De smartphonemarkt ligt flink onder vuur, dankzij enkele fabrikanten die een bizarre hoeveelheid techniek aanbieden voor bodemprijzen. Oppo is één van die merken, waar Sony en Samsung vast af en toe boos naar kijken. Ik heb nu de Oppo A72 getest: een smartphone met 6,5-inch beeldscherm, een Qualcomm Snapdragon 665 basis, 128GB aan opslag en 4GB werkgeheugen, wifi AC, NFC en een 5000 mAh accu. Grappig is de vingerafdruksensor, die aan de zijkant van de smartphone is verwerkt. Oh: en een prijskaartje van slechts 269 euro!
Oppo A52 vs Oppo A72
Het is soms lastig door de bomen het bos te zien. Wat zijn de verschillen tussen de A52 en A72? Eigenlijk niet veel. Als je de Oppo A52 (prijs: 219 euro) afzet tegen de A72 (Prijs: 269 euro) krijg je met de A72 een 48 megapixel camera in plaats van een 12 megapixel camera en beschik je met de A72 over 128GB opslag, vergeleken met 64GB opslag van de A52. De smartphones zijn verder op alle fronten identiek! En wil je meer opslag? Dan kun je dat altijd uitbreiden met een MicroSD geheugenkaart tot een maximum van 256 GB. De Oppo A72 heeft bovendien Reversed Charging, waarmee je een ander apparaat draadloos kunt opladen. Oh ja – en je krijgt een transparante beschermhoes mee, waardoor die coole shine nog altijd zichtbaar is!
Het beeldscherm van de Oppo A72
Deze smartphone gebruikt een Neo-display (een verbeterde versie van het IPS-scherm, met een lager energieverbruik, betere kleurtemperaturen en een snellere verversing). Het scherm heeft een diameter van 6,5 inch en een resolutie van 2400 × 1800. Dat levert een pixeldichtheid op van maar liefst 405ppi, wat erg hoog is. De beeldverhouding is wat afwijkend: 20:9, maar in de praktijk merk je daar niet zo veel van. Het scherm heeft Gorilla Glass 3-schermbescherming en een voorgemonteerde schermbeschermer. De helderheid is prima in orde, net als het contrast. Ook buiten in het zonlicht is het scherm prima leesbaar – mede dankzij de mogelijkheid om de helderheid aan te passen aan het omgevingslicht.
Geluid
Oppo claimt een stereo luidspreker te hebben in de Oppo A72 smartphone. En inderdaad, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van het scherm zien we een speaker verwerkt, dat volgens de specificaties stereo speakers zouden zijn. Ideaal voor het kijken van Netflix, Disney Plus of Prime Video – en hoewel beide speakers geluid produceren, was ik niet echt onder de indruk van het stereo effect. Het geluid van de speakers is (zoals te verwachten) ook redelijk vlak. Wanneer je een koptelefoon aansluit op de 3,5mm aansluiting of via bluetooth, heb je meer opties ter beschikking. Je kunt dan de equalizerinstellingen ook aanpassen voor films, games of muziek, wat de beleving flink ten goede komt. Hoewel de A72 minder geschikt is voor het spelen van zwaardere games, maar dat terzijde.
Hoe lang gaat de accu van de Oppo A72 mee
De Oppo A72 smartphone beschikt over een indrukwekkende 5000mAh-accu. Daar kun je flink mee vooruit. Een volledig lege accu is met de snellaadfunctie en de 18W charger snel opgeladen. Bij normaal gebruik kun je de smartphone makkelijk een hele dag gebruiken – wij gebruikten regelmatig minder dan 50% van de energie. Voor het bekijken van video gaat de accu zo’n 7 uur mee, je kunt 50 uur muziek luisteren en 34 uur bellen. Gebruik je hem niet? Dan zou de smartphone bijna 25 dagen stand-by kunnen staan.
Camera
OPPO heeft natuurlijk ook ruim aandacht voor één van de belangrijkste redenen dat mensen met een smartphone rondlopen: de camera! De OPPO A72 beschikt over een 48 MP AI Quad Camera, die is voorzien van automatische fotografie-functies. Je kunt bovendien 4K films opnemen met deze sensor, waarbij je gebruikmaakt van een beeldstabilisator en een automatische correctie in het lichtcontrast. Naast deze sensor kun je kiezen voor een 8MP ultragroothoeklens van ongeveer 120 graden, waarmee je jouw omgeving kunt vastleggen. De Oppo A72 beschikt bovendien over een 2 MP macrolens en een 2 MP dieptesensor. OPPO’s Ultra Night Mode 2.0 werkt goed samen met het grote F1.7 diafragma op de hoofdcamera, zodat je ook in het schemer goed kunt fotograferen. Daarvoor combineert het 3-8 foto’s in verschillende belichtingen met elkaar. De 16 MP frontcamera biedt verschillende AI-functies en beautyfilters, waarmee het algoritme huidoneffenheden en contouren kan verzachten.
Nu blijft het fotograferen met een smartphone een aparte beleving. Het is makkelijk en snel, en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van de prestaties. Zelfs in omgevingen met matig licht produceert de Oppo A72 prima afbeeldingen, met veel details en genoeg scherpte. Als oud-redacteur voor een fotografietijdschrift ben ik echter ook kritisch genoeg om te zetten dat er duidelijk interpretaties worden gedaan voor de smartphone. Je ziet artefacten en kleurvlekken, met de nodige ruis en kleurvervormingen. Vergelijk je de prestaties met andere smartphones binnen dit segment, staan deze camera’s hoog in de toplijst.
Ga direct naar Oppo A72 op BOL.com.
Recensie over Oppo A72 smartphone
In een markt met een hevige concurrentie aan smartphones, maakt de A72 absoluut indruk. Hij is wellicht niet waterdicht afgewerkt, maar Oppo levert een heel mooi en compleet plaatje met meer dan genoeg opslagcapaciteit, een goed uitgewerkt systeem en Android 10.0 – recht uit de doos. De USB-C snellader, enorme accu én de mogelijkheid om een 3,5mm koptelefoon aan te sluiten zijn prettig. De camera’s zijn goed en leveren mooie afbeeldingen. De nachtfoto’s en 4K video zijn indrukwekkend voor een smartphone in iedere klasse. Concessie die je moet doen zijn de gameprestaties voor zwaardere games.
Score: 9
Informatie
Oppo A72, OppoMeer weten? Oppo A72
Prijs: 269 euro.
Op zoek naar coole gadgets?