logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Onderzoek naar luchtkwaliteit in het dagelijks leven

Dyson onderzoekt de luchtkwaliteit in het dagelijks leven bij atlete Dafne Schippers. Als topsporter speelt een gezonde voeding en levensstijl een belangrijke rol. Maar hoe staat het met de luchtkwaliteit? Per dag haal je 20.000 keer adem. Dafne Schippers wil weten aan welke bronnen van luchtvervuiling ze wordt blootgesteld en meet samen met Dyson de luchtkwaliteit in haar woonplaats en woning. Ze deed daarbij een aantal opvallende ontdekkingen. Dyson ontdekt de ‘verborgen’ vervuilers zoals N02 (stikstofdioxide), PM2.5 (fijnstof) & VOS (vluchtige organisch stoffen).

Binnen- vs buitenlucht

Wist je dat de lucht binnen tot wel 5 x meer vervuild is dan de lucht buiten? Dit kan allerlei oorzaken hebben, die vaak niet eens worden opgemerkt. Jaarlijks leiden fijnstof, stikstofdioxide en ozon tot 12.000 vroegtijdige sterfgevallen in Nederland. In samenwerking met Dyson testte Dafne Schippers de luchtkwaliteit in haar woonplaats en woning en deed een aantal interessante ontdekkingen.

Dafne’s dag

Dafne heeft een prototype van de Dyson rugzak – een draagbaar GPS-apparaat waarmee de luchtkwaliteit gemeten wordt – gedragen tijdens haar wekelijkse vrije dag. Samen met de Dyson luchtreinigers is ook de luchtkwaliteit in haar huis gemeten en geanalyseerd door Dyson Data Engineers. Tijdens Dafne’s route hebben activiteiten zoals reizen met de auto, koken, en een bezoek aan de stad bijgedragen aan vervuilingsgebeurtenissen die werden opgepikt door de rugzak. Ongezonde lucht betekent dat je vervuilende stoffen inademt uit bijvoorbeeld verkeer of industrie, zoals fijnstof en ozon. Door dit onderzoek kunnen we laten zien hoe dagelijkse activiteiten onze persoonlijke blootstelling aan luchtverontreiniging kunnen beïnvloeden.

“Ik train hard, ik drink goed, ik eet gezond, en doe alles om de beste van de wereld te zijn. Ik vind het daarbij minstens zo belangrijk om gezonde lucht in te ademen. We hebben onze longen hard nodig.”

Dafne Schippers

Verontreinigende stoffen geïdentificeerd:

 1. Fijnstof PM2.5; Microscopische deeltjes kleiner dan 2,5 micron inclusief rook, bacteriën en allergenen.
 2. Stikstofdioxide (NO2); Mogelijk schadelijke gassen die vrijkomen bij verbranding. Bronnen zijn onder meer auto’s en uitlaatgassen, sigarettenrook, kaarsen en gasfornuizen.
 3. Vluchtige organische stoffen (VOS); Gassen die vrijkomen uit een breed scala aan bronnen, zoals spuitbussen en luchtverfrissers. Ze omvatten formaldehyde en benzeen, huishoudelijke dampen en geuren.

De Dyson Rugzak

De Dyson rugzak is uitgerust met een GPS apparaat en heeft dezelfde sensoren als de Dyson luchtreinigers. De rugzak meet de persoonlijke blootstelling van de drager aan verontreinigende stoffen, zoals PM2.5 , VOS en NO2 . Dyson laat met deze samenwerking zien dat er vaak veel meer ‘verborgen’ vervuilers in je omgeving zijn dan je denkt.

Dafne woont in een bosrijke omgeving, waar de luchtkwaliteit over het algemeen goed is, maar op haar route naar de stad zien we verschillende pieken in NO2 en VOS die de rugzak oppikt. De rugzak registreert op weg naar de auto we een grote piek NO2. Uitlaatgassen zijn hier een veel voorkomende bron van. Ook wordt PM2.5 vaak in hogere concentraties aangetroffen in steden, dat wordt veroorzaakt door stof en slijtage van de remmen en banden van voertuigen. De toename van VOS die we terugzien in de data wordt mogelijk veroorzaakt door een luchtverfrisser of desinfecterend middel in de auto.

Luchtvervuiling binnen

Tijdens de ochtendroutine van Dafne zien we in de data een grote piek PM2.5 en PM10 die mogelijk wordt veroorzaakt door deodorant en parfum. Verder zien we dat wanneer Dafne kookt in haar open keuken er een hoge concentratie NO2 wordt waargenomen en wordt opgepikt door de sensor van de luchtreiniger in de woonkamer. Dit geeft aan hoe ver vervuilde deeltjes door het huis kunnen zweven. Je manier van koken (gas of elektrisch), verschillende soorten voedsel en de temperatuur zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de uitstoot die vrijkomt tijdens het koken. Ook zien we een verhoogde concentratie NO2 wanneer ze de keukendeur opent. Dit is vervuilde buitenlucht, waarschijnlijk van een startende auto, die binnenkomt zodra ze de deur opent.

Wat kun je zelf doen?

 • We worden continue blootgesteld aan vervuilde lucht, maar we kunnen zelf ook veel doen om onze blootstelling aan vervuilde lucht te verminderen.
 • Kies voor rustigere routes wanneer je onderweg bent, bijvoorbeeld waar geen zwaar verkeer rijdt.
 • Wees bewust van vervuilde plekken en probeer hier zo min mogelijk tijd te besteden, zoals een verkeerspunt waar veel autoverkeer samenkomt.
 • Wees bewust als je “frisse lucht” binnenlaat. Als je naast een drukke weg of treinlijn woont, kan het openen van een raam ervoor zorgen dat vervuiling van buiten, zoals gassen NO2 en SO2, in je huis komen.
 • Gebruik producten met natuurlijke ingrediënten om blootstelling aan VOS te verminderen.
 • Gebruik een luchtreiniger die niet alleen verontreinigende stoffen opvangt, maar ook gezuiverde lucht door de kamer verspreidt.
 • Ventileer je huis goed om zo concentraties van vervuilde stoffen te verminderen.
 • Zorg er tijdens het koken voor dat de apparaten volledig naar buiten worden geventileerd, correct zijn geïnstalleerd en goed gebruikt en onderhouden worden.

~ Dit is een aangeleverd artikel of betreft een samenwerking ~

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.