logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Speelgoed review: Osmo Coding


Heb jij een iPad in huis? Dan weet ik wel bijna zeker dat deze volstaat met spelletjes: Candy Crush, Minecraft, Hay Day… heb ik gelijk? En dat is eigenlijk best jammer, want hoewel je ontzettend leuk kunt gamen op je iPad kan het slimme apparaat nog zo veel meer! En misschien weet je daar ook wel wat meer over: de camera’s op een iPad zijn namelijk best goed, en met de vele bewerkingsapps en apps om filmpjes te bewerken hoef je je niet alleen te beperken tot gamen. Hoewel ook dat erg leuk is en soms ook leerzaam, zo bewijst het educatieve product Osmo.

Standaard

Osmo zorgt ervoor dat je iPad verandert in een nog slimmer apparaat, dat ziet en ontdekt wat er voor je op tafel gebeurt. Via de camera kijkt de app namelijk wat er voor de iPad gebeurt! Om dat voor elkaar te krijgen moet je het tablet rechtop zetten in de speciale Osmo basis. In deze houder kun je een iPad mini of een normale iPad zetten. Zonder beschermhoes, jammer genoeg. Zelfs een Smart Case is te groot om in de houder te passen. Staat je tablet in de houder, dan schuif je boven op de frontcamera een rood kapje. Nee, niet meteen het liedje gaan neuriën over Roodkapje! Onder in dat Osmo-kapje zit een spiegel, zodat de iPad kan waarnemen wat er voor hem gebeurt. En dan kun je dus helemaal los met de speciale Osmo apps!

Leerzaam en leuk

Er zijn inmiddels heel wat apps en sets beschikbaar voor de Osmo. Al die apps hebben twee dingen gemeen: ze hebben de speciale standaard met het bijbehorende spiegeltje nodig en ten tweede zijn ze allemaal leerzaam. In de ruimste zin van het woord, want de makers van dit spel (stuk voor stuk oud-werknemers van Google) hebben bijzonder goed nagedacht over de verschillende mogelijkheden die het werken met zo’n camera met zich meebrengt. Zo heb je apps waarmee je leert rekenen of schrijven (maar dan via een leuke en speelse manier), maar die zijn natuurlijk niet heel erg nieuw.

Osmo Genius Coding

In de vernieuwde Osmo Genius Coding Starterkit leer je op een heel leuke manier programmeren – of coderen, als je dat liever hebt. In deze app is het de bedoeling dat je een klein monster, genaamd Awbie, door het bos stuurt om aardbeien te zoeken. Dat doe je niet met een joystick of je vingers, ook niet met je stem: dat doe je met speciale programmeerblokjes. In de doos zitten mooi gevormde commandoblokjes die je kunt gebruiken om het monstertje acties uit te laten voeren. Je kunt hem bijvoorbeeld een bepaalde richting in laten lopen, iets laten pakken of een sprong laten maken. Die handelingsblokjes leg je onder elkaar neer. De eerste handeling ligt bovenaan en de laatste handeling onderaan. Tot slot leg je de groene afspeelknop neer. Druk je op deze knop, dan worden alle stappen na elkaar doorlopen. Iedere handeling kun je nog iets extra’s meegeven door er een getal naast te leggen. Standaard zet je bijvoorbeeld maar één stap, maar als je er een cijfer naast ligt wordt het aantal stappen uitgebreid. Zo kun je Awbie door het bos sturen op zoek naar de kostbare aardbeien. Naast deze stappen zijn er nog een paar extra functies die je kunt toevoegen in je plan, zoals bijvoorbeeld een aparte routine voor als je in de problemen komt of om de serie stappen te herhalen. Een geweldig leuke en fijne manier om kennis te maken met programmeren. Het deed mij erg denken aan de programmeertaal Scratch, maar de Osmovariant is een stuk tastbaarder, eenvoudig om te begrijpen en dankzij het puzzelelement ook een stukje leuker om mee te spelen.

Hoger niveau

Ben je wel klaar met de basisavonturen van Awbie? Dan kun je een stapje hoger gaan met Coding Jam en Coding Duo. In Coding Jam moet je blokken in patronen en loops leggen, waardoor muziek ontstaat die je ook echt kunt beluisteren en kunt delen met je vrienden. Coding Duo lijkt heel erg op de basisgame coding Awbie. In dit spel moet je echter twee karaktertjes tegelijk aansturen via aparte code-lijnen. Dat kun je in je eentje doen, maar natuurlijk ook met een vriend. Twee keer zoveel plezier!

Goed uitgewerkt

Osmo is een indrukwekkende serie producten die ontzettend goed in elkaar steken. Dat zie je aan bijna alles af: de programmeersteentjes van Osmo Coding zijn bijvoorbeeld magnetisch zodat ze netjes en eenvoudig in elkaar klikken, en ook de standaard maakt gebruik van magnetische velden zodat de iPad weet of bijvoorbeeld het spiegeltje correct is bevestigd. Erg leuk vind ik ook kleine details, zoals het feit dat de verschillende verpakkingen (die je ook kunt gebruiken als bewaardoos) mooi op elkaar aansluiten en ook weer via magneetjes aan elkaar blijven kleven. Een minpuntje vind ik de vertalingen in de apps: daar kwam ik regelmatig woorden tegen die nog niet waren vertaald of die simpelweg niet correct waren vertaald. Nu zijn apps continu aan verandering onderhevig, dus deze kleine kinderziektes kunnen binnen afzienbare tijd verholpen zijn. Prettig aan de apps is de mogelijkheid om er een gebruikersprofiel aan te koppelen, zodat iedereen (kind of ouder) zijn eigen voortgang kan bewaren en ook gebruik kan maken van verschillende tablets.


Ga direct naar Osmo Genius Coding basisset op BOL.com.

Recensie over Osmo Genius Coding basisset

CooleSuggesties topper

Met de Osmo Genius Coding basisset leren kinderen op een leuke en vooral heel toegankelijke manier de basis van het programmeren. Je hebt er alleen een tablet en deze basisset voor nodig. Met een simpel, doch effectief systeem verander je de positie van de camera, waardoor je kunt opnemen wat er op tafel gebeurt. De app vertelt zelf hoe het spel werkt en wat je kunt doen. Leuke toevoeging zijn de twee extra games, waarmee meer diepgang wordt verkregen. Pluspunten voor de degelijke uitwerking en de prettige manier van werken.

Score: 9


Informatie

Osmo Genius Coding basisset
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 119.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.