logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Orsippus en de klas van meester Ollie, Kristine Groenhart

Sporten en gezonder leven – een tijdje terug was het echt een heet hangijzer op de basisscholen. Steeds meer scholen stappen over op ervaren en geschoolde leerkrachten voor de gymlessen (wat alleen maar goed is), maar gezondheidsinstanties zien ook wel in dat de hele dat stil zitten en gebogen over een scherm zitten niet bepaald gezond is voor de jonge leerlingen op een basisschool. De Daily Mile is een van de vele initiatieven die genomen is om kinderen aan het bewegen te krijgen, die bovendien behoorlijk veel bijval heeft gekregen. Elke dag een mijl lopen, dat zorgt even voor wat frisse wind. Maar waar komt die mijl eigenlijk vandaan?

Olympische spelen

Het zal je misschien verbazen, maar die afstand van 1,6 kilometer komt uit de oudheid. De oude Grieken liepen die afstand op de Olympische spelen! En dat is dan ook de kapstok die gebruikt wordt om de Daily Mile aan de man te brengen. In Orsippus en de klas van meester Ollie gaan we even terug naar de Oude Grieken, waar een viertal Olympisch kampioenen door Zeus middels drones naar onze tijd worden gevlogen, om hier op basisscholen zo veel mogelijk kinderen aan het sporten te krijgen. Met behulp van de Daily Mile, welliswaar.

Schoolproblemen

Orsippus komt op een heel kleine school terecht, waar hij uit het digibord van de nieuwbakken leraar Ollie komt kruipen. Ollie is zelf fervent hardloper en rent regelmatig marathons. Hij wil dus zeker wel mee werken aan die daily mile en zet alles op alles om er een succes van te maken. Daarbij ontfermt hij zich ook over de oude Griek, die natuurlijk geen plek heeft om te slapen. Zo leert hij van alles over het hardlopen de Griekse tijd, over de gebruiken en tradities bij de Oude Grieken… en probeert hij zo veel mogelijk klassen mee te krijgen in de Daily Mile. Dat gaat echter niet zo makkelijk. Er is een felle concurrentie vanuit een veel grotere school in de buurt, waardoor hun school De Trimbaan met sluiten bedreigt wordt. Bovendien worden ze tegengewerkt door een knorrige oude journalist, die hun school telkens in het verkeerde daglicht zet!

Ga direct naar Orsippus en de klas van meester Ollie op BOL.com.


Recensie over Orsippus en de klas van meester Ollie

Dit is echt een leuk boek om als introductie voor de Daily Mile te gebruiken. Op een leuke en ongedwongen manier worden de voordelen van dagelijks bewegen in kaart gebracht, terwijl je een spannend verhaal leest over een bijzondere competitie. Het boek is best vlot geschreven, hoewel er best een contrast is tussen het ietwat statische taalgebruik en de enthousiaste kreten van Orsippus. De mix van Griekse cultuur, taal en de geschiedenis van de Olympische Spelen maken het een leuk en leerzaam boek. Je krijgt gewoon zin om mee te doen met de daily mile!

Score: 7


Informatie

Orsippus en de klas van meester Ollie,
Illustrator: Juliette de Wit
Uitgever: Volt, 176 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789021419626. Prijs: 18.98 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.