logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Onderzoek: Nederland wekelijks met het hele gezin achter de Playstation


Playstation family

Gamen wordt steeds meer een gezinsaangelegenheid. In een op de drie gezinnen wordt zelfs wekelijks in gezinsverband gegamed. En bij driekwart van de gezinnen staat de spelcomputer in de huiskamer. Ook is de opvatting van ouders over gamen duidelijk aan het veranderen. Het is volgens ouders: leuk, leerzaam en nuttig. Dat blijkt uit onderzoek van VIVA en Sony PlayStation onder ruim 2000 ouders.

Ruim 75 procent van de ondervraagde ouders vindt gamen meer en meer een gezinsactiviteit. Party – en sportgames worden het meest met het hele gezin in de huiskamer gespeeld. Maar ook strategiegames worden gezamenlijk met het gezin gespeeld. Ouders geven er ook de voorkeur aan dat kinderen dergelijke games spelen. Zo’n 70 procent van de opvoeders vindt dat er meer voor- dan nadelen aan gaming zitten.

Steeds positiever
Uit dit onderzoek komt naar voren dat ouders steeds positiever denken over gamen als tijdsbedrijf. Zo’n 60 procent van de opvoeders vindt dat gamen goede invloed heeft op kinderen. Ongeveer 90 procent van de ouders is van mening dat gamen goed is voor strategisch inzicht, taalontwikkeling, hand-oog-coördinatie en probleemoplossend vermogen.

Ouders weten precies welke games hun kinderen spelen
Nagenoeg elke ouder vindt dat gamen gewoon leuk is voor kinderen. Ook weten de ouders in 70% van de keren precies welke games hun kinderen spelen. In verreweg de meeste gevallen kiezen kinderen hun games, maar bepalen de ouders of de game passend is. Wel vinden ouders gamen veelal een goed middel om kinderen zelfstandig bezig te laten zijn.

Ouders op de tablet, kids op de PlayStation
Ouders gamen zelf ook, zo blijkt uit de enquête. Grote verschil met hun kinderen is dat zij vooral op tablet of smartphone gamen. Kinderen echter gamen het liefst op hun spelcomputer. Het gamen in gezinsverband wordt veelal gedaan via de console, zoals de PlayStation®3. Zo’n 77 procent van de ondervraagden vindt gamen dan ook een echte gezinsactiviteit.

Games voor het hele gezin
De PlayStation®3 en PlayStation Vita bieden inmiddels een goed gevulde catalogus met games voor het hele gezin. En, niet onbelangrijk, tegen heel betaalbare prijzen. Voor de kids verschijnen dit najaar Wonderbook: Walking with Dinosaurs en InviZimals. In Walking with Dinosaurs maken kinderen een reis door de wereld van de Dino’s en in InviZimals kunnen kids met hun Vita op zoek naar onzichtbare dieren die overal in het huis verstopt kunnen zitten. Vaders kunnen in GT6 in hun favoriete bolide de weg op en voor de moeders zit SingStar standaard op de PS3. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de nieuwe PlayStation®4 bovenaan het lijstje van favoriete sint- en kerstcadeaus staat.

Games koop je online bij:

Highlights • 32% van de ouders met kinderen gamed wekelijks met het hele gezin • Bij 70% van de ondervraagden staat de spelcomputer in de woonkamer • 52% van de ouders let met name op de leeftijdsgrens bij het kopen of download van een game • 65% van de ouders koopt of download geen games voor hun kinderen boven de leeftijdgrens. 28% doet dit wel. • 52% van de ouders laat hun kind kiezen welke game ze willen hebben, maar bepaald zelf of het wordt aangeschaft • 62% van de ouders vindt een spelcomputer handig om zijn/haar kinderen bezig te houden • 32% van de ouders is wel eens bezorgd over de games die hun kinderen spelen • 73% van de ouders vindt dat gamen verslavend werkt • 62% van de ouders vindt dat gamen een goede invloed heeft op zijn/haar kinderen • 71% van de ouders vindt dat er meer positieve dan negatieve aspecten aan gamen zitten • Hoeveel geld wordt gemiddeld besteed aan games? – Games voor een spelcomputer gemiddeld: 42,12 – Games voor een smartphone/tablet gemiddeld: 4,00 – Games voor een computer gemiddeld: 8,42

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.