logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Op vakantie naar Brussel met kinderen, dag 3


Onze laatste dag in Brussel. Na een heerlijk ontbijt in het Novotel Brussels Centre Tour Noire (bekijk hier kun speciale gezinstarieven) gaan we weer op pad. Eerst natuurlijk onze koffers inpakken en in bewaring geven bij de gastvrije receptie van het hotel, zodat we zorgeloos kunnen rondlopen. Daarbij moeten we dus nog wel even bekijken wat we nog willen doen. Al snel ontdekken we dat dit nog te veel is voor één dag. Veel te veel. Het speelgoedmuseum, het kindermuseum, het museum voor natuurwetenschappen, speelgoedwinkel Grasshopper, het BOZAR… we gaan het niet redden vandaag, niet met de beste wil ter wereld.

En dus kiezen we voor twee andere bestemmingen waar we graag heen willen met onze kinderen. De eerste bestemming is het Atomium. Een must-see natuurlijk, het is naast Manneke Pis hét beeldend kenmerk van Brussel. Het enorme bouwwerk is opgericht ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1958. In die tijd een technisch hoogstandje, en nog steeds is het heel indrukwekkend om te zien. We reizen er naartoe via de metro. Met de Brussels Card mag je daar gratis gebruik van maken, en de metro is natuurlijk een briljante manier om je te bewegen. Aangezien onze kinderen echter wat sceptisch zijn over de hoogte (ze hebben best wel hoogtevrees) zijn ze heel blij een enorme rij voor de kassa te zien staan. Dat gaat hem dus niet worden, maar we bekijken het bouwwerk en alle kunstwerken in het park vol interesse en enthousiasme. Ook hier vermaken de kinderen zich prima met het maken van foto’s.

Vanuit het Atomium reizen we door naar de Hallepoort. Deze attractie is eveneens te bezoeken met de Brussels Card, en is misschien wel het opvallendste monument dat herinnert aan de middeleeuwen. Vroeger was het een toeganspoort, gevestigd in de tweede ommuring van Brussel. Door de toenemende bouw kwam de poort echter onder het straatniveau, en tja, da’s gewoon niet handig. Tegenwoordig is er een indrukwekkend museum in gevestigd, waar je allerlei middeleeuwse voorwerpen kunt terugvinden: over het leven in de handelsgilden, over ridders, met wapens, harnassen, geweren en nog veel meer. Je kunt helemaal naar boven klimmen om vanuit de toren een geweldig uitzicht te genieten over Brussel. Let daar ook vooral op de toiletten (nee – die mag je niet meer gebruiken!) die je er kunt vinden. Kun jij je voorstellen dat je ze zou gebruiken? Door het museum heen vind je computers, waarop kinderen en volwassenen op een interactieve manier kunnen lezen en zien hoe het leven er aan toeging, maar ook over de geschiedenis van de stad en de Hallepoort zelf. Lekker interactief!

Na deze bezienswaardigheid was het toch weer tijd om huiswaarts te keren. Met het openbaar vervoer kost het ons toch nog een uur of 3 om thuis te komen, en na die drukke dagen is het ‘goeie er wel van af’ bij de kinderen. Eén ding is zeker: Brussel heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van cultuur, waarbij het meeste ook erg leuk is voor kinderen. We hebben soms ook expres niet de overduidelijke kindermusea gekozen, om te kijken hoe zij inspelen op de jonge bezoekers, en dat zat dik in orde.

Op vakantie naar Brussel met kinderen is ook echt een plezier voor jong en oud. Geniet van de Vlaamse keuken (wafels, speculaas, chocolade en natuurlijk frieten) zijn volop verkrijgbaar in exclusieve plekjes, maar ook in de grotere ketens.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.