logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Orakel, Thomas Olde Heuvelt

Spannende boeken met een mysterieus randje: de meeste mensen kijken daarbij meteen naar Stephen King of Clive Barker. Toch loopt er in ons landje ook heel wat talent rond – alleen horen we daar zo weinig van. Een van die talenten is Thomas Olde Heuvelt – hij laat met zijn spannende boek Orakel zien dat er ook in ons landje heel wat te beleven valt. Als je jouw duistere fantasie maar even de vrije loop laat!

Nederlandse geschiedenis

Het bijzondere aan Orakel is wel dat het boek ontzettend veel historische elementen naar het heden trekt, dankzij een bizar en mysterieus verschijnsel. Het verhaal begint bijvoorbeeld bij het schip Orakel, dat ineens in een boerenveld verschijnt. Het oude schip valt natuurlijk direct op en laat goed van zich horen door de scheepsbel die aan boord schijnt te zijn. Maar wie luidt die bel? En waar komt het geluid vandaan? Als mensen naar binnen gaan, lijken ze van de aardbodem verdwenen. Een geheime organisatie November-6 probeert het hele gedoe in de doofpot te stoppen en uit te zoeken wat er nu echt aan de hand is. Maar kunnen ze daar wel achterkomen? Ondertussen knijpt de eerste getuige, Luca er tussenuit. Hij is het beu om gevangen te zijn in zijn eigen huis. Bovendien heeft hij beangstigende visioenen waarvan hij zeker weet dat ze iets betekenen. Daarnaast beleef je spannende avonturen op een verlaten booreiland, waar een mammoetschedel en een mysterieuze verschijning zorgen voor spannende momenten.

Bijzondere stijl

Het is echter niet alleen het verhaal waarmee Thomas Olde Heuvelt met Orakel een goede indruk achterlaat. Dat is vooral de manier van schrijven en de sfeer die hij daarmee neerzet. Het is bijna te groots voor ons landje. Herkenbare punten krijgen een nieuw leven in zijn boek en het is mede die herkenbaarheid waar het boek zijn kracht door krijgt. Het neigt zo naar het realisme, dat je er bijna in zou gaan geloven. Door al die bijzondere raadsels en mysteries krijg je in het begin een overweldigende hoeveelheid informatie. Wat past bij elkaar, wat kun je combineren… en wat juist zeker niet? Langzaam maar zeker vallen stukjes op hun plek, staan helden op en worden anderen juist neergehaald.


Ga direct naar Orakel op BOL.com.

Recensie over Orakel

CooleSuggesties topper

Orakel is een heel on-Nederlands boek. Dat klinkt negatief, maar het voelt zo groot en meeslepend, dat je het zonder meer zou kunnen verfilmen als ‘Stranger Polder’ of iets dergelijks. Ik geef maar vast een voorzetje, Netflix! Het boek is filmisch geschreven, levert je regelmatig kippenvelmomenten en is een mysterie zoals je die zelden ziet van Nederlandse schrijvers. Toegegeven, sommige momenten zijn iets trager, maar je leest telkens weer details die je op andere momenten goed van pas komen. De sfeer die het ademt, de mysteries. Alles past.

Score: 9


Informatie

Titel: Orakel
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 456
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022591109
Prijs: 20.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.