logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Op vakantie in Zeeland met Kinderen: Stayokay Domburg en Neeltje Jans (dag 1 van 3)


Als je op vakantie wil gaan met kinderen, heb je een aantal opties. Je kunt naar een vakantiepark, een hotel, maar er zijn tegenwoordig ook heel wat hostels waar je terecht kunt: eenvoudige hotels met meerpersoons kamers. En die zie je niet vaak in ‘ normale’  hotels! Stayokay hostels heeft een aantal hostels waar extra aandacht wordt geschonken aan kinderen als bezoekers. Wij gingen naar Kasteel Westhove in Domburg. Een schitterend kasteel met verschillende logeermogelijkheden. Daarbij moeten we een vooroordeel overboord gooien: waar ons beeld bestond uit grote slaapzalen waar je een bed huurt, gooit Stayokay het over een heel andere boeg: onze eigen hostelkamer was voorzien van drie stapelbedden, een douche en een toilet. Genoeg voor zes personen dus. Maar er zijn ook kamers voor twee of vier personen. Prettig om alles ‘op jezelf’ te hebben! Iedere ochtend stond er een vers ontbijt voor ons klaar, volledig gevuld met biologische en eco-vriendelijke producten. Het brood was zelfs nog warm, en werd ter plekke gesneden: dat is pas goed wakker worden!

Stayokay Domburg ligt overigens net buiten Domburg zelf, in Oost-Kapelle. Het ligt in een mooie, bosrijke omgeving, op een paar honderd meter van het strand verwijderd. Daar loop je in een tiental minuten heen, over een mooi aangelegd schelpenpad. Het gebied is voorzien van een aantal wandel-en fietsroutes, en is bij veel wandelaars en recreatief fietsers bekend. Het strand is overigens wat minder bekend: waar het in Domburg zelf al redelijk druk begon te worden op een zonnige middag bleef het op ‘ons’  strandje lekker rustig. Pluspunten! In het bos en daar omheen vind je ook een paar veldjes waar je lekker een balletje kunt trappen. In het hostel zelf is ook genoeg te doen voor kinderen: zo is er een grote spellenkast en een pingpongtafel waar ze gebruik van kunnen maken.

Zoals gezegd is het hostel gevestigd in een heus kasteel, met daarbij twee koetshuizen. Iets minder praktisch als je kinderen hebt, want waar hotelkamers meestal voorzien zijn van een televisie en een klein keukentje waar je koffie of thee kunt zetten, is hier niets qua vermaak. Daarvoor zul je terecht moeten in het kasteel zelf (bijvoorbeeld in de Huiskamer van de Boswachter) of de vele zitjes die het terrein rijk is. Dat moet je dus wel even kunnen loslaten. De bedden zijn voorzien van een leeslampje, en er stond ook een tafeltje met twee stoelen op de kamer. Vervelen hoef je je dus niet, als je wat leuks meebrengt is het prima te doen.

Het slapen in een hotel is natuurlijk wel een bijzondere belevenis voor kinderen: hoewel Stayokay Domburg er redelijk standaard uitziet qua kamerinrichting zijn er nog wel elementen van het kasteel te zien. Zo zie je van binnenuit natuurlijk de sfeervolle ramen en grote toegangsdeuren. Toch vond ik het jammer dat er niet meer van de kasteelsfeer te zien was, dat had de beleving zeker een extra impuls gegeven. Aan de andere kant snap ik ook dat het Stayokay concept gebruikt wordt, en dat er standaard middelen gebruikt worden. Dat daarbij aandacht is voor het milieu blijkt ut de douche, die een timer heeft van een halve minuut: die had wel wat ruimer gemogen!

Op weg naar ons hostel brachten we alvast een bezoekje aan Neeltje Jans: de stormvloedkering van Zeeland staan toch op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en je wil je kinderen toch laten zien welke technieken ons landje veilig en droog houden! We treffen het wel qua weer: er is naar weer voorspeld, waar weinig van terecht lijkt te komen: een lekker lentezonnetje straalt ons tegemoet, wel vergezeld door een stevige bries. Voor kinderen is er over het uitgestrekte landschap meer dan genoeg te beleven. Er zijn grote speelweides waar kinderen kunnen spelen met zand en water. Op de lange weg naar de stormvloedkering zelf zijn een aantal stellages waarin zaken inzichtelijk worden gemaakt als katrollen en waterdruk. De werking en de rijk en de watersturing worden natuurlijk het beste getoond door een wandelingetje door de installatie zelf. Op weg daarnaartoe zie je de enorme machines die de controle uitoefenen en de sluizen laten zakken indien nodig, maar lees je ook over de reden waarom de stormvloedkering ontworpen is, en welke technieken er gebruikt zijn. Hoewel de materie voor kinderen goed te begrijpen is, blijft het toch redelijk wat lezen: onze kinderen waren op een gegeven moment klaar met het lezenen luisteren. Vanaf dat moment is het even rennen en vliegen voor jou als ouders, om de meest essentiële informatie eruit te filteren en over te brengen. Eenmaal buiten, kijkend naar de enorme hoeveelheden stromend water, voel je jezelf toch ineens wel heel erg nietig. Wat een bouwwerk! Al die theorie en informatie komt ineens tot leven. Gelukkig lijkt al die info toch redelijk te zijn blijven hangen! Gedurende de dag zijn er shows met roofvogels, zeeleeuwen, zeehonden en er is een presentatie over het voeren van haaien. Erg mooi om te zien, en er wordt vol enthousiasme verteld over de dieren, terwijl die hun kunstjes vertonen.

Dat is echter nog niet alles: je vind bij Neeltje Jans ook een sfeervol aangekleed aquarium, met een echte aai-tank waar je vissen kunt aaien en een enorm haaienbassin. Ook is er een fikse expositie over walvissen, waar je niet alleen lees over hoe de dieren leven en eten, maar ook over de walvisvangst en het behoud van deze enorme en veelal zachtaardige zoogdieren. Deze expositie heeft naast een informatieve inslag ook wat kunstzinnigs: soms hebben we gewoon even verbijsterd staan kijken naar de verschillende stellages. Je kunt ook gebruikmaken van een rondvaartboot om een stuk over de Noordzee te varen, ervaren hoe het is om in een orkaan te staan in de speciale orkaansimulator of een bezoekje brengen aan de mosselexpositie: een veelzijdig en stiekem ook leerzaam dagje uit!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.