logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Op vakantie met kinderen naar Zeeland, dag 2 van 3: Middelburg

Onze ochtend begint al goed in het Stayokay Hostel Domburg. Wakker worden in kasteel Westhove, en ontbijten met  er vers – nog warm – brood en een versgekookt eitje is zeker een goed begin van de dag. We worden die ochtend hartelijk begroet door het personeel, maar moeten ook even wennen aan het concept: het is wel de bedoeling dat de gasten bijvoorbeeld zelf de borden en het bestek opruimen, maar ook even met een doekje over de tafel gaan als je weggaat. Een kleine moeite, en het blijkt zo gewoon dat het ook niet verteld wordt. Pas als er een gast zelf afruimt en de tafel poetst wordt het door iedereen overgenomen.

Naast het hostel ligt museum Terra Maris: een mooi museum dat verdiept op het landschap en de landschapsgeschiedenis van Zeeland: verschillende landschapssoorten zijn hier nagebootst in kleine gebieden, compleet met de bijbehorende plantensoorten. Leuk voor kinderen is een expositie over de dieren die in Zeeland voorkomen, waarbij ze zich konden uitleven met een speurtocht. Buiten vind je alle landschappen, waarbij we een beetje gedesillusioneerd waren over de uitwerking van het museum: als je de brochure leest lijkt het een enorm uitgebreid en indrukwekkend geheel, maar hoewel het ind e praktijk zeker mooi is aangelegd en netjes is bijgehouden voldeed het niet helemaal aan de verwachtingen die werden gewekt in de aanprijzing. Voor kinderen is het buitengebied ook wat minder interessand: na het beestjes zoeken in het water en de insectenhotels is het toch vooral veel planten kijken en bordjes lezen. Wel leuk is de houten mottentoren, achter in het park. Schitterend gemaakt en gelegen op een mooi veld. Daar kun je pas riddertje spelen! In de toren vind je een paar stoere schilden, vlaggen, bogen en een koker met pijlen. Heel stoer!

Na ons bezoekje aan dit museum trokken we naar Middelburg. Een stadje dat je zeker niet mag missen als je in Zeeland bent: schitterende gebouwen met een rijk verleden worden afgewisseld met sfeervolle winkeltjes en een mooi marktplein. Zet je ook vooral neer op een van de gezellige terrasjes om te genieten van een bolus – de lekkernij waar Zeeland onder andere bekend om is. Er zijn talloze wandeltochten beschikbaar bij de vvv van Middelburg, die je leiden langs de bekendste hotspots, verpakt in verschillende thema’s. Het Zeeuws Museum is ook zeker een bezoekje waard. Toen we de brochure lazen waren we niet heel erg enthousiast, maar door een fikse regenbui werden we eigenlijk een beetje naar binnen getrokken door de jongens: die wilden liever een museum binnen dan nat worden. Begrijpelijk, en het is ons ook zeker niet tegengevallen. Het museum onthaalde ons met open armen, waarbij de kinderen voorzien werden van een zoektocht: bingokaarten waarbij kinderen kunnen afstrepen als ze iets hebben gezien. Redelijk eenvoudig, zou je denken, maar er zitten een paar geniepige items tussen waar je echt even voor moet zoeken! Via verschillende verdiepingen wordt je geleid langs de Zeeuwse klederdracht, wandkleden, Zeeuwse kappen, archeologische vondsten en allerlei vreemde snuisterijen, sfeervol getoond in houten snuffelkisten op de zolder van het museum.

Een bezoekje aan Middelburg zal de nodige tijd in beslag nemen. Wij bezochten een paar restaurantjes voor een hapje, een drankje of een maaltijd, en we werden allemaal aangenaam verrast door de vriendelijkheid, enthousiasme en ook vooral de gerechten zelf vielen absoluut in de smaak. Wellicht lag het aan onze gezonde eetlust, opgewekt door de zilte zeegeur, maar echt alles smaakte heerlijk: met liefde en aandacht bereid. En vergeet ook niet de Zeeuwse bolus! In Zeeland zelf blijkt hij een beetje uit de gratie te zijn geraakt (wij hebben tenminste flink moeten zoeken in de restaurantjes), maar je móet natuurlijk wel zo’n ronde lekkernij burgemeester maken. Maar niet alleen in Middelburg was het goed toeven, want ook in Domburg kun je heerlijk eten! Bij restaurant Verdi kun je voor elk soort gerecht terecht, van pannenkoek tot pasta, van pizza tot salade. En probeer bij de pizza ook zeker hun zelfgekruide olijfolie! Service met een lach, enthousiasme en zelfs een kort praatje – zonder het gevoel dat je lang hoeft te wachten. Echt klasse.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.