logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Opgejaagd door een kakkerlak in La Cucaracha Loop


la-cucaracha-loop

Ken je het spel La Cucaracha al? Een spel waarbij je snel moet schakelen om niet aangevallen te worden door ‘la cucaracha’, ofwel de kakkerlak (in het Spaans). La Cucaracha Loop is een variant op dat spel, maar dan wat eenvoudiger – en leuker, al zeg ik het zelf. De regels zelf zijn heel simpel. Je moet van de ene kant van het speelbord naar de andere kant zien te komen. Met een dobbelsteen zie je hoe veel stappen je in jouw beurt mag zetten. Op het bord heb je getekende rondjes, maar ook een soort pilaren waar je jouw pion op kunt zetten.

img_0056

Spelers

Je speelt La Cucaracha Loop met twee tot vier spelers. Iedere speler heeft drie pionnen ter beschikking. Speel je met z’n tweeën, dan krijg je twee kleuren pionnen om mee te spelen. Dat houdt de vaart er lekker in. Je mag namelijk over andere pionnen heenstappen. Sta je bijvoorbeeld achteraan, met twee pionnen voor je, en gooi je 1, dan mag je gewoon over die twee andere pionnen heenstappen. Cool, toch? En maak er slim gebruik van, het maakt dat je echt als een speer gaat. Maar wees voorbereid op HET GROTE GEVAAR!

La cucaracha valt aan

Het spelbord van La Cucaracha Loop bestaat namelijk uit twee delen. Een bovendeel en een soort kelder. Dat onderste deel, de kelder, kun je niet zien. Je hoeft er ook niets mee te doen. De twee delen worden met elkaar verbonden door kleurrijke kunststof loopings. Ze zijn niet echt groot, maar wel groot genoeg voor de robot-kakkerlak om doorheen te wiebelen. En komt de kakkerlak op het speelbord zelf, dan mogen de spelers niets doen. De kakkerlak loopt in het rond en doet zijn ding. Soms loopt hij heel snel weer naar een looping om de kelder in te duiken, maar vaker nog struint hij wat in het rond. Een beetje tegen pionnen duwen, je kent het wel. En dat is best grappig om te zien, zeker als het je tegenstander is. Soms duwt de kakkerlak een pion naar achter, soms opzij, en soms zelfs naar voren. Komt een pion helemaal uit het cirkeltje, dan moet die weer opnieuw beginnen. Raakt de pion nog net de cirkel, dan is dat het vakje waarin hij hoort. Duidelijker kan het bijna niet zijn. En verdwijnt de kakkerlak onder het spelbord? Dan gaat het spel weer verder!

img_0058

Loop snel

Doordat die kakkerlak het spel soms zo kan verstoren is het heel erg aantrekkelijk om zo snel mogelijk te bewegen met je pionnen. La Cucaracha Loop is dan ook vooral een heel snel spel, waarbij je zowel te maken hebt met een beetje strategie (om zo snel mogelijk van de ene kant naar de andere kant te komen) maar waarbij je ook te maken hebt met heel erg veel geluk. De dobbelstenen bepalen hoe snel je kunt voortbewegen, maar ook de kakkerlak gooit soms flink roet in het eten. En dat maakt dit spel zo hilarisch.

Informatie

La Cucaracha Loop, Ravensburger
Prijs: 29,99 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 10 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.