logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Oral-B Genius X elektrische tandenborstel

Eigenlijk leven we in een vreemde situatie. Aan de ene kant moet alles slimmer en gemakkelijker, aan de andere kant blijft de techniek ogenschijnlijk stilstaan. Denk aan elektrische tandenborstels, die al geruime tijd eenzelfde techniek gebruiken. Toch is ook in deze markt een ontwikkeling zichtbaar. Onlangs verscheen de Oral-B Genius X (verkrijgbaar onder typenummer 20000 en 20100S). Het is de nieuwste en meest geavanceerde elektrische tandenborstel van Oral-B.

Verschillende modellen

De Oral-B Genius X lijn bestaat uit een aantal verschillende modellen. Afgezonderd van de kleur en het aantal meegeleverde accessoires verschillen ze technisch overigens niet van elkaar. Zo hebben ze beide ingebouwde sensoren die je helpen met het meten van je poetsactiviteiten, 6 modi van dagelijks poetsen tot tongreinigen, polijsten en meer en een led-SmartRing met 12 kleuren, zodat je weet wie er aan het poetsen is (daarvoor is de app nodig). Bovendien krijg je bij dit model een praktische reisetui geleverd, die dubbel dienst doet als oplader voor je telefoon.

Etui en oplader

Heel praktisch: bij de 20000-serie krijg je een reisetui meegeleverd, met ingebouwde oplader. Deze gebruik je om de tandenborstel op reis op te laden, maar hij beschikt ook over een standaard USB-ingang. Daarmee kun je een ander apparaat opladen. Zo heb je maar één stopcontact nodig voor twee apparaten. Erg goed doordacht! Wel jammer dat je de stroomkabel niet in de opbergcassette kunt stoppen, die moet apart in je tas of koffer mee. In het etui zit bovendien een richel waar je smartphone in kan staan (zowel horizontaal als verticaal). Handig voor het tijdens het poetsen!

Sensor tijdens het poetsen

Het unieke aan de Genius X is het gebruik van kunstmatige intelligentie om je poetsprestaties te verbeteren. Daarvoor moet je contact maken met je telefoon via een bluetooth verbinding. Open de bijbehorende app en je krijgt een timer te zien. In de app zie je bovendien welke delen van je gebit je nog moet poetsen, wat aangeeft dat de sensoren bijzonder nauwkeurig werken. Erg indrukwekkend! Op die manier krijg je instructies om al je tanden te poetsen… ook al duurt dat langer dan die twee minuten. Natuurlijk zitten er druksensoren in de tandenborstel, die aangeven of je te hard drukt, maar die kenden we al uit oudere modellen. Al deze gegevens worden doorgestuurd naar de app, waar wordt gekeken of je goed hebt gepoetst.

Poetsen zonder app

Je kunt overigens ook poetsen zonder app – hij werkt dan gewoon zoals je gewend bent van een Oral-B elektrische tandenborstel. Na iedere halve minuut krijg je een trilsignaal, zodat je weet dat je van kwadrant moet wisselen of dat je alweer een halve minuut achter de kiezen hebt. Na twee minuten krijg je een dubbele trilling. Het poetsen heeft trouwens ook wel een mooie ontwikkeling ondergaan. Toen ik mijn oude opzetborstel gebruikte op de nieuwe houder, voelden ze toch echt een stuk gladder dan voorheen! Ik ben benieuwd of ik daar de vruchten van pluk bij mijn eerstvolgende tandartsbezoek.

Registreren van je poetsbeurt

Eigenlijk hebben we maar één beperking ontdekt. Het registreren van de poetsbeurt. Je moet je namelijk indenken dat je bij iedere poetsbeurt de koppeling met de Oral-B app moet maken. Je tandenborstel herkent dan de bluetoothverbinding en zal de kleurenring aanpassen naar jouw instellingen. Zo weet je dat hij goed is gekoppeld. De gegevens worden direct overgezet. Maar wat als je even geen zin hebt om je smartphone erbij te nemen en de app te openen? Dan wordt je poetsbeurt opgeslagen en bij de eerstvolgende app-opening (een appening, zou je kunnen zeggen) overgezet. Ook als dat de app is van je partner of kinderen, die dus meteen de gegevens krijgen van die bonuspoetsbeurt! Een ander nadeel is de kleur van de opzetborsteltjes. Zo mochten wij aan de slag met de zwarte uitvoering. Die heeft standaard een zwart opzetborsteltje meegeleverd. Dat ziet er ontzettend gaaf uit, maar waar haal je een vervangend exemplaar als die aan vervanging toe is?

Ga direct naar Oral-B Genius X op BOL.com.


Recensie over Oral B Genius X

CooleSuggesties topper

De Oral-B Genius X is van alle gemakken voorzien en poetst als de beste. Hij beschikt over zes poetsstanden en ingebouwde sensoren voor poetsdetectie. Daarvoor moet je de app wel geïnstalleerd hebben en actief openen. Dat maakt het wat minder aantrekkelijk om te gebruiken. Achteraf synchroniseren kan ook, mits jij de enige bent die de tandenborstel gebruikt. De etui heeft een dubbelfunctie als oplader en fungeert bovendien als USB-oplaadpunt voor je smartphone, camera of andere accessoire, wat erg praktisch is. De vormgeving is strak en modern, de accessoires volstaan perfect. Dankzij de ingebouwde sensoren kun je zien of je overal goed poetst.

Score: 9


Informatie

Genius X tandenborstel, Oral-B
Meer weten?
Prijs: 169 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.