logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ontwikkel je talent tijdens je carrière

In de eerste 20, 25 jaar van ons leven zijn we eigenlijk alleen maar bezig met leren. De eerste jaren staan in het teken van praktische vaardigheden, zoals eten zonder je gezicht vol te smeren en zelf je broek aan kunnen doen. Daarna gaat het juist om heel theoretische kennis, die je wellicht ooit een keer nodig zou kunnen hebben. Zo leer je waar Den Briel ligt, hoe je staartdelingen uitvoert en alle Duitse naamvallen. Na die verplichte schoolperiode kun je je eindelijk gaan toeleggen op je eigen interesse en talent. Je gaat een vak leren. Nu valt alles op zijn plek en kun je werken aan een mooie en glansrijke toekomst. Maar dan? Wat als je eenmaal klaar bent met school en overgedragen wordt aan die grote wereld?

Talent ontwikkelen

Pas als je aan het werk bent kom je er achter dat je a) lang niet alles weet en dat het er b) heel anders aan toegaat dan in de schoolbanken. Je leert echter ook c) dat jij een bijzondere plek kunt innemen in deze structuur. Binnen een bedrijf werk je namelijk niet los van elkaar, maar eigenlijk samen aan een mooi resultaat. En daar kun je al je talenten mooi in laten groeien! Zo’n stuk persoonlijke ontwikkeling zorgt bovendien voor veel meer voldoening in je werk, waardoor je met meer plezier aan de slag gaat.

Voordeel voor het bedrijf

Er is nog een groot voordeel van het ontwikkelen van je eigen talent. Bedrijven worden zo gestimuleerd om niet zo zeer te kijken naar baanprofielen en takenlijsten die daar bij horen, maar naar de mensen die ze in dienst hebben. Want een taak die bij de ene baan is ingedeeld zou misschien wel veel beter bij een andere persoon passen. Waarom zou je die ene persoon er dan mee vervelen, terwijl je de ander er een plezier mee kunt doen? Bedrijven hebben het voordeel dat er dan misschien wel heel mooie ontwikkelingen ontstaan. Gewoon, vanzelf.

Ontwikkelhulp

Dat gaat natuurlijk niet zo maar. Als bedrijf zijnde ben je gewend om op een bepaalde manier te werken. Dat verander je niet zomaar! Een beetje hulp van buitenaf is daarbij zeker welkom. Gelukkig zijn er bureaus die je daar voor kunt inschakelen. Zij gaan in gesprek met de medewerkers en proberen te achterhalen waar hun talent zit en waar ze dus ook beter tot hun recht zullen komen. Dat levert een win-winsituatie op voor iedereen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.