logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Orphan X probeert buiten beeld te blijven

orphan-x

Ze zijn er in overvloed: films en series waarbij mannen worden opgeleid tot supersterke en koelbloedige spionnen, moordenaars of geheim agenten. Je zou bijna denken dat er een kern van waarheid in zit – en wie weet is dat ook zo. Jammer genoeg is het gros van die boeken compleet inwisselbaar met elkaar, en hebben ze veel gelijke noemers. Toen ik de omschrijving van Orphan X las dacht ik dat ook dit weer zo’n boek was. Leuk om te lezen, maar weinig diepgang.

Positief verrast

Orphan X heeft echter al een paar goede kreten op de cover staan, van bijvoorbeeld David Baldacci en Lisa Gardner. Niet de minsten! Tel daar Tess Gerritsen en Lee Child bij op, en je hebt al meteen een mooie lijst aanbevelingen voorhanden. Die kunnen het toch niet mis hebben? Of is zo’n citaat uitgelokt met een goede fles whisky? Nee, gelukkig niet. Met Whisky zou je Orphan X, of Evan Smoak, zoals hij zichzelf noemt, in ieder geval niet blij maken. Hij is meer een wodka-man. En met nog een paar andere verrassingen, zo blijkt.

Cliche-start

Eerlijk is eerlijk – Orphan X heeft een aantal elementen die niet bijster origineel zijn. Hij is als wees van de straat geplukt door een recruiter, die hem heeft opgeleid tot meedogenloze killer. Daarbij heeft hij verschillende leraren gehad, die stuk voor stuk heel streng, doch rechtvaardig bleken. Daar heeft zijn recruiter wel voor gezorgd. Na talloze jaren training in de meest kleine dingetjes is Evan – een schuilnaam, zoals je begrijpt – klaar voor het echte werk. Na weer een paar jaar actieve dienst gebeurt het ondenkbare. Er zit een mol in het programma, die zowel zijn recruiter Jack als Evan bedreigt. Jack moet het met de dood bekopen en Evan besluit undercover te gaan. Tot nader orde. En daar is hij nu, in een soort wooncommune in Amerika voor de welgestelden. Af en toe krijgt hij een opdracht om een smerig klusje op te knappen, maar dan wel van mensen die het écht nodig hebben. Hij is ‘Nowhere Man’, een man zonder naam of gezicht die mensen in nood helpt.

Opgespoord

En dan gaat het mis: Evan is natuurlijk niet de enige Orphan uit het programma, en stuk voor stuk zijn ze goed getraind. Het zat er dus een keer aan te komen dat iemand hem uit de tent heeft gelokt en in het vizier heeft gekregen. Vanaf dat moment is het doden of gedood worden. Het grote probleem is echter dat zijn tegenstander net zo slim en sluw is als hijzelf, en dat hij een aantal mensen in zijn omgeving heeft ingepalmd. Wie kan hij nog vertrouwen? Zijn laatste opdrachtgever? Zijn nieuwe missie? Mensen in zijn appartementencomplex? Een kat-en-muisspelletje vol geheimen, mysteries, actiescènes en een verandering in het gevoelsleven van Evan volgen in een bijzonder indrukwekkend tempo. Een must-read!

Ga direct naar Orphan X op BOL.com.

Orphan X, Gregg Hurwitz
AW Bruna, 400 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789400507388


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.