Er zijn heel wat landen en culturen die een fantastische staat van dienst hebben als het aankomt op eten, maar waar we in Nederland eigenlijk gewoon te weinig mee doen. Wij nemen je graag mee naar de Indiase, Joodse en Turkse keuken met deze drie bijzondere kookboeken.
Memmisj
In het kookboek Memmisj neemt Jonah Freud je mee naar de Joodse wereldkeuken. Je hebt hier overigens niet zomaar een boek met traditionele Joodse gerechten in handen: Jonah neemt je letterlijk mee op wereldreis en bezoekt verschillende Joodse gemeenschappen, verspreid over de hele wereld. En daar zien we een aantal bijzondere verschuivingen in de eetcultuur, beïnvloed door de beschikbare producten en ingrediënten. Leidraad voor de verschillende recepten zijn natuurlijk de Joodse leefregels over eten en drinken, gekoppeld aan traditionele feesten en gebeurtenissen. Om daar een overzicht van de krijgen, vind je voor in het boek twee lijstjes met alles waar je rekening mee hoort te houden. En dat is stiekem nog al wat!
De wereld rond in de Joodse keuken brengt met zich mee dat er nog al wat veranderingen en verschuivingen zijn geweest. Zo kom je in de Amerikaanse staten Coleslaw tegen en kom je in de Aziatische keuken een Joodse Saag Paneer tegen of szechuan vus. De recepten klinken ver van de Joodse keuken, maar vergis je niet dat de eetregels hierop wel moeten worden toegepast – en dat de recepten dus anders zijn dan de basisrecepten die je voor deze gerechten zou kunnen vinden. Leuk detail is dat uit ieder continent de kippensoep naar voren komt, dat hoort volgens Jonah echt bij de Joodse keuken. Een beetje vreemd is het wel, ikzelf had ook graag meer traditionele recepten teruggezien in het boek. Taco’s met bonen en quacamole en gebakken springrolls vind ik daar eigenlijk niet echt bij horen. Het is nu meer een algemeen kookboek geworden, met een subtiel-Joodse knipoog zo nu en dan. De anekdotes van Jonah maken daarentegen weer veel goed, die zijn erg leuk geschreven en plaatsen de recepten in hun context.
Score: 7
Uitgever: Carrera Culinair, 250 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048861804. Prijs: 35 euro.
Ga direct naar Memmisj op BOL.com.
India Express
Rukmini Iyer ken je waarschijnlijk wel van de kookboeken over De Bakplaat. Ze onderzoekt graag de eenvoudige en gemakkelijke keuken, zodat je iedere dag een lekkere en voedzame maaltijd op tafel kunt zetten – ook als je het druk hebt. In India Express krijg je 75 vega(n) en visrecepten voorgeschoteld, die perfect binnen dat plaatje passen. Het boek is opgedeeld in heldere hoofdstukken, die beginnen bij snacks en brunchgerechten, maar je vind ook bakplaatgerechten, rijstgerechten, eenpansgerechten (wie houdt daar niet van?) en traditionele recepten uit Zuid-India en Bengaalse gerechten. Natuurlijk mogen zoete gerechten en drankjes niet ontbreken, maar Rukmini helpt je ook vooruit met het geven van een aantal suggesties voor complete menu’s.
De India Express neemt je mee naar het echte India, maar maakt wel een vertaalslag naar de Westerse supermarkten en winkels. De bekende kookboekautheur gaat hiermee terug naar haar eigen roots en laat haar Indiase achtergrond gelden in 75 makkelijke en vooral smakelijke gerechten. Dat ze daarbij zo nu en dan een binnenweggetje neemt in de receptuur, kunnen we makkelijk vergeven. Ga mee op reis met India Express, met voornamelijk vegetarische en vegan recepten. Zoals gewoonlijk is het kookboek helder en overzichtelijk opgebouwd, met een persoonlijke inleiding en een aantrekkelijke foto om het resultaat te tonen. De bereiding mag wat mij betreft nog iets verder worden uitgesplitst, maar is overzichtelijk genoeg om de stappen niet door elkaar te halen.
Score: 8
Uitgever: Becht, 268 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789023017004. Prijs: 24.95 euro.
Ga direct naar India Express op BOL.com.
De bijbel van de Turkse keuken
Na de bijbel van de Nederlandse keuken is tijd om die stamppot en witlof te vervangen door pilav, pides en baklava! De bijbel van de Turkse Keuken neemt je mee naar Turkije, om daar de traditionele recepten te ontdekken en nieuwe smaken te verkennen. Het boek is opgedeeld in verschillende regio’s van Turkije, waarbij je alle hoeken van het land ziet (en vooral proeft). Je zult zien dat ieder gebied zo zijn eigen smaaktradities en gewoontes heeft, beïnvloed door de culturele contactpunten die het gebied heeft met omringende gebieden (of beïnvloed door buitenlandse handelaren, als je kijkt naar de aan zee grenzende gebieden).
Het is echter eerst aan te raden om de belangrijkste ingrediënten eens goed te bekijken en de basisrecepten uit te proberen. Zo maak je jouw eigen puree van tomaten of aubergine, bak je een Turks brood of een platbrood, rol je jouw eigen filodeeg, maak je bouillon en zet je die straffe Turkse koffie als een echte pro. Heb je die basis onder de knie? Dan kun je op pad in de Turkse keuken om die authentieke smaken te ontdekken. Je zult zien dat sommige regio’s behoorlijk gebruikmaken van de zee, met garnalen, mosselen, inktvisringen en vis. Andere gebieden zijn daar minder scheutig in. Zoals je kunt verwachten, zul je ook lang niet alle ingrediënten in de gemiddelde supermarkt kunnen vinden. Ik zou tenminste niet weten waar ik de wijnbladeren zou kunnen vinden 😉 maar met een goede buitenlandse winkel of toko in de buurt moet het meestal wel goedkomen. En anders is daar nog altijd het internet!
De Bijbel van de Turkse Keuken laat je alle hoeken van deze keuken zien. Niet met een deegroller, maar door je ervan te laten proeven. In de 500 pagina’s zullen een aantal recepten staan die je absoluut niet aanstaan, maar er zullen ook zeker meer dan genoeg succesrecepten tussen te vinden zijn die je regelmatig kunt maken. Of je nu gaat voor een lunchgerecht, een hoofdmaaltijd of kleine hapjes die je via een mezze wil aanbieden: dit boek staat voor je klaar.
Score: 8
Uitgever: Carrera Culinair, 496 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048864324. Prijs: 35 euro.
Ga direct naar De bijbel van de Turkse keuken op BOL.com.
Carpati
Ken jij de Oost-Europese keuken al? Carpati neemt je mee naar Roemenië. Denk even na. Welke gerechten vind jij bij Roemenië passen? Geen nood – ik kon er ook geen bedenken. En dat maakt het wel zo leuk om in dit kookboek te bladeren! Ik wist wel dat de Oost-Europese keuken behoorlijk stevige kost is, met veel maïsmeel (polenta), aardappelen en vlees, stevige soepen en vooral een zoute smaak.
Het boek is opgedeeld in een aantal praktische hoofdstukken, van eten on te delen (voorgerechten en kleine gerechten), brood, broodjes en gebak, soepen, hoofdgerechten, deserts en tafelzuur, jam, compotes en drankjes. De recepten zijn helder en duidelijk omschreven, met een korte inleiding en praktische stappen. Ieder recept is bovendien voorzien van een keurrijke foto, aangekleed met typisch Roemeense elementen. Jammer genoeg staat er geen tijd bij voor de bereiding en de voorbereiding, dat is altijd praktisch om te weten. Maar dat is niet alles, want Carpati is ook een ode voor het land, met leuke omschrijvingen van Irina over haar jeugd en warme herinneringen aan het land en aan haar familie. Daarnaast lees je informatie in het boek over bijvoorbeeld de religie en bijgeloof, de culturele waarden en het culturele erfgoed. Eigenlijk hadden die passages wel wat langer mogen zijn!
Score: 7
Uitgever: Good Cook, 223 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432889. Prijs: 27.50 euro.
Ga direct naar Carpati op BOL.com.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: