logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat zijn de verschillende online betaalmethoden en welke past het beste bij jouw webshop?

Verkoop jij producten via het internet? Dan heb je waarschijnlijk een eigen webshop. Om het jouw klanten zo makkelijk mogelijk te maken, moeten ze gemakkelijk en soepel door het assortiment kunnen navigeren en uiteindelijk de weg vinden naar het winkelmandje. Vergeet daarbij niet om aandacht te besteden aan het betaalproces. Allereerst is het belangrijk om de juiste betaalmethoden aan te bieden. Om hierin een goede keuze te maken, moet je allereerst weten welke methoden er allemaal zijn. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rijtje. Op basis hiervan weet jij straks welke betaalmethode het beste bij jouw bedrijf past.

iDEAL

Wanneer je aan Nederlandse klanten verkoopt, mag iDEAL uiteraard niet ontbreken. Deze betaalmethode is binnen ons land verreweg het populairst. Dagelijks worden er binnen Nederland 1,5 miljoen betalingen gedaan via deze betaalmethode. Kunnen jouw klanten betalen via iDEAL? Dan worden zij doorgestuurd naar de beveiligde omgeving van hun eigen bank om een betaling te doen. Er wordt binnen de internetbankieromgeving van de eigen bank afgerekend, wat een vertrouwd gevoel geeft.

Bancontact

Waar iDEAL in Nederland de populairste betaalmethode is, is Bancontact dit in België. Wil je Belgische consumenten eveneens de mogelijkheid bieden bij jou te kopen? Dan mag deze betaalmethode niet ontbreken in jouw webshop. De manier van betalen is bij Bancontact vergelijkbaar met iDEAL. Het betaalproces verloopt namelijk via een beveiligde verbinding met de internetbankierenomgeving van de consument. Grote voordeel van Bancontact is dat een koper de betaling niet terug kan draaien. Hierdoor heb jij als webshop de garantie dat je jouw geld ontvangt.

Creditcard

Wil je jouw klanten ook de gelegenheid bieden om te betalen met MasterCard, Visa of American Express? Dan moet je creditcardbetalingen toevoegen aan jouw webshop. Deze drie creditcardvarianten worden zowel internationaal als nationaal het meest gebruikt. Bied jij jouw klanten de mogelijkheid om te betalen met creditcard en doen zij dit? Dan is het product dat zij kopen minimaal 180 dagen verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Daarbij komt dat een klant niet over een saldo hoeft te beschikken wanneer hij met een creditcard betaalt.

PayPal

PayPal is een online betaalmethode die over de hele wereld populair is. In Duitsland betalen mensen zelfs het liefst middels PayPal. Bij deze betaalmethode maakt een klant een account aan bij PayPal. Vanuit dit account worden de betalingen gedaan. Het is mogelijk om een creditcard en/of een betaalrekening aan een PayPal-account te koppelen, maar je kunt ook betalen door het saldo van jouw account op te laden. Hierdoor kan de betaler zelf voorkeur geven aan de betaalwijze naar keuze en kan het met PayPal als een wallet-functie internationaal en snel betalen.

Automatisch incasso

Wil je automatisch een bedrag af laten schrijven van de rekening van jouw klant? Dat kan met behulp van een automatisch incasso. Hiervoor moet je wel een betaalovereenkomst sluiten met de koper. Dit gebeurt vaak middels een (digitale) machtiging. Je kunt voor een eenmalig incasso kiezen, maar ook een doorlopend incasso. Het grote voordeel van deze betaalmogelijkheid is dat je zelf de controle hebt als webshop over het betaalmoment. Automatische incassobetalingen verlopen via de betaalmethode SEPA Direct Debit en zijn alleen mogelijk binnen Europa.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.