logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Opvoeden: Hadden we er maar een gebruiksaanwijzing bij gekregen

Opvoeden is lang niet zo eenvoudig! Er zijn tienduizenden boeken over geschreven, en nog altijd is er geen een ouder die zegt: dát boek is briljant. Nou ja – misschien van Oei, ik groei!, maar na dat eerste jaar sta je er ook weer zelf voor. Onlangs verscheen een nieuwe gebruiksaanwijzing voor opvoeden, met de pakkende titel Opvoeden!

Vier kindtypen

Het boek Opvoeden – hadden we er maar een gebruiksaanwijzing bij gekregen gaat uit van vier ’typen’ kind, ieder op een sprekende manier gekoppeld aan een vogel: van de zorgzame duif tot de grappenmakende papegaai, van de zekere feitjesfanaat Uil tot de prestatiegerichte Arend. Ieder type kind heeft zijn eigen karaktertrekjes en eigenschappen – waar jij wel even bewust van moet zijn. Ben je zelf een Uil-type, maar heb je een papegaai-kind? Dan lees je in dit boek waar je extra aandacht aan moet schenken.

Stap voor stap

Schrijfster Caroline Schenk-Kwint neemt je stap voor stap mee in deze benadering van opvoeding. Ze legt je uit wat de eigenschappen van ieder kind zijn en hoe je jouw kind ‘indeelt’ in een bepaalde categorie. Dat kan nog best lastig zijn, want geen enkel kind is 100% het ene of het andere vogeltype. Ze zwerven er ergens tussenin. Je zult dus altijd een beetje moeten lenen bij andere vogeltypes, maar het is wel een goed uitgangspunt om te weten wat het hoofdtype is van jouw kabouter.

Tekst en uitleg

Natuurlijk kan de schrijfster je niet meer geven dan een goede set handvatten. Je zult het zelf moeten doen. Je krijgt echter een heldere set instructies mee, die je stap voor stap kunt volgen. Ik vond het prettig om te zien dat de uitleg op verschillende manieren wordt aangeboden: van grafieken tot uitgeschreven tekst, met praktijkvoorbeelden en een stukje achterliggende theorie. Zo krijgt het meer vorm en blijft het beter hangen.


Ga direct naar Opvoeden – hadden we er maar een gebruiksaanwijzing bij gekregen op BOL.com.

Recensie over Opvoeden – hadden we er maar een gebruiksaanwijzing bij gekregen

Opvoeders opgelet: in dit boek lees je dat je kinderen niet op eenzelfde manier hoeft (of misschien wel moet) op te voeden. Aan de hand van vier hoofdtypen krijg je tips en suggesties die je kunt gebruiken om je kinderen op een warme en hartelijke manier op te voeden, zodat ze in hun eigen tempo kunnen groeien en ontwikkelen. Het is een prettig en toegankelijk geschreven boek, dat meer dan genoeg ruimte geeft voor eigen interpretaties en invullingen.

Score: 8


Informatie

Titel: Opvoeden – hadden we er maar een gebruiksaanwijzing bij gekregen
Auteur:
Uitgever: Anderz
Aantal pagina’s: 176
Type boek: Paperback
ISBN: 9789462961982
Prijs: 24.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.