logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Oppo Enco W31

De categorie ‘True Wireless Earphones’ is bezig met een heel enthousiaste opmars. Het is blijkbaar not-done om een kabeltje te hebben tussen twee oordopjes, wat soms ook zijn voordelen heeft (zeker als ze tijdens het sporten per ongeluk uitvallen). Toch zie ik de charme van deze losse oordopjes ook zeker in. Het is comfortabeler, zonder kabel in je nek. Bovendien is het makkelijker om te kiezen voor slechts één dopje, wat je toegankelijker maakt voor mensen in je omgeving. Nu heb je deze True Wireless Earphones in allerlei klassen. Waar we onlangs aan de slag gingen met de oordopjes van Jabra, hebben we nu diens goedkopere tegenhanger van Oppo in handen, de Oppo Enco W31. Deze goedkope true wireless earbuds maken om verschillende redenen indruk.

Prijs-kwaliteit

Natuurlijk moet je bij het testen van producten altijd kijken naar de kwaliteit van het product zelf, maar ik neem ook het fenomeen prijs mee in de beoordeling. Want ja, het is aannemelijk dat een set van 250 euro betere resultaten biedt dan een set oordopjes van 70 euro… maar niet iedereen heeft zo’n budget! En hoewel deze oordopjes, met een prijs van 79 euro zeker goedkoop zijn, vragen we ons af: zijn ze dit geld waard? De dopjes hebben duidelijke pluspunten, maar ook een paar minpunten. Pluspunten krijgt de Oppo Enco W31 alvast voor het eigenwijze ontwerp. Hoewel de dopjes zelf flink lijken op de Apple Airpods, valt het kiezelvormige ontwerp van de oplaadcassette positief op. De cassette heeft een matte afwerking, wat hem een wat luxere uitstraling heeft. Bovendien is hij door het ontwerp vrij vlak, waardoor hij makkelijker in een broekzak glijdt dan de gangbare modellen. De binnenzijde en het scharniet voelen wat fragiel en goedkoop aan, maar hebben tot nu toe nog geen problemen opgeleverd. Je sluit de oplaadcassette via USB-C aan op het stroomnet. De binnenzijde heeft een led-indicator en een functieknop.

De Oppo Enco W31 oordopjes

De dopjes zijn mooi vormgegeven. Ze lijken op de Airpods (zoals zoveel concurrenten in dit segment) maar hebben ook een eigenwijze touch, zoals een rvs elementje en rubber dopjes. Daar ben ik vooral blij mee – dat sluit beter af en levert een betere pasvorm op dan de gladde kunststof dopjes. De Enco W31 is bovendien spatwaterdicht afgewerkt volgens de IP54 norm. Door een ingebouwde infraroodsensor ‘detecteren’ de dopjes of ze gedragen worden of niet. Muziek wordt bijvoorbeeld gepauzeerd wanneer je de dopjes uit je oren haalt. De TWS-oordopjes werken met de nieuwste Bluetooth 5.0-standaard en binaurale latentie, wat betekent dat beide oordopjes afzonderlijk met de smartphones worden verbonden om een ​​stabiele draadloze verbinding te behouden.

Hoe bedien je de Oppo Enco W31 oordopjes

De bediening is heel eenvoudig. Je kunt dubbeltikken op de rechteroortelefoon voor het volgende nummer. Dubbeltik op de linkeroortelefoon om van muziekmodus te wisselen van de Balansmodus naar de Basmodus. Tik driemaal op een van beide zijden om de spraakassistent op te roepen. Er zit geen volumeregeling op de oordopjes. Daarvoor zul je jouw smartphone, tablet of laptop moeten gebruiken!

Het comfort van de Enco W31

Deze oordopjes bieden dankzij de rubber dopjes een geweldige pasvorm en voorkomen dankzij die rubber dopjes een flinke dosis audiolekkage. Dat heeft ook een beperking. Omdat ze zo goed afsluiten, vind ik ze voor langere luistersessies niet zo comfortabel. Een persoonlijk dingetje, maar op een gegeven moment voel ik me bij dit soort dopjes wat ‘opgesloten’. Wat betreft het geluid kun je kiezen uit twee equalizerinstellingen, van een basmodus naar een meer gebalanceerde modus. Je voorkeur zal misschien glashelder zijn, ikzelf wissel regelmatig tussen de twee geluidsmodi, afhankelijk van wat ik luister. Wel heb ik een voorkeur voor de Balanced Mode, waarbij je alle segmenten van het geluidsspectrum goed hoort. Deze modus klinkt misschien een tikje vlak vergeleken met concurrenten, maar levert een aangename beleving op. Een minpunt van de geluidskwaliteit is wel de microfoon. Voor een optimale beleving zijn de oordopjes namelijk voorzien van een dubbele microfoon met een ingebouwde ruisonderdrukking. Toch liet de kwaliteit van de gesprekken te wensen over en was de geluidskwaliteit niet optimaal – niet van mij als beller, maar ook de persoon aan de andere kant van de lijn kwam vrij zwak over.

Accuduur van de Oppo Enco W31

Voor kleine oordopjes als dit is het altijd spannend: hoe lang gaan ze mee? Welnu: de totale luisterduur van de Oppo Enco W31 is maar liefst 15 uur. Na opgeladen te zijn in de oplaadcassette gaan ze gemakkelijk drie uur mee op één volledige lading met 80% tot 100% volume. Dat is lang! Met de oplaadcassette, kun je de oordopjes drie tot vier keer volledig opladen. Om de cassette zelf helemaal op te laden moet je ‘m 2,5 uur aan de lader hangen – wat best lang is via USB-C.


Recensie over Oppo Enco W31

CooleSuggesties topper

De Oppo Enco W31 weet indruk te maken met zijn vormgeving en zijn prestaties. De oplaadcassette voelt misschien een beetje fragiel, hij lijkt tot nu toe bestand tegen normaal gebruik. Hij is ook lekker compact, waardoor je hem goed kunt meenemen. De dopjes sluiten heel goed af, wat de geluidskwaliteit ten goede komt. De bas is indrukwekkend goed. Vaak heb je een heel dominant basgeluid met enkel hoge tonen, de W31 heeft een fijne balans gevonden. Met twee tikjes op de linker headset schakelt over naar een meer neutrale modus. Doordat ze zo goed afsluiten vond ik ze niet prettig voor langere tijd dragen, maar dat is persoonlijk. De pasvorm is geweldig, mede dankzij die rubber dopjes.

Score: 9


Informatie

Oppo Enco W31, Oppo
Meer weten?
Prijs: 79 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.