logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Oppo Watch Free

De afgelopen jaren hebben smartwatches een echte duikvlucht genomen. Waarschijnlijk worden er meer smartwatches en activity trackers verkocht dan normale horloges (hoewel ik me daar in het duurdere segment nog wel degelijk een markt zie). De Oppo Watch Free is één van de nieuwkomers in de categorie Smartwatches – en wij gingen er mee aan de slag!

oppo watch free review

Smal model

Wat direct opvalt aan de OPPO Watch Free is de slanke vormfactor. Het heeft de middenweg gezocht tussen de smalle armbandjes en het vierkante model smartwatch: het is een smal, bijna vrouwelijk model (zeker in het rosé-goud), dat ondanks die kleine vorm voorzien is van verschillende premium features. En laten we eerlijk zijn: het horloge ziet er premium uit en is tot in de puntjes afgewerkt. De siliconen band is met een leerstructuur afgewerkt, waardoor hij er chique uitziet. Het rechthoekige model heeft een heel helder 1,64-inch AMOLED scherm, dat voorzien is van krasbestendig glas. Het scherm heeft een resolutie van 280 x 456 pixels, wat overeenkomt met de scherpste modellen die je op dit moment kunt krijgen. Het lichte horloge is bovendien waterdicht afgewerkt, het kan tot 50 meter onder water gehouden worden.

Levensduur

De OPPO Watch Free heeft een ingebouwde batterij van 230 mAh, waarmee het horloge maximaal 14 dagen mee kan (maar die levensduur hangt natuurlijk af van je gebruik). Je laadt hem op met de meegeleverde magnetische kabel, die je aan iedere USB-poort kunt koppelen. Is je batterij leeg? Dan laad je hem in een uurtje weer helemaal op. De levensduur van de batterij is onder andere afhankelijk van of je de GPS gebruikt, maar ook of je de SpO2-monitor activeert en hoe vaak je jouw hartslag meet. Deze sensoren zijn vrij standaard en zitten aan de achterkant van het horloge, zoals je gewend bent.

Bediening

Het elegante ontwerp dankt zijn stijlvolle design deels aan het ontbreken van bedieningselementen. Het AMOLED-scherm is aanraakgevoelig – en zo moet je dus ook alles bedienen. Dat in combinatie met de HeyTap Health-app, die je op je smartphone kunt installeren. Daarmee kun je verschillende instellingen aanpassen, functies toevoegen en natuurlijk al je gezondheidsstatistieken inzien. Je kunt de app bovendien koppelen met Google Health en Apple Health, zodat je verschillende devices naast elkaar kunt gebruiken. Vanuit de app kun je bovendien verschillende wijzerplaten downloaden en installeren. Die variëren van elegant tot heel speels. Daarnaast kun je jouw muziek bedienen, een “zaklamp” activeren, het weer raadplegen, timers instellen, meldingen van je smartphone ontvangen, wekkers instellen en zelfs je smartphone zoeken, als je die kwijt bent.

Gezondheid

De OPPO Watch Free richt zich vooral op het bijhouden van al je sportieve activiteiten. Er zitten meer dan 100 trainingsmodi verwerkt in het systeem, variërend van hardlopen (met vier cursussen voor joggen, vetverbrandend hardlopen, duurlopen en intervallopen), maar ook hardlopen binnen/buiten, wandelen binnen/buiten) maar ook elliptische machine-oefeningen en roeimachine-oefeningen, yoga, boksen en natuurlijk fietsen, om er maar een paar te noemen. Er is een slimme oefeningsherkenning aanwezig, waardoor het horloge zichzelf in de juiste modus activeert als je er zelf niet aan denkt. Achteraf kun je natuurlijk alle bevindingen nazien in de HeyTap app.

oop watch free review hey tap app

Slapen

Het lijkt wel of slapen het nieuwe sporten is: steeds meer smartwatches vinden het nodig om je slaapritme en patroon in de gaten de houden, waaronder ook dit model. Daarvoor moet je het horloge tijdens je slaap dragen. Gelukkig is het horloge licht en compact, waardoor het niet echt storend is, hoewel de gesp van het bandje vrij hard kan aanvoelen. Er is zelfs een slaapherinnering, om je een zetje te geven richting de slaapkamer. Grappig is de snurkmonitoring, hoewel dat niet echt veel nut had volgens mijn wederhelft 🙂


Recensie over OPPO Watch Free

De OPPO Watch Free zet met deze smartwatch een heel betaalbaar model op de markt. Het kleine kleurenscherm maakt indruk met zijn helderheid en scherpte, alle denkbare functies zitten aan boord. Het smartwatch maakt jammer genoeg geen gebruik van WearOS, maar van een eigen systeem, dat het misschien iets minder flexibel maakt (maar geloof me: je zult nergens op misgrijpen). De wijzerplaten zijn niet altijd even stijlvol of volwassen, maar ook daar heb je genoeg keuze en wissel je hem snel en eenvoudig. De HeyTap app volstaat: hij laat genoeg zien en is eenvoudig in gebruik. Het smalle model is vederlicht (33 gram, met bandje), en heeft en wat meer vrouwelijke uitstraling.

Score: 8


Informatie

OPPO Watch Free
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

/

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.