld mee. Andere dingen, zoals een traplift, zou je volgens velen beter nieuw kopen. Maar waarom? Een bedrijf als Smienk Trapliften heeft zich gespecialiseerd in het opknappen en aanpassen van gebruikte trapliften. Het is immers zonde als al die trapliften na gebruik worden weggegooid. Daar wordt niemand blij van. Iedere gebruikte traplift wordt technisch gecontroleerd en helemaal naar wens en smaak aangepast. Zelfs de bekleding kun je kiezen! Zo kun je een traplift kopen die perfect aansluit op jouw wensen en eisen, maar dan wel stukken goedkoper! Bovendien worden deze trapliften thuis geïnstalleerd én krijg je levenslange garantie. Wat wil je nog meer?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.