logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Opgejaagd door God's Eye in deze spannende thriller

opgejaagd Er is nog al wat te doen over de privacy van ons, burgers, aan de ene kant en de bescherming tegen terroristische dreigingen aan de andere kant. De overheden over de gehele wereld proberen met man en macht achter mogelijke terroristen te komen, maar dat blijkt nog niet altijd zo eenvoudig. Technologische middelen worden ingezet om gesprekken af te luisteren en in te grijpen waar mogelijk, maar wanneer komt de privacy van onschuldige burgers in het gedrang? Dat is dan ook de basis van Opgejaagd, een thriller van Barry Eisler.

Overheid en macht

Een van de hoofdrolspelers is NSA-directeur Anders. Hij heeft een machtige positie en is eigenlijk de spil in een netwerk van anti-terrorisme en opsporing. Hij zet technologische middelen in die niemand nog voor mogelijk heeft gehouden en probeert de afzonderlijke afdelingen en teams uit elkaar te houden, zodat ze zo min mogelijk weten van alle mogelijkheden. Alleen Anders en zijn assistent weten hier van, en dat moet zo blijven! Zo nu en dan gebeurt er echter iets onverwachts, iets dat één van de projecten van Anders in gevaar kan brengen. Zo’n persoon moet dan worden opgejaagd…

Speurneuzen

In zijn teams werken natuurlijk niet de domste mensen. Het zijn allen technici die verder denken dan hun neus lang is, en die A best met B kunnen combineren. Als er opeens een paar mensen verdwijnen nadat ze zijn opgespoord door één van de NSA-systemen, gaat er een belletje rinkelen bij Evelyne Gallagher. Nadat er twee journalisten zijn vermoord denkt ze te weten dat directeur Anders er achter zit. Door haar vermoedens voorzichtig te uiten gaan er bij hem echter meteen alarmbellen rinkelen. Hij zet twee huurmoordenaars op haar in: de gemene en brute Delgado, die strak in het pak gekleed gaat en verzot is op het maken van bommen, en de doofstomme Manus, die meer gaat voor het brute geweld en een ’trouwe dienaar’ is in het arsenaal van Anders.

Geweten

In Opgejaagd gaan de twee kille huurmoordenaars dus achter de onschuldige Evelyne aan. Maar zij ontdekt steeds meer over de geheimen van de NSA, en dan met name God’s Eye, een systeem waarmee de NSA werkelijk álle mensen in de gaten kan houden om een extreem hoog niveau. Dat is nooit de bedoeling geweest, en de ontdekking van God’s Eye heeft de journalisten ook het leven gekost. Maar hoe kan ze dit naar buiten brengen? Dan ontmoet ze Manus, en verandert alles. Door het contact met elkaar begint ook Manus te twijfelen aan de oprechtheid van Anders, en begint zijn geweten op te spelen… maar dan is er nog Delgado!

Spannend

De titel van het boek, Opgejaagd, doet zijn naam helemaal eer aan. Het is een ontzettend spannend boek waarin het fenomeen ‘opgejaagd’ eigenlijk meerdere kanten op kan. Natuurlijk wordt Evelyne opgejaagd, maar Anders krijgt het vuur ook aan de schenen gelegd. Ook Delgado moet het op een gegeven moment bezuren, als Manus zijn wrok jegens hem de vrije loop laat… En al die jachtpartijen (het is jagen op opgejaagd worden) zijn zo vlot en meeslepend geschreven dat je er zonder meer uren in door kunt lezen voor je een pauze in last. Een knappe prestatie, zeker omdat het verhaal zelf niet bijster origineel is. Opgejaagd, Barry Eisler Uitgeverij Karakter, 352 pagina’s, paperback. Prijs: 17,95 euro. ISBN: 9789045208572 E-book: 7,99 euro. ISBN: 9789045208671

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.