logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Op vakantie met kinderen in Zeeland dag 3 van 3: Vuurtorens, Domburg en Het Arsenaal

Na onze tweede nacht in Stayokay Domburg mochten we weer lekker genieten van ons verse ontbijtje. De tafeltjes zijn vandaag minder bezet: veel mensen zijn al vertrokken of slapen wellicht uit. Maar dat maakt helemaal niets uit, de sfeer is nog steeds lekker ontspannen. Opvallend is dat de meeste mensen in hostels ook weten dat er meer op jezelf aankomt, en netjes de tafels afruimen als ze klaar zijn met ontbijten. De tafels worden zelfs door veel gasten met een poetsdoekje afgeveegd! Kinderen vinden elkaar al snel voor een kort praatje of een grapje, maar het is duidelijk: het eten gaat voor. En dat is ook niet zo gek, want de kwaliteit is onverminderd hoog: vers en warm brood, grote potten Hero-jam, grappige papieren kuipjes voor hagelslag, verschillende soorten muesli, en zelfs karnemelk staat koud. Voor ons is het echter afscheid nemen, en na nog een vriendelijke groet aan het harnas in de gang pakken wij onze koffers. Tijd voor de laatste stops! Maar niet voor we eerst nog even naar het strand zijn gelopen en wat schelpen hebben geraapt. Erg leuk om te doen en heerlijk om uit te waaien aan onze grillige kust.

Allereerst gaan we naar West-Kapelle, daar staan namelijk twee vuurtorens. Een vuurtoren ‘uit het boekje’, waar je op het internet bar weinig kunt vinden, en een vuurtoren in West-Kapelle zelf, die heel toepasselijk West-Capelle Hoog heet. Bijzonder is dat deze vuurtoren gebouwd is op (of in, net zoals je het wilt zien) een oude kerktoren. De rest van de kerk was ooit verwoest, maar de toren kreeg met deze vuurtoren een bijzondere bestemming. Meer over deze vuurtoren vind je op www.vvvzeeland.nl. Helaas was de toren toen wij er waren dicht, maar ook van de buitenkant was het een heel indrukwekkende toren.

Natuurlijk mag een bezoekje aan Domburg niet ontbreken. Bij de vvv zijn verschillende wandelroutes beschikbaar, maar er staan ook genoeg routes uitgestippeld door de ANWB. Je hoeft alleen maar de bordjes te volgen. Domburg zelf is een echt kustplaatsje, dat een honderd jaar geleden erg in trek was bij kunstenaars en de adel. Mooie landhuizen en gebouwen sieren het dorpje. Vergeet ook niet de heuvel aan het strand te beklimmen, daar vind je een leuk kunstwerk met stenen aanwijsborden. Iedere steen wijst naar een ander dorp. Bij helder weer zie je alle toeristische trekpleisters in een oogopslag.

Op weg naar huis besluiten we een zijstapje te maken naar het zeevaardersmuseum Het Arsenaal in Vlissingen. Dit bijzondere museum is oorspronkelijk gewijd aan de stoere piraten die ooit de zeeën en oceanen onveilig maakten voor de vele handelsvloten. Grappig is dat het museum midden in het centrum is gevestigd. Ideaal om te bezoeken tijdens een dagje ‘shoppen’, wat voor kinderen altijd een langdradige bezigheid is. Tegenwoordig is de benedenverdieping voorzien van mooie aquaria, waar je een heel uitgebreide collectie aan Noordzeevissen ziet. En vergeet de aaitank niet, waar je niet alleen roggen kunt aaien, maar ook echte haaien! Naast de Noordzeevissen zijn er ook een aantal aquaria met kleurrijke tropische vissen, prehistorische Nautili en natuurlijk zeepaardjes. Door de duidelijke uitleg van de verzorgers word je langs alle waterbakken geleid en leer je heel wat over deze bijzondere dieren.

Maar natuurlijk ademt het museum de levenslust van de piraten uit. Er zijn shows te zien, er zijn animatieteams aanwezig en op de bovenverdieping is een bijzondere tentoonstelling te zien over de gruwelijkheden en de bekendste piraten die er op zee hebben gevaren. Deze tentoonstelling is vooral interessant voor oudere kinderen. Ook niet zo raar, want piraten waren natuurlijk niet bepaald schatjes, en er liggen ook een aantal marteltuigen in de vitrines. Aan de zijkant zijn scènes nagebootst waarin gevangenen ‘ondervraagd’ worden. De ogen van onze kinderen waren snel afgewend. Een schril contrast met de vrolijke piratenshow, waar we met z’n allen lekker hebben gezongen! Op weg naar beneden kom je door het Piratenhol, een soort griezelgang, met allerlei bizarre spookhuis-achtige situaties. Sommigen daarvan zijn eerder grappig, anderen best gruwelijk: van grappige skeletten die dansen tot een bewegend afgehakt hoofd. Natuurlijk zijn er ook genoeg speelmogelijkheden beschikbaar waar de kinderen zich in kunnen uitleven. Voor echte waaghalzen is er het Piratennest, waar je met een lift maar liefst 65 meter de lucht in wordt genomen om Vlissingen van bovenaf te zien. Er zijn twee restaurants aanwezig in het museum: ook weer de moeite waard om te bezoeken!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.