logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Opnieuw echt eten, Stef Mintiens

Wanneer je bewuster met je gezondheid bezig gaat, is de kans groot dat je je ook gaat verdiepen in wat je nu eigenlijk allemaal binnenkrijgt qua voedingsmiddelen en eten. Wat is wel goed, wat niet? Koolhydraten, vetten, dierlijke producten, gekookt eten… als je even zoekt, is overal wel een dieet voor te vinden die zegt dat je d’r met een grote boog omheen moet lopen. In de meeste dieten zit wel een kern van waarheid, maar is die flink overtrokken naar het extreme. Wat is fabel, wat is feit? In het boek Opnieuw Echt Eten duikt natuurarts Stef Mintiens in de wereld van voeding om je stap voor stap te vertellen hoe het zit.

Feit of fabel

Weet jij of stevia het gezondste alternatief voor suiker is, wat je nu moet met melk of hoe het zit met granen in je etenswaren? De schrijver van Opnieuw Echt Eten haalt de hele voedingsmiddelenindustrie ondersteboven en bespreekt een aantal heikele punten van onze huidige samenleving. Van een aantal struikelblokken benoemt hij de fabels en feiten, waarbij ook hij overigens vervalt in het prefereren van bepaalde wetenschappelijke onderzoeken boven andere. Want laten we eerlijk zijn: hoe vreemd het ook klinkt, wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar regelmatig tegen over bepaalde stoffen en gezondheidseffecten! Het is natuurlijk aannemelijk om te zetten dat als de helft van die onderzoeken zegt dat het slecht is, dat het dan ook niet bijster goed voor je zal zijn, maar een tikje voorbarig is het misschien ook.

Gezond verstand

Hoewel sommige uitspraken en de benadering van voedsel in dit boek misschien een tikje extreem zijn, kan ik me in het grootste deel van het boek zeker vinden. Zo ben ik absoluut geen voorstander van zoetstoffen (ook omdat de smaak me ronduit tegenstaat) en gebruik ik liever rietsuiker dan gewone suiker. Zijn passie voor vers koken en het verbannen van pakjes en zakjes is natuurlijk ook prijzenswaardig, alsook het kopen van kant en klare oplossingen die je in de supermarkt tegenkomt. Lekker vers eten, dat is wat de dokter voorschrijft! Dat je daarbij tips en trucs krijgt om er een gezonde levenstijl op na te houden, dat is zeker mooi meegenomen. Achter in het boek vind je bovendien tal van recepten waarnee je eerlijke gerechten op tafel zet. Smakelijk eten!

Ga direct naar Opnieuw echt eten op BOL.com.


Recensie over Opnieuw echt eten

Zelf zorgen voor de maaltijd op tafel, dat is waar het in dit boek om draait. Weg van die commerciële voedingsmiddelenindustrie, pakjes en zakjes. Daarnaast benoemt de auteur een aantal heikele discussies op het gebied van gezondheid, ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken. Intoleranties, gezondheid en neveneffecten spelen een hoofdrol in dit boek. Meestal kan ik me prima vinden in de resultaten, maar niet altijd. Het boek is prettig geschreven en een goede eye-opener voor iedereen die gezonder wil leven,

Score: 7


Informatie

Opnieuw echt eten,
Illustrator: nvt
Uitgever: Manteau, 240 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022335949 . Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.