logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Operation Mincemeat op blu-ray


Sommige verhalen zijn zo bizar, die kun je bijna niet eens verzinnen. Operatie Mincemeat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, dat eigenlijk zo bizar is dat je toch even stilstaat: wie bedénkt zoiets? En tja – dat ga je dus beleven in deze film! De hoofdrollen zijn voorbehouden aan grote namen, zoals Colin Firth en Matthew Macfadyen, met de regie in handen van John Madden, die al eerder heeft laten zien hoe een sfeervolle film in elkaar steekt.

Bizar verhaal

Het verhaal gaat als volgt: tijdens de Tweede Wereldoorlog worden er heel wat aanvalsplannen beraamd. Maar, zoals dat gaat: spionnen zijn overal. Het nieuws wordt via briefjes en alles-behalve-veilige telefoonlijnen of telexen doorgestuurd en kan vanuit iedere hoek worden opgepikt. Van dat gebrek aan veiligheid besluit de Britse geheime dienst gebruik te maken. Ze besluiten in 1943 een lijk in te zetten als ‘informatiebron’. Daarvoor nemen ze het lijk van een dode zwerver, verkleden hem als militair en maken een geheime identiteit voor deze vermiste soldaat. En… ze plaatsen ‘geheime informatie’ op zijn lichaam, waaruit blijkt dat het Britse leger bezig is met een invasie vanuit Griekenland. Het lichaam wordt opgevist door de Duitse troepen, die de informatie hoog oppakken en het voor waar aannemen. Zie je het plan? Zo konden de geallieerden Sicilië veilig binnenvallen!

Romantische verwikkelingen

Als tweede draad in de film speelt een relatie op tussen de weduwe Jean Leslie (Kelly Macdonald) en Ewen Montagy (Firth) die zijn vrouw en kinderen naar Amerika stuurde om ze te beschermen tegen de vervolging op Joden. De hele missie brengt het team nader tot elkaar, waarbij Jean en Ewen ontdekken dat ze elkaar wel heel erg leuk vinden. Het prille geluk komt in lastig vaarwater wanneer Charles Cholmondeley (Macfadyen) ook een oogje heeft op Jean. Vanaf dat moment komt er ook wat wrijving in het team, wat de hele operatie niet ten goede komt.

Fijn verfilming

Daarmee lijkt de verrassing van Operation Mincemeat voorbij te zijn, maar de film wordt met genoeg verrassingen, fysieke grappen en droge humor verteld dat het constant boeiend blijft. Er zit zelfs een vleug romantiek in, maar bovenal krijg je een fijne blik in de spionagewereld van die tijd. Het is daarmee een wonderlijke mix geworden tussen een historisch drama en een Britse komediefilm. De aandacht voor details en de prettige uiteenzetting van het verhaal maken de hele film compleet. Je hoeft je met deze film letterlijk geen moment te vervelen. Als leuk detail krijg je ook een bijzondere blik in de originele wereld van 007! Het hele plan van Operation Mincemeat is namelijk onder andere bedacht door Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond.


Ga direct naar Operation Mincemeat op BOL.com.

Recensie over Operation Mincemeat

Operation Mincemeat is een spannende film die je meeneemt naar een bizarre missie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast het absurde plan dat ten uitvoer wordt gebracht, hangt er heel wat onderliggende spanning in de lucht: romantiek, achterdocht en wantrouwen sluimeren rond. Vooral de spanning of het plan op zijn plek valt is bijna voelbaar. De film is spannend, maar weet je nergens echt naar het puntje van je stoel te schuiven: daar ontbreekt de echte actie simpelweg voor. Het is een onderhoudend verhaal, zonder meer, maar het bevat niet genoeg spektakel voor het grote scherm.

Score: 7


Informatie

Titel: Operation Mincemeat
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 128 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.