logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Speelgoed review: Osmo Genius kit

Al eerder mochten we aan de slag met de OSMO Genius Coding Kit, waarbij we op een leuke manier leerden programmeren. De Osmo Genius Kit is een verzameling spellen in het verlengde hiervan, waarbij je fysieke hulpmiddelen gebruikt in combinatie met een tablet voor een optimaal leereffect. Dat klinkt misschien verwarrend, maar het gebruikt simpelweg de camera van je iPad om te zien wat er op tafel gebruikt. Kinderen gebruiken het tablet dus echt als leer- en hulpmiddel, en niet als ‘game’-middel. De Osmo Genius Kit is geschikt voor kinderen van 6-10 jaar. Het bestaat uit een vijf verschillende onderdelen (lees: apps) en stimuleert manieren om hun STEM-vaardigheden te ontwikkelen, zoals rekenvaardigheid, geletterdheid en probleemoplossend denken. Een leuke toevoeging is de mogelijkheid om zelf creatief te tekenen en een stukje creatieve expressie.

Vormgeving

De styling van de Osmo Genius kit is heel kleurrijk en eenvoudig. Je schijft de tablet (zonder hoes!) in de witte houder, om vervolgens de rode houder over de camera te schuiven. Daarmee buig je de camera af naar beneden, het oppervlak van je tafel. De verschillende onderdelen van de Genius Kit zijn kleurrijk, helder en sober vormgegeven. Je weet nog niet direct wat je er mee moet, maar ingewikkeld kan het niet zijn. En dat is het ook niet. De drie stevig afgesloten bakjes passen mooi op elkaar en sluiten perfect aan bij de vijf apps die je nodig hebt om alle onderdelen te kunnen spelen. Zo zit er een doosje met rode en blauwe letters, een doosje met twee reeksen cijfers en ‘punten’ zoals op een dobbelsteen en een doosje met Tangram-puzzelstukken. De onderdelen voelen robuust en stevig aan. Geschikt om door kinderen gehanteerd te worden! Ieder doosje heeft een eigen app, met instructies om nog twee Osmo-apps te installeren die je met iedere Osmo-kit kunt spelen. Persoonlijk had ik alle onderdelen liever in één app gezien, maar op deze manier werkt het ook wel prima. Installeer welke onderdelen je wil spelen… en laat de rest even voor wat het is.

Functionaliteit

Het is briljant om te zien hoe eenvoudig en intuïtief het Osmo-systeem werkt. Kinderen zullen geen instructies nodig hebben en in een mum van tijd weten wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. De leuke animaties zijn al beloning genoeg om zo goed mogelijk te presteren. Het is een briljant concept om de ingebouwde selfiecamera te gebruiken om informatie te verzamelen. Zo eenvoudig eigenlijk, maar het is op een heel slimme en fraaie manier uitgewerkt. Over het algemeen houden de spellen meestal in dat je kaartjes uit het betreffende materialendoosje voor de iPad legt, zodat deze kan ‘zien’ wat er ligt. De speelmaterialen zijn duidelijk en helder, zodat het Osmo-systeem geen moment twijfelde of fouten maakte. Alle stukken werden goed herkend.

Spellen

De Genius Kit wordt geleverd met vijf leerspellen. Drie hiervan – Numbers, Words en Tangram – hebben een doosje met speelmaterialen in de kit zitten. De andere twee apps – Newton en Masterpiece – kunnen zonder speciale stukken worden gespeeld (en kunnen met iedere Osmo-kit worden gespeeld!)

Numbers

Het Numbers-spel maakt gebruik van vierkante kaarten met aan elke kant cijfers of een aantal stippen. Er zijn verschillende spelmodi, waarbij kinderen aan de slag gaan met tellen, optellen, ‘herkennen’ en vermenigvuldigen. Je krijgt hierbij een soort vis- of verzamelspel voorgeschoteld, waarbij luchtbellen met verschillende cijfers zich ophopen bij een barrière. Jij moet de genummerde kaarten voor de iPad leggen, waarbij het getal overeen moet komen met het getal in de luchtbel. Het is makkelijker om te spelen dan om te beschrijven! Interessant is dat er slechts kaarten met één, twee en vijf stippen zijn. Deze activiteit Tellen is een goed startpunt voor nieuwe spelers om te wennen aan hoe Osmo werkt. Oudere kinderen zullen snel merken dat het aan uitdaging ontbreekt en verder gaan. Bij Optellen moeten de kinderen afzonderlijke cijferkaarten combineren om op te tellen tot een bepaald getal. Daarbij moeten ze soms meerdere kaarten gebruiken met cijfers. Met Verbinden gaan ze aan de slag met meercijferige getallen, waarbij ze 17 bijvoorbeeld bereiken door de cijfers ‘1’ en ‘2’ samen te voegen om 12 te maken, plus het cijfer ‘5’ om op te tellen tot 17. Vermenigvuldigen is de meest complexe van de activiteiten en vereist het gebruik van vermenigvuldigings- en optelvaardigheden. Er is een aanzienlijke flexibiliteit in hoe spelers doelwaarden kunnen bereiken, bijv. ’24’ kan worden gevormd door tegels ‘8’ en ‘2’ naast elkaar te plaatsen om ‘8×2’ weer te geven, en vervolgens een aparte ‘8’, zodat ‘8×2+8’ wordt herkend. Als alternatief kan de speler aangrenzende ‘8’ en ‘2’ gebruiken, plus aangrenzende ‘3’ en ‘2’, plus een aparte ‘2’ om ‘8×2+3×2+2’ weer te geven.

Words

Het Words-spel heeft vier verschillende activiteiten – Avontuur, Versus, Zen en Zen Junior. In elk van deze modi moeten spelers een woord spellen met behulp van de letterkaarten, alleen of in een strijd met een AI-tegenstander. Spelers krijgen een afbeelding te zien en het doelwoord is gekoppeld aan die afbeelding. Het lijkt een beetje op een moderne versie van ‘Galgje’: iedere foute letter levert je een strafpunt op! De plaatjes zijn helder en leuk. Soms ligt het woordt voor de hand, soms is het een beetje cryptisch. Dit spel leert niet alleen taal en spelling, maar zorgt ook voor een stukje verrijking van de woordenschat.

Tangram

Tangram is een oude vorm van puzzelen, waarvan de oorsprong honderden jaren teruggaat. De tangramstukken die bij de Osmo Genius Kit worden geleverd (tans), zijn kleurrijke geometrische vormen die als vierkante vorm kunnen worden opgeslagen. Het echte plezier komt echter van het vormen van interessante figuren maakt, zoals dieren. De app Osmo Tangram geeft laat kinderen een zwart silhouet te zien, bijvoorbeeld van een vogel. De kinderen moeten dan proberen om de vorm met behulp van de tans na te maken. Elke keer dat een kleurtje in de juiste positie wordt geplaatst, licht het silhouet op met dat gekleurde segment als positieve feedback. Een leuke manier van puzzelen, die misschien wel de leukste spelvorm is uit deze kit. Hoe oud ook: soms zijn de eenvoudigste spellen (in dit geval in een te gek modern jasje) nog altijd het leukst. Tangraom stimuleerd niet alleen het herkennen van geometrische vormen en probleemoplossend denken, maar ook een stukje creativiteit. Het is ook een spelvorm die je goed met twee of drie kinderen tegelijk kunt doen.

Newton

Newton is één van de apps die Osmo aanraadt om te installeren. Het spel is gebaseerd op fysica, waarbij ballen worden afgevuurd vanuit een plekje op het scherm, waarbij de kinderen ze naar specifieke plekken moeten sturen. Hoe? Door te tekenen! Je legt een wit vlak voor de iPad (een vel papier, of een stuk plastic). Je moet nu met stiften obstakels tekenen waar de ballen tegenaan stuiteren, overheen rollen of op een andere manier interactie mee hebben. Je kunt zelfs voorwerpen neerleggen die als muur of vloer dienen. Kinderen leren op deze manier al snel dat de hoek en snelheid van voorwerpen op elkaar reageren, dat ze rekening moeten houden met de hoek waarmee voorwerpen op elkaar botsen.

Masterpiece

Een andere leuke app uit de Osmo Genius Kit is Masterpiece, waarbij je ook een wit oppervlak ter beschikking hebt. Een vel papier, bij voorkeur. Op het scherm zien kinderen nu een tekening, die ze met hun pen, potlood of stift kunnen volgen op het papier op tafel. Ze zien op het scherm waar ze zijn op het papier. Het is even oefenen, maar zo tekenen professioneel tekenaars natuurlijk ook vaak: met een tekentablet! Deze techniek werkt in feite precies hetzelfde, zij het via een kleine omweg. Er is een ruime keuze aan tekeningen, van dieren tot voorwerpen, mensen en zelfs letters. Je kunt ook een foto maken, waarbij de Osmo-app de foto omvormt tot een tekening. Dat gaat natuurlijk het best met eenvoudige vormen.


Ga direct naar Osmo Genius Kit op BOL.com.

Recensie over Osmo Genius Kit

CooleSuggesties topper

De Osmo Genius Kit is wat meer gericht op echt ‘leren’ dan de Osmo Coding Kit, hoewel de manieren van leren nog altijd leuk, vrolijk en cool zijn. Gamificatie is een briljante manier van leren, die we nog altijd veel te weinig inzetten. Spelenderwijs leren – of in ieder geval op een actieve manier aan de slag gaan met leerstof, is een effectieve en beproefde manier van leren. Osmo heeft dit op een briljante manier ingepakt in de Osmo Genius Kit. Drie van de vijf spellen zijn enkel met de meegeleverde accessoires te spelen, Osmo Newton en Osmo Masterpiece zijn ook met de andere kits te spelen. Iedere activiteit heeft zijn eigen app nodig, die prettig werkt en goed functioneert. Ze zien er vrolijk en kleurrijk uit, maar niet direct kinderachtig: ze zullen kinderen aanspreken van 5, maar ook voor kinderen van 12 jaar zijn ze nog aantrekkelijk.

Score: 9


Informatie

Osmo Genius Kit
Adviesprijs: 119 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.