logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ondernemers opgelet: hoe ben jij verzekerd?

gebroken bot rontgenfotoSinds een paar maanden behoor ik tot de groeiende groep mensen die een eigen onderneming begint. In mijn geval werd ik die kant opgeduwd doordat mijn werkgever faillissement aanvroeg (net na de hele crisis, nota bene!) waardoor ik mezelf moest afvragen wat ik nu eigenlijk wilde met mijn leven. Ondernemen stond al een tijdje op mijn wensenlijstje, deze direct aanleiding gaf de voorzet om daar mee te beginnen! De eerste maand had ik echter spijt als haar op mijn hoofd – als ik toen had geweten wat er allemaal bij komt kijken… dan was ik er misschien niet aan begonnen. Of beter gezegd: wat later, nadat ik mijn huiswerk netjes op een rijtje had.

Verzekering

Waar ik bijvoorbeeld geen rekening mee had gehouden, is dat je als werknemer geweldig beschermd wordt tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid en uitval door ongelukken. Mocht er iets met je gezondheid gebeuren, dan val je in de ziektewet. Wat weinig mensen weten, is dat niet de overheid, maar juist de werkgever hiervoor moet opdraaien. Als ondernemer komt die verantwoordelijk dus ook bij jou te liggen! Daarbij kun je je verzekeren tegen ziekte, maar ook tegen arbeidsongeschiktheid. In principe zijn dat namelijk twee afzonderlijke onderdelen. Vandaar dat het verstandig is een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, je moet er immers niet aan denken dat je huidige leventje door een speling van het lot op het spel komt te staan.

Ziekte en uitval

Het is natuurlijk niet te hopen, maar het kan altijd voorkomen dat je door ziekte of een ongeluk een tijdje geen inkomsten kunt genereren. Dat kan een tijdelijk iets zijn, bijvoorbeeld doordat je een been breekt tijdens een skivakantie, maar ook door een ziekte of aandoening kan het zijn dat werken soms onmogelijk wordt. Of zelfs dat je daardoor helemaal niet meer kunt werken. Hoe vang je dat op? Voor korte ziekteperiodes zou je een bedrag opzij kunnen zetten, maar voor langere periodes is het toch fijn om te kunnen vertrouwen op een verzekering. Zeker als je weet dat je voor een goed leven je moet rekenen op een jaarbedrag van 25.000 euro! En hoewel slechts 10 procent van de ondernemers hier aanspraak op maakt, is maar liefst 79 procent niet verzekerd tegen ziekte of uitval! Een gigantisch hoog getal natuurlijk! Want mocht je uitvallen, dan is er geen vangnet voor je: in het uiterste geval kun je aanspraak maken op de bijstand, verder niets. Met een goede verzekering sta je een stukje zekerder in het leven en kun jij je richten op het ondernemen, door bijvoorbeeld de top trends voor ondernemers in de gaten te houden.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.