logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ongediertebestrijding in de tuin: hoe voorkom je plagen en ziekten?


Als trotse tuinbezitter is het heerlijk om op mooie dagen van de natuur te genieten en de vruchten van je harde werk te plukken. Helaas is de tuin ook een plek waar plagen en ziekten kunnen voorkomen die je planten en bloemen kunnen beschadigen of vernietigen. In deze blog bespreken we hoe je ongedierte in je tuin kunt voorkomen en bestrijden. Boktorren en wespen zijn bekende en vervelende voorbeelden van ongedierte in tuinen, dus daar leggen we meer over uit!

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor ongediertebestrijding in de tuin. Om plagen en ziekten te voorkomen, is het belangrijk om je tuin goed te onderhouden. Verwijder regelmatig dode planten en bladeren, en houd de grond rondom je planten schoon. Zorg er ook voor dat je planten voldoende water en voeding krijgen, want gezonde planten zijn minder vatbaar voor plagen en ziekten.

Daarnaast kun je ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen inzetten, zoals neemolie, knoflookspray en brandnetelgier. Deze middelen zijn minder schadelijk voor het milieu dan chemische bestrijdingsmiddelen en zijn bovendien effectief in het afweren van verschillende soorten ongedierte.

Boktorren

Een van de meest schadelijke ongedierte in de tuin is de boktor. Dit insect legt zijn eitjes in het hout van bomen en struiken, waardoor het hout kan worden aangetast en verzwakt. Dat kan er zelfs voor zorgen dat houten structuren, bijvoorbeeld je schuur, zo verzwakt worden dat ze waardeloos zijn. Als je boktorren in je tuin hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Je kunt boktor bestrijden door geïnfecteerd hout te verwijderen en te verbranden. Dit is de meest effectieve manier van bestrijding van de boktor. Als het hout niet kan worden verwijderd, kun je ook proberen om het te behandelen met een insecticide. Het is belangrijk om een professioneel bestrijdingsmiddel te gebruiken en de instructies nauwkeurig op te volgen.

Wespen

Wespen kunnen in de zomermaanden voor veel overlast zorgen in de tuin, waardoor wespen verwijderen een logische stap is. Het is belangrijk om wespen niet te verwarren met bijen, die een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van planten. Als je een wespennest hebt in je tuin, kun je het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen om het nest veilig te verwijderen.

Als je toch zelf aan de slag wilt gaan, kun je proberen om wespen op een natuurlijke manier te verjagen. Hang bijvoorbeeld nepnesten op, die doen denken aan de nesten van wespen. Wespen zijn territoriaal en zullen geen nest bouwen in de buurt van een bestaand nest. Daarnaast kun je ook een mengsel van water en citroensap of azijn op de plekken waar wespen vaak langsvliegen. Wespen houden niet van zulke geuren, waardoor ze liever op afstand blijven!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.