logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo verbeter jij je online privacy in 7 eenvoudige stappen

Het beschermen van je online privacy is belangrijker dan ooit. Onder online privacy vallen zowel je online activiteiten als gedeelde persoonlijke informatie. Op het dark web valt door cybercriminelen veel geld te verdienen met deze gegevens. Vooral BSN-nummers, creditcardgegevens en wachtwoorden worden daar in grote mate verhandeld. Het dark web is dat deel van het internet dat je niet kunt bereiken via de reguliere zoekmachines. Naast cybercriminelen zijn er ook heel wat onschuldiger ogende partijen op uit om zoveel mogelijk informatie over je te verzamelen.

Voor niets gaat immers de zon op. Ook achter die gratis app schuilt een heel verdienmodel en dan gaat het vooral om je gegevens. Door akkoord te gaan met de privacyvoorwaarden heb je misschien ook toestemming gegeven voor toegang tot je camera of foto’s. En de kans is groot dat ergens ook staat vermeld dat de app ‘je gegevens kan delen met sponsors of zakenpartners’. Dat laatste komt er kortweg op neer dat de appontwikkelaars je gegevens doorverkopen aan adverteerders en andere derden.

7 Eenvoudige stappen

Wil je voorkomen dat hackers, adverteerders, overheden en je eigen internetprovider je hele online handel en wandel kunnen volgen? Dan moet je zelf maatregelen treffen. Het lijkt misschien veel, maar ook hier geldt dat elke maatregel al een grote stap voorwaarts is. Zo pak je de bescherming van je online privacy stapsgewijs aan:

1. Gebruik een VPN

Alles staat of valt met een veilige internetverbinding. Thuis heb je je wifi waarschijnlijk al beveiligd met een wachtwoord. Het probleem doet zich dan ook vooral voor bij openbare netwerken. In feite kan iedereen die gebruikmaakt van hetzelfde openbare netwerk jouw online activiteiten volgen. Dit kun je vermijden door helemaal geen openbare netwerken te gebruiken. Wil je ook buitenshuis toch graag online blijven, dan biedt een VPN een goede bescherming.

2. Voer belangrijke updates meteen uit

Je slaat enthousiast je laptop open en je enthousiasme wordt meteen de kop ingedrukt door een melding over een softwareupdate. Dat gaat je weer een paar belangrijke minuten kosten en wellicht kies je ervoor om de update uit te stellen. Toch is dat het perfecte momentje om nog een kopje thee voor jezelf te maken. In de tussentijd worden cruciale beveiligingsupdates automatisch op je laptop geïnstalleerd.

3. Gebruik multifactorauthenticatie

Het idee van een e-mailadres en een wachtwoord om ergens in te loggen is eigenlijk allang achterhaald. Deze gegevens komen als gevolg van datalekken veelvuldig op straat te liggen. Veiliger is het om op belangrijke accounts in te loggen via multifactorauthenticatie. Je voegt daarmee een extra identificatiemethode toe. Dat kan een code per sms zijn, maar ook een vingerafdruk of een automatisch gegenereerde code.

4. Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik voor ieder account en uniek en moeilijk te raden wachtwoord. Je kunt ook kiezen voor wachtwoordzinnen, waarbij je bijvoorbeeld de eerste letters van ieder woord combineert. Een wachtwoordmanager kan een goede uitkomst bieden als je moeite hebt om alle unieke wachtwoorden te onthouden.

5. Wees alert op phishing

Cybercriminelen kunnen je ook rechtstreeks benaderen om je persoonlijke gegevens te ontfutselen. Dat doen ze dan in de gedaante van een betrouwbare instantie, zoals de overheid, een bank of het CJIB. Ze sturen mails of bellen je, in het Engels, op met de mededeling dat je een boete moet betalen of je pincode door moet geven. Ga hier nooit op in en neem zelf rechtstreeks contact op met de officiële instantie. Klik ook nooit op downloadlinks in berichten waarvan je de afzender niet kent of vertrouwt.

6. Wis je zoekgeschiedenis

Heb je een webshop bezocht en vind je even later op een hele andere website een advertentie terug met het laatst bekeken artikel? Dit kun je uitschakelen door bijvoorbeeld naar myactivity.google.com te gaan en je zoekgeschiedenis te wissen. Voor het uitschakelen van gepersonaliseerde advertenties, log je in op je Google-account. Ga vervolgens naar Data & Privay en selecteer ‘Advertentie Instellingen’. 

7. Beperk het gebruik van apps

Met elke app die je gebruikt komen er weer potentiële bedreigingen bij. Installeer daarom alleen de apps die je ook echt nodig hebt en die je vertrouwt. Als dat mogelijk is, gebuik dan liever een browser.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.