logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Oudere woning opknappen: waar begin je? 


Je hebt een prachtige oude woning gevonden op een fantastische locatie. Het is echt jouw absolute droomwoning en je kunt niet wachten om in te trekken. Helaas betekent het betrekken van een oudere woning ook vaak dat er nog veel werk aan de winkel is. Voordat je kunt intrekken, moet de woning namelijk nog wel flink aangepakt worden om het wooncomfort te verbeteren. 

Hoewel een oudere woning misschien wat meer werk vergt, zal deze investering uiteindelijk zeker lonen. De charme van oudere woningen is tegenwoordig nauwelijks nog te zien. Hoe mooi is het dan als je in een van de weinige pareltjes van Nederland kunt wonen? 

Kan je niet wachten om jouw droomwoning aan te pakken? Wil je het wooncomfort verbeteren, maar tegelijkertijd de authenticiteit niet verliezen? Dan is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten en, belangrijker nog, hoe je moet beginnen. Hieronder geven we enkele tips om je op weg te helpen.

Isoleren 

Oudere huizen met een bouwjaar van vóór 1975 zijn meestal niet al te best geïsoleerd. Zeker niet als latere bewoners hier ook niets aan gedaan hebben. In die tijd was isolatie namelijk nog geen vereiste tijdens het maken van bouwplannen. Hier werd dan ook veelvuldig op bespaart. 

Inmiddels weten we maar al te goed hoe belangrijk een goede isolatie is. Niet alleen om het wooncomfort te verbeteren, maar ook om de energierekening te verlagen. Nog altijd zijn de energieprijzen flink hoog, dus besparen is geen overbodige luxe. Maar waar begin je? 

Als er nauwelijks iets aan isolatie is gedaan, dan wordt dit waarschijnlijk de grootste klus en tevens de grootste investering. Eenmaal gedaan, krijg je hier echter zeker geen spijt van en betaalt de investering zich eigenlijk vanzelf terug. Let er in elk geval op dat de vloeren, het dak en de muren geïsoleerd worden. Vergeet ook de ramen niet. Is het niet mogelijk om in huis dubbel- of isolatieglas te plaatsen? Bijvoorbeeld omdat er glas-in-loodramen aanwezig zijn? Overweeg dan voorzetramen. Deze laten de oorspronkelijke ruit intact, maar bieden wel extra isolatie zodat hier minder warmte verloren gaat.

Schakel een aannemer in 

Het is een illusie om te denken dat je de totale renovatie wel zelf kunt doen. Hier komt ongelooflijk veel bij kijken en de verbouwing zal ook heel veel tijd en energie in beslag nemen. Daarom is het slimmer om direct na de aankoop van het huis een aannemer in te schakelen. Kies bij voorkeur voor een aannemer die ervaring heeft met het opknappen van oudere woningen. 

Zet voor jezelf alvast op een rijtje wat je hoopt te bereiken met de renovatie en spreek met meerdere aannemers af. Zo weet je precies waar je aan toe bent en met wie je de beste deal kunt sluiten. 

Controleer de veiligheid van de woning 

Soms zien we dat de veiligheid van de woning in geding komt. Bijvoorbeeld door kapotte leidingen of zelfs elektriciteitskabels. Als de woning door de jaren heen echt in verval is geraakt, is het dan ook eerst belangrijk om samen met een expert een rondje te lopen en een controle uit te voeren. 

Geschreven door Gastblogger

Avatar for GastbloggerDit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.