logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Osmo Pizza Co starter kit


Wij zijn inmiddels echt fan van Osmo. Deze games speel je met de iPad en fysieke onderdelen. Ze combineren écht spelen met gamen… zonder dat kinderen het door hebben! Bovendien zijn ze doordrenkt met een educatief sausje om als ouders je vingers bij af te likken. Maar… onze kinderen zijn al oud. Die kun je bijna niks meer leren. Geloof me. Ik probeer het dagelijks. Of toch? De Osmo Pizza Co starter Kit leverde al een sarcastische gniffel op. Daar zouden ze wel eens lol mee hebben. Ha! En dat hebben ze gedaan. Het is namelijk lastiger dan je denkt, ook voor kinderen die denken dat ze alles wal weten 🙂

Eigen pizzeria

In het spel Osmo Pizza Co. krijg je namelijk een pizzeria in handen geduwd. De eigenaar gaat met vakantie. Oh, en vergeet de huur niet te betalen. Doei! Dat zijn je instructies voor je eerste dag. Iedere dag krijg je doelen die je moet behalen. Haal je ze? Dan komen er nieuwe doelen en wordt het spel een tandje moeilijker. Haal je ze niet? Dan mag je de dag erop gewoon verder gaan met de opdracht. Geen probleem! Zo moet je een bepaalde hoeveelheid geld verdienen, accessoires kopen voor de pizzeria, een bepaald aantal klanten bedienen (of tevreden klanten bedienen… nog moeilijker!) En wat je moet doen? Pizza’s maken en afrekenen! Net als in een echte pizzeria.

Educatief spel voor de iPad

Nu is Osmo Pizza Co niet heel helder als een educatief spel, zoals de Osmo Genius Kit of de Osmo Coding Kit, maar vergis je niet! Het is leerzamer dan je denkt. Osmo Pizza Co richt zich vooral op tijdmanagement en multitasking. Aan de bestelbalie komen klanten die ieder een unieke pizza willen. Die moet je naar wens beleggen en in de oven schuiven. Klanten die klaar zijn met eten, willen afrekenen. Daarbij moet je snel zijn, want hoe sneller je bent, des te meer fooi krijg je. In de praktijk heb je een kartonnen pizza voor je liggen, met bakjes beleg, zoals salami, vis, ananas en paprika. Je ziet een klant en wat hij wil (die worden meestal met symbolen aan je kenbaar gemaakt). Wil een klant betalen? Dan keer je de pizza om tot een grijze achterkant en kun je aan de slag met het uittellen van het wisselgeld. Aan het einde van een dag maak je de balans op en kun je misschien upgrades kopen voor je pizzeria. Sommige zijn puur decoratief, anderen leveren je ook daadwerkelijk wat tijdwinst of meer geld op. Zo zie je aan het einde van je drukke dag hoeveel je hebt verdiend, hoeveel fooi je hebt gekregen, maar ook hoeveel je hebt uitgegeven aan ingrediënten en grondstoffen, wat je huur was… en ga zo maar door.

Rekenen

Kinderen krijgen in dit spel op een paar verschillende manieren wiskunde voorgeschoteld. De meest voor de hand liggende manier is het afrekenen, wat een beetje scheef gaat in mijn volwassen ogen. Meestal tel je namelijk op van het bedrag dat ze moeten betalen tot het bedrag dat de klant jou geeft. Hier wil het spel dat je het verschil bepaald, waarna je munten en briefgeld (uitgevoerd in karton) op het plateau legt, zodat je ziet hoe ver je bent. Precies andersom, dus! Goed voor het rekenen, maar realistisch voor een winkel is het niet. Je kunt hier zelf de moeilijkheidsgraad bepalen: beginners kunnen met alleen briefgeld werken, maar je kunt vanaf daar ook werken naar kwartjes, dubbeltjes, en zelfs tot aan centen. Hoe moeilijker de sommen, des te meer fooi je krijgt!

Communicatie

Het grappige aan Osmo Pizza Co is de manier waarop de klanten met je communiceren. Er komt wel geschreven tekst in naar voren (die af en toe voor verbetering vatbaar zijn – de vertalingen zijn niet echt subliem), maar in de regel praten de klanten met symbolen en geluiden. Hun bestellingen worden weergegeven als een afbeelding die je kunt nabootsen op je pizza, of als ingrediënten die ze wel of niet lekker vinden. Daarnaast moeten kinderen goed letten op de lichaamstaal. Personages worden ongeduldig, tonen hun afkeer van verkeerde suggesties en springen op van vreugde als je de perfecte pizza voor ze maakt. Het is jouw missie om elke klant tevreden te laten vertrekken.


Ga direct naar Osmo Pizza Co Starter Kit op BOL.com.

Recensie over Osmo Pizza Co Starter Kit

CooleSuggesties topper

Van de Osmo-sets die we tot nu toe hebben uitgeprobeerd, is de Osmo Pizza Co wel onze favoriet. Iedereen heeft er hier in huis al de nodige uurtjes op zitten – en dat wil wat zeggen. Het is ook verslavend, zo’n time management game, maar in dit geval is het ook nog eens leerzaam. Je communiceert met klanten, bent bezig met het maken van verschillende producten en daarnaast met afrekenen, plannen, inschatten en het behalen van jouw doelen. Nu alleen zelf nog tijd vinden om een pizzaatje te scoren…. Pizza Co werkt net als alle andere Osmo-kits, met een witte voet voor je iPad en een rood kapje om de selfiecamera naar beneden te richten. Heb je al een Osmo kit in huis? Dan kun je wat geld besparen en voor de uitbreiding Pizza Co gaan.

Score: 10


Informatie

Osmo Pizza Co Starter Kit
Adviesprijs: 69.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.