logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Ons Bakboek

Bakken is ontzettend leuk om te doen. Heel erg moeilijk is het ook niet, mits je de recepten goed volgt en de basishandelingen kent (nee, zonder oefening kom je er niet). Het probleem is alleen dat het soms zo lang zoeken is naar de juiste recepten voor de dingen die je wil maken! Iedereen heeft zo zijn eigen maniertjes en recepturen om bekende gebakssoorten op tafel te zetten. En hoewel veel mensen de recepten delen via het Internet, blijkt het zo te zijn dat veel van die recepten voor geen meter kloppen. Gelukkig zijn er boeken waar je op kunt vertrouwen, zoals Ons Bakboek.

Basisboek

Je kunt Ons Bakboek het beste betitelen als een echt basisboek voor thuisbakkers. Het bevat een flink aantal klassieke recepten, waar je mee aan de slag kunt en die ook meteen een belletje doen rinkelen als je ze aan je gasten aanbied. Dat is altijd prettig, dan hoef je tenminste niet uit den treuren uit te leggen wat voor taart of gebak je hebt gemaakt. Het leuke is dat er in dit boek ook ruim aandacht is voor brood en broodjes, dat zie je niet zo heel vaak. Daarnaast is er ruimte voor koffiekoeken, taarten, vlaaien en cake, koekjes en gebakjes en zelfs voor pannenkoeken, wafels en beignets. Je ziet: alles wat je ook maar kunt bakken (hoewel beignets gefrituurd worden, ik zal ‘m vast inkoppen) kun je in dit boek terecht. Dat maakt het heerlijk veelzijdig.

Variaties

Waar het boek vooral sterk in is, is het geven van variaties op bepaalde recepturen. Zo staan er tal van taarten en vlaaien in, waarbij vooral gewisseld wordt met de vulling en de afwerking. De bodem blijft gelijk, maar je maakt een compleet ander resultaat met de manier waarop je extra smaken aanbrengt aan je creatie. Erg leuk en praktisch bovendien.

Buitenbeentjes

Grappig zijn de laatste twee hoofdstukken, waarbij je op een heel andere manier gaat bakken, zodat je gebak bijvoorbeeld glutenvrij of suikervrij wordt. Een leuke manier om je gasten iets voor te schotelen wanneer ze een bepaald dieet volgen, zonder dat je speciaal daarvoor een ander boek in huis moet halen. Het laatste hoofdstuk is voorbehouden voor internationale recepten. Heel de wereld bakt heet het hoofdstuk en neemt je mee naar klassieke gerechten van over de gehele wereld, van de Italiaanse Amaretti tot het Britse Shortbread en Zweedse Kaneelbroodjes. Hoewel we de Duitse Zwartewoudtaart toch gewoon Scharzwalder Kirsch noemen?

Ga direct naar Ons Bakboek op BOL.com.


Recensie over Ons Bakboek

Dit boek staat vol trots in onze kast met bakboeken voor de Kleine Koekenbakker. Het is een waardevolle bron aan recepten voor een flink aantal klassieke en bekende creaties, waar dankbaar in gesnuffeld wordt en zo nu en dan een recept van wordt gebakken. De recepten zijn duidelijk en helder omschreven, we zijn nog geen fouten tegengekomen. De variaties in het boek zijn prettig. Ook erg leuk dat er ruim aandacht is voor luxe en minder luxe koeken – het is een ondergewaardeerde snack! Jammer genoeg staan lang niet bij alle recepten foto’s, hoewel dat meer ruimte laat voor recepten.

Score: 8


Informatie

Ons bakboek,
Illustrator: nvt
Uitgever: Lannoo, 374 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789401460439. Prijs: 29.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.