logo-liggend-wit-donkerblauw

Onderzoek: Kinderen dupe van (aandacht voor) telefoon ouders


Bijna alle ouders met kinderen van nul tot vier jaar (99%) zeggen dat zij praten tegen en met hun kind om taalontwikkeling vanaf de geboorte te bevorderen belangrijk vinden. Dat blijkt uit onderzoek van HEMA Foundation onder duizend ouders. Toch heeft 25% van de Nederlandse kinderen een taalachterstand (1). En ruim een op de tien kinderen verlaat de basisschool met een taalachterstand (2). Hoe kan dat?

  • Bijna helft ouders praat in brabbeltaal tegen kind
  • 81% ouders besteedt aandacht aan mobiele telefoon die ze liever aan interactie kind besteden
  • 25% Nederlandse kinderen heeft een taalachterstand

Taalontwikkeling begint al heel vroeg: vanaf de tweede helft van de zwangerschap kan een baby je horen en helpt praten tegen de buik. Ook is het belangrijk direct vanaf de geboorte veel te praten met een kind, om taalontwikkeling te stimuleren. Echter: 11 procent van de ouders vindt het ongemakkelijk om tegen een baby te praten die nog niet terug kan praten. Vaders vinden dat over het algemeen vaker dan moeders (14% versus 8%).

43% praat in brabbeltaal

Ouders kunnen een grote bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van hun kind. Tussen de 0 en 4 jaar oud zijn de hersenen van een kind namelijk extra gevoelig voor het leren van taal. Het is daarom belangrijk om goede zinnen te maken en veel woorden en begrippen te gebruiken. Maar: uit het onderzoek van HEMA Foundation blijkt dat meer dan een derde van de ouders (36%) niet in volledige zinnen spreekt en een groot deel van de ouders (43%) praat in brabbeltaal tegen hun kind.

Smartphone krijgt aandacht in plaats van kind

Ook op andere vlakken is er ruimte voor verbetering: 81% van de ouders zegt tijd aan de smartphone te besteden die eigenlijk aan zijn of haar kind moet worden besteed. En meer dan de helft (59%) van de ouders geeft aan meer oprechte/kwalitatieve aandacht te willen besteden aan hun kind. Maar hoe doe je dat?

Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University: “Als ouders weten dat -veel- taal noodzakelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van hun kind en voor succes later in het leven, zouden ze veel gemotiveerder zijn om hun telefoon weg te leggen”, aldus professor Sitskoorn. “Nu denken zij nog te vaak dat kinderen slim geboren worden. Ze weten niet dat ze zelf heel makkelijk actief kunnen bijdragen, bijvoorbeeld door in de supermarkt te vertellen over de groene peren en de gele bananen, of op weg naar huis de verschillende bomen en huizen aan te wijzen.”

Bewustwordingscampagne HEMA Foundation

Ouders geven in het onderzoek aan de meeste informatie over taalbevordering te krijgen via maatschappelijke organisaties (zoals de gynaecoloog of huisarts), internet (fora) en via vrienden of familie. Ook HEMA Foundation wil hierin bijdragen: ”Wij willen ouders aanmoedigen om direct vanaf de geboorte vaker met hun kind te praten. We starten daarom vanaf vandaag met een brede bewustwordingscampagne met o.a. het lanceren van het prentenboek ‘kijk en lees mee met nijntje’ en een interactieve app die gratis te downloaden is. Hiermee willen we gesprekken op gang brengen tussen ouders en hun kind. Ook laten ambassadeurs zien hoe zij op hun eigen manier praten, zingen of lezen met hun kind. En we geven tips aan ouders hoe ze makkelijk, direct vanaf de geboorte, met hun kind kunnen praten”, vertelt Marloes Bloemert van HEMA Foundation.

Ga voor meer informatie naar: www.hema-foundation.org/verdervertellen

[1] Bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
[2] Bron: College voor Toetsing en Examens, 2015

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.