logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Ons foodsaver boek

Ieder gezin gooit jaarlijks tientallen kilo’s eten weg. En dan heb ik het niet over schillen of onbruikbare dingen… nee, echt goed eten. Wat te veel is ingekocht, waarvan te weinig is gegeven of wat slecht bewaard is en daardoor bedorven raakte. Zonde, toch? Zeker als je kijkt naar de prijzen in de supermarkt 😉 maar ook vooral voor het milieu. Ons foodsaver boek is een dik boek vol tips en suggesties om die restjes en kleine beetjes te kunnen gebruiken. Zo kun je voedselverspilling voorkomen!

Kennis en ervaring

Het is misschien grappig om te weten dat de schrijvers van dit kookboek, Alex Elliott-Howery en Jaimee Edwards, hun dagelijkse kost verdienen met het hergebruiken van die restjes. Hun café-restaurant, Cornersmith, gebruikt namelijk overschotten van groente- en fruittelers om ze te verwerken tot jam, chutney en tafelzuren. De leveranciers worden betaald in dat bewerkte eindproduct. Daarnaast geven ze er workshops, zodat mensen leren hoe ze kunnen inmaken. In onze regio is het vertaald door het Vlaamse Ferm, die we ook kennen van Ons Bakboek.

Veel info

Opvallend voor een kookboek bevat Ons Foodsaver Boek bijzonder weinig afbeeldingen en foto’s. Het is tegenwoordig een trend om die beleving en sfeer over te dragen, maar Ons Foodsaver Boek is een old-school kookboek met tekst en recepten, tips en suggesties. Het boek gaat vervolgens van A tot Z verschillende groente- en fruitsoorten af, maar vergeet de rest van je koelkast daarbij ook zeker niet. Je leest suggesties voor abrikozen en ananas, aubergine en spitskool maar ook van zuurkool tot kip. Hoewel alle hoofdingrediënten van het boek op alfabet staat, gaat die vlieger niet op voor kleinere onderdelen, zoals de onderverdeling van Kruiden. In dit voorbeeld staan de paragrafen van de verschillende kruiden niet op alfabetische volgorde en beginnen soms ook halverwege de pagina, waardoor het wat lastiger zoeken is.

Toffe suggesties in de keuken

Ons Foodsaver Boek is een uitgebreid naslagwerk wat je zeker in je keuken moet hebben staan. Het geeft veel informatie van de belangrijkste ingrediënten in je keuken (en ook ingrediënten die je misschien niet vaak in huis haalt). Na een korte inleiding lees je een smaakprofiel, waar je het bij kunt gebruiken hoe je het moet bewaren. Je leest soms ook hoe je het ingrediënt kunt vervangen (indien er een vervanger voor is) en hoe je het moet koken. Daarna volgen een paar recepten waar je juist maar een beetje van dit ingrediënt nodig hebt, zodat je restjes kunt opmaken. Over het ene ingrediënt is natuurlijk meer te vertellen dan over het ander, maar meestal zijn het praktische tips en suggesties.


Ga direct naar Ons foodsaver boek op BOL.com.

Recensie over Ons foodsaver boek

Het is altijd goed om niet te veel weg te gooien. Gebruik alles tot de laatste kruimel, dat is eigenlijk wat Ons Foodsaver Boek je wil bijbrengen. Op een infomratieve, toegankelijke en fijne manier krijg je tips voor het bewaren van je groente, fruit en andere etenswaren, maar ontdek je ook hoe je ze met elkaar kunt combineren, of er vervangers zijn en waarmee je die restjes kunt gebruiken. De alfabetische opbouw is prettig, het is toegankelijk geschreven en de recepten zijn heel eenvoudig (hoewel ze soms wat tijd vragen).

Score: 8


Informatie

Titel: Ons foodsaver boek
Auteur:
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 518
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789401494519
Prijs: 34.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.