logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Op welke tijden mag je lawaai maken met klussen?


We hebben allemaal wel eens die drang gevoeld om thuis iets te repareren of renoveren, toch? Soms zijn het kleine dingen, maar soms moet je ook even flink aan de bak, wat gepaard gaat met het nodige geluid. Al was het maar omdat meubels aan de kant moeten worden geschoven. Maar laten we eerlijk zijn, niets is zo vervelend als iemand die besluit om midden in de nacht een muur te slopen. Dus wanneer is het acceptabel om lawaai te maken tijdens het klussen? Laten we dat eens uitzoeken!

Respect

Vergeet nooit om je buren te respecteren. Dat is misschien wel de belangrijkste regel. Of je nu in een appartement, rijtjeshuis of vrijstaande woning woont, je buren zullen niet altijd staan te springen om je kluskunsten te horen. Ga je dus aan de slag, doe dat dan bij voorkeur overdag. Meestal wordt aangenomen dat tussen 07:00 uur en 22:00 uur de beste tijden zijn om te klussen. Dit geeft iedereen voldoende tijd om te slapen en te genieten van hun rustige momenten. Ga ook niet meteen een ladder kopen om in alle vroegte je dakgoten schoon te maken: je buren zullen zich een hoedje schrikken!

Even controleren

Moet je toch aan de slag met luidruchtige klussen? Dan zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden:

  1. Controleer de lokale regels: De tijden hierboven zijn de sociaal geaccepteerde regels. Sommige regio’s hebben die klustijden specifiek vastgelegd. Zorg ervoor dat je de lokale regels en voorschriften controleert met betrekking tot bouwlawaai. Sommige plaatsen hebben striktere voorschriften dan andere, dus het is belangrijk om te weten wat er van je wordt verwacht.
  2. Weekend- en feestdagen: In veel gebieden zijn weekenden en feestdagen over het algemeen wat flexibeler als het gaat om klussen. Dit betekent niet dat je vroeg in de ochtend op zaterdag een lawaaierig project moet starten, maar je hebt meestal wat meer speelruimte. Toch is het nog steeds belangrijk om met mate te handelen en rekening te houden met je buren. In andere gebieden zijn de zondagen echt rustdagen, waarbij je geen grote klussen mag aanpakken. En zeker niet om 7 uur ’s ochtends!
  3. Communicatie is de sleutel: Als je van plan bent om een groter klusproject aan te pakken, is het een goed idee om van tevoren met je buren te praten. Leg uit wat je van plan bent en vraag of ze specifieke zorgen hebben over het tijdstip waarop je van plan bent te klussen. Dit kan veel problemen voorkomen en ervoor zorgen dat iedereen begripvol is. Moet je de hoogte in, dan kan het bijvoorbeeld fijn zijn als je een steiger op het terrein van je buren mag plaatsen, zodat je beter bij jouw huis kunt. Op zoek naar een manier om de hoogte in te gaan? Kijk dan eens op Skyworks.nl.
  4. Gebruik geluiddempende maatregelen: Als je echt niet kunt wachten om aan de slag te gaan met je project en het buiten de reguliere uren moet doen, probeer dan geluiddempende maatregelen te nemen. Gebruik dempende matten onder je gereedschap of zet geluidsisolerende panelen op.
  5. Bepaalde activiteiten zijn stiller dan andere: Als je toch ’s avonds of ’s ochtends vroeg moet klussen, probeer dan activiteiten te kiezen die minder lawaai maken. Schilderen, schuren en elektriciteitswerk zijn over het algemeen stiller dan het gebruik van zware machines of het hakken van beton.
  6. Wees flexibel: Als je buren klagen of vragen om het geluid te verminderen, probeer dan begripvol te zijn en je schema aan te passen. Wees bereid om compromissen te sluiten, en wie weet, misschien kunnen ze je zelfs een handje helpen!
  7. Vermijd herhaaldelijk lawaai: Het is belangrijk om herhaaldelijk lawaai gedurende lange perioden te vermijden, vooral ’s avonds laat of ’s nachts. Dit kan leiden tot slapeloosheid en irritatie bij je buren. Probeer het werk in kortere sessies te verdelen en pauzes te nemen om het lawaai te verminderen.

Dus, samengevat, het is meestal het beste om kluswerkzaamheden overdag uit te voeren tussen 07:00 uur en 22:00 uur. Houd rekening met lokale regels, praat met je buren en gebruik geluiddempende maatregelen als dat nodig is. Wees flexibel en begripvol, want uiteindelijk willen we allemaal in vrede en harmonie samenleven.

Het is belangrijk om te onthouden dat klussen en renovaties vaak noodzakelijk zijn om onze huizen te verbeteren en te onderhouden. Maar laten we dat doen met respect voor de mensen om ons heen, zodat we allemaal van een rustige en aangename woonomgeving kunnen genieten. Vergeet niet: stilte is goud, vooral als de buren proberen te slapen!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.