logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Last van ongedierte in je planten of gazon? Zo pak je dat aan


Wie veel planten in huis heeft of een tuin vol met mooie bloeiers en een groen gazon, weet hoe vervelend het kan zijn wanneer je last hebt van ongedierte. Ze dringen zich binnen in de grond of eten het blad en beschadigen daarmee je planten of gras behoorlijk. Meestal kom je er pas achter dat er sprake is van ongedierte als de eerst tekenen van aantasting zich voordoen. Dan ben je dus eigenlijk al te laat. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen, ook op een milieu- of diervriendelijke manier, of van ongedierte af te komen. 

Natuurlijke bestrijding

Het beste is om gebruik te maken van een zo natuurlijk mogelijk bestrijdingsmiddel. Chemische producten zijn niet goed voor mens en dier en een natuurlijk middel is dus altijd de betere optie. Een goede oplossing hiervoor is bijvoorbeeld het inzetten van aaltjes. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die je in de grond of op het blad inzet. Deze kleine beestje gaan op zoek naar het ongedierte en dringen ze binnen om ze vervolgens van binnenuit te doden. Ook kunnen ze larven van verschillende soorten insecten vernietigen waardoor de insecten niet meer kunnen terugkeren. Je hoeft niet bang te zijn dat je vervolgens een aaltjesplaag krijgt, want dat is niet mogelijk. 

Mieren in het gazon

Die onschuldige kleine insecten lijken zo op het eerst gezicht niet zoveel schade te kunnen aanrichten op jouw grote gazon. Maar ondanks dat mieren ook erg nuttig kunnen zijn, kunnen ze ook zorgen voor overlast. Bijvoorbeeld door het creëren van kale plekken in je gazon of zelfs verzakkingen. Ook in huis kunnen ze behoorlijk vervelend zijn. Vaak komen ze af op voedsel en daardoor komt een mierenplaag het meest voor in de keuken. Mieren bestrijden kan op verschillende manieren. In de tuin kun je onder andere ook gebruiken maken van aaltjes, zoals hierboven te lezen. Heb je last van mieren in huis, dan kun je kiezen voor een speciale ecologische poeder of lokdoosjes. 

Voorkomen is beter dan genezen

Het liefst voorkom je natuurlijk dat insecten zich in je planten of gazon gaan nestelen. Het is niet altijd te voorkomen, maar gezonde planten hebben wel minder snel last van plagen dan ongezonde. Kies dus voor de juiste plek om je planten te plaatsen, waar ze voldoende zonlicht krijgen, maar niet te veel en bijvoorbeeld ook niet op de tocht staan. Planten houden van water, maar teveel water kan dan weer schade aanrichten. Zorg dat de potgrond in ieder geval tussentijds kan drogen. Voor mieren geldt dat je voedsel zoveel mogelijk goed moet opbergen en niet moet laten slingeren in de tuin, of binnen op het aanrecht. Ook de grond moet goed schoon zijn, zonder al te veel kruimels of voedselresten die blijven liggen. In de tuin kan het wat lastiger zijn om ze te voorkomen. Je kunt proberen wat koffiedik te strooien, dit is ook nog eens goed voor de tuinplanten. Ook bepaalde kruidenplanten kunnen werken, vanwege de geur die ze verspreiden.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.