logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Oscar Cook: Vreemde gebeurtenissen, Vera van Renterghem

De avonturen van Oscar en Stiene lijken steeds verder af te dwalen van het bejaardentehuis, waar het magische avontuur voor onze jonge vrienden ooit begon. In Oscar Cook: Vreemde gebeurtenissen komen onze twee hoofdpersonen op magische wijze in het Duitsland van 1943 terecht, in een spiraal van oorlogsgeweld, leugens en verraad. Daar moeten ze ontdekken wie ze kunnen vertrouwen… en wie niet. En wat het universum voor hen in petto heeft. Waarom zijn ze juist daar terechtgekomen?

Dit is boek 5 uit de serie over Oscar Cook.

Verzet en geweld

Het verhaal van Oscar Cook: Vreemde Gebeurtenissen is soms best heftig. Het is bizar om te zien hoe wreed de overtuigde Nazi’s waren in hun missie om het ‘Arische ras’ bovenaan te zetten en welke grove maatregelen ze daarvoor troffen. Al in het begin van het verhaal komen Oscar en Stiene terecht bij het huis van een Nazi-kopstuk, die zich bezighield met het ontwikkelen van een wel heel uitgesproken selectieprocedure. Daar leren ze Anton kennen, de jonge zoon van Obersturmfuhrer Wolfram Bergholz. Deze jonge vriend leeft in een wereld van fantasie en zonder een idee van al het oorlogsgeweld. Hij speelt strijden na, maar denkt niet na over de slachtoffers. Dat zal wel anders zijn bij zijn oudere zus, de dertienjarige Didrika… of toch niet? Oscar en Stiene doen zich voor als leden van de Hitlerjugend en kunnen zo rondneuzen in het huis van Bergholz – er moet immers een reden zijn dat Oscars mysterieuze kracht hen hierheen heeft geleid? Dan ontdekken ze dat er een meisje (Jutte) verborgen zit in de kelder…

  • Helpende hand

Gelukkig zorgt de mensenkennis van Oscar er snel voor dat ze een aantal mensen in vertrouwen kunnen nemen. Zo ontmoeten ze de warme oude man Herman, die af en toe een beetje de weg kwijt is en in een fantasiewereld vol fantastische dieren leeft. Herman brengt hen op het spoor van de dappere Marthe en haar poppenfabriek. Ze proberen met hun nieuwe vrienden uit de houdgreep van de nazi’s te blijven en Jutte te helpen, maar dat is niet zonder gevolg. Is het bombardement boven op de Berlijnse flaktoren de voorbode van de waarheid die in hun gezicht zal ontploffen? Wat is het verband tussen Stienes mama en het jaar 1943? Wat voert de Mensothecaris in zijn schild? Geraken ze ooit weer thuis?


Ga direct naar Oscar Cook: Vreemde gebeurtenissen op BOL.com.

Recensie over Oscar Cook: Vreemde gebeurtenissen

Ergens is het wel jammer dat de avonturen van Oscar Cook afdwalen van het bejaardentehuis als basis, maar de reizen naar de geschiedenis openen natuurlijk weer heel wat nieuwe deuren! En dan bezoeken ze niet bepaald de meest feestelijke momenten in de geschiedenis, zo blijkt. Waar Oscar en Stiene al eerder afreisden naar het feodale China en de heksenjachten in Salem, komen ze dit keer terecht in de Tweede Wereldoorlog, in de armen van een Nazi-kopstuk. De spanning en onzekerheid van de oorlog, de bombardementen en de kleine stukjes leed in de levens van mensen worden op indringende wijze getoond. Jammer genoeg schippert Oscar nog te lang in de onzekere wereld van zijn magische gave. Daar mag wel even wat meer houvast in komen!

Score: 7


Informatie

Titel: Oscar Cook: Vreemde gebeurtenissen
Auteur:
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s: 284
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789464018936
Prijs: 16 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.