logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Opgeruimd! De Manga, Marie Kondo

Ken je het boek Opgeruimd al (of nog)? Een paar jaar geleden was het echt een gigantische hype. De speelse Japanse Marie Kondo – ze noemt zichzelf Konmari – helpt mensen met opruimen. Niet alleen met het uitmesten van die dichtgeslipte huizen van verzamelaars, maar gewoon van mensen zoals jij en ik. Daar heeft ze jaren over gedaan, in het boek komt naar voren dat ze eigenlijk best wel obsessief bezig was met opruimen. En dus heeft ze die eigenschap gebruikt om andere mensen te helpen en haar eigen opruimtechnieken te verbeteren. Tot in de puntjes, kan ik wel zeggen. In het boek Opgeruimd laat ze heel veel technieken zien van hoe je bijvoorbeeld kleding kunt opvouwen, je badkamer kunt inrichten of de grote schoonmaak moet aanpakken. In Opgeruimd – De Manga wordt dat nog eens dunnetjes overgedaan, maar dan als stripverhaal.

Voorbeeldfunctie

Het leuke van Opgeruimd! De Manga is wel dat het hele verhaal gaat over een praktijksituatie, waarbij een vrouw stap voor stap begeleid wordt van een rommelig en chaotisch bestaan naar een vrolijk, overzichtelijk en licht leven. Want, zo redeneert Konmari, of Marie, je moet je omringen met spullen waar je gelukkig van wordt. De rest kan weg. En tja, als je zo gaat redeneren houd je een heleboel ruimte over! In Opgeruimd! De Manga begeleid Marie de jonge Chiaki, een vrouw met een appartement in Tokyo. Zo’n appartement is al niet groot, en als je het ook nog eens vol stopt met dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, tja, dan wordt het al snel rommeling.

Het hele huis door

Samen zoeven Marie en Chiaki het appartement door en pakken kamer voor kamer aan om alle ‘overbodige’ dingen weg te halen. In de strip lees je dus ook waarom bepaalde zaken worden weggegooid en waarom andere juist worden bewaard. Je leest eigenlijk de samenvatting van het uitgebreide boek Opgeruimd, maar dan in stripvorm. Dat leest een stuk vlotter, bovendien zie je in de illustraties wat Marie bedoelt met haar inzichtelijke lessen, tips en trucs. Langzaam maar zeker krijgt Chiaki haar leven weer op orde en krijgt ze zo ook overzicht en vat op haar leven. Ook op het werk kun je de technieken van Marie namelijk toepassen!

Conclusie over Opgeruimd! De Manga

Dit stripboek is echt nuttig, voor zo’n beetje iedereen. Dat het vooral geschreven is voor vrouwen is duidelijk – de stijl en personages wijzen daar op. Desondanks is het een prettig leesbaar boek vol tips, die iedereen kan toepassen om wat meer rust en overzicht in z’n leven te krijgen. Laat alle overbodige dingen weg, en bewaar alleen waar je echt gelukkig van wordt. Dat is het streven!

Door: CooleSuggesties
Score: Opgeruimd! De Manga krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Opgeruimd! De MangaMarie Kondo
Illustrator: Yoko Uramoto
LEV uitgevers, 192 pagina’s, paperback.
Vanaf: jaar. ISBN: 9789400509795. Prijs: 15 euro.

Ga direct naar Opgeruimd! De Manga op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.