logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ondernemer worden? Dit komt er allemaal bij kijken

Ondernemen is geweldig. Ik ben nu ruim vier jaar fulltime ondernemer en heb bijna geen moment spijt gehad – hoewel ik daar in de eerste drie maanden ondernemerschap wel anders over dacht. Ik was namelijk tamelijk hals-over-kop in het ondernemerschap gedoken… en dat had ik beter niet kunnen doen. Een goede voorbereiding is het halve werk! Daarom vertel ik je graag wat er allemaal komt kijken bij het ondernemerschap.

TIP: als je eenmaal weet wat je maandelijks moet betalen en waar je rekening mee moet houden, kun je ook beter bepalen wat je uurprijs moet worden. 

Alles regelen

Belangrijk om te weten is dat ondernemers wettelijk gezien anders worden beschouwd dan standaard consumenten. Dat heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Rijd je bijvoorbeeld zakelijk auto? Dan moet je ook denken aan een zakelijke autoverzekering. Maar er is veel meer dan alleen dat. Ook je pensioenregeling, arbeidsongeschiktheidsverzekering (tel op 15% van je netto winst, deze verzekering zou vanaf 2023 verplichte kost worden), boekhouding en de belastingaangifte: alles komt op jouw schouders. Dat is tamelijk overweldigend, maar dat hoeft het niet te zijn.

Zakelijk en privé gescheiden houden

Een belangrijke keuze die je maakt, is de scheiding tussen zakelijk en privé. Die is niet altijd even makkelijk te maken, maar probeer het zo duidelijk mogelijk af te bakenen. Heb je een aparte werkruimte of huur je een kantoorruimte? Dan kun je jouw werk ook echt daar laten. Heb je een kantoor aan huis? Dan is het wat lastiger. Probeer een aparte ruimte of hoek te creëren waar je jouw werkzaamheden verricht… en laat je spullen ook in die hoek. Voor je het weet, ben je dag en nacht bezig met je werk – en dat is voor niemand fijn!

Het grijze financiële gebied

Ook financieel moet je de zaakjes goed op orde hebben. Heb je bijvoorbeeld een thuiskantoor? Weet dan dat een zakelijke internetverbinding en elektra eigenlijk onzin zijn. Omdat je ze ook privé gebruikt, kun je die kosten niet aftrekken van je winst of de belastingkosten terugvorderen. Ook de inrichting van je werkplek is niet aftrekbaar van de belasting. Een bureau of bureaustoel, lampen en raambekleding… je mag ze niet aftrekken van de belasting, maar niet als je een duidelijke aparte ruimte hebt, voorzien van een eigen ingang én sanitair. Huur of koop je een externe ruimte? Dan kun je wel alle kosten aftrekken – inclusief de inrichting van die ruimtes. 

Heldere zaken

Andere kosten zijn weer een stuk duidelijker. Heb je een bedrijfsauto? Dan kun je die kosten aftrekken van de belasting. Gebruik je die minder dan 500 km voor eigen gebruik? Dan heb je niet eens te maken met bijtelling! Ook de kosten voor je zakelijke autoverzekering, zakelijke aansprakelijkheidsverzekering en andere verzekeringen zijn volledig aftrekbaar… maar het zijn wel kostenposten waar je rekening mee moet houden. Zo’n zakelijke verzekering is belangrijk, omdat je als ondernemer anders wordt gezien dan als particulier. Je bent daar vanuit een professionele insteek en hebt meer verantwoordelijkheden dan als particulier. Zorg dus dat je goed bent verzekerd!

Nog meer regelen

Andere kosten waar je rekening mee moet houden zijn bankkosten voor je zakelijke rekening (houd rekening met 10-20 euro per maand), de kosten voor een boekhouder of boekhoudprogramma (die laatste kost ongeveer 15-50 euro per maand, maar is goedkoper dan een boekhouder 😉 ) en natuurlijk de inschrijving voor de Kamer van Koophandel, hoewel die 50 euro inschrijfkosten in het totaalplaatje eigenlijk te verwaarlozen zijn. Voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen kun je ook beter goed rondkijken. Duurzaam en degelijk is altijd een goede keuze. Soms kun je ook heel wat besparen door te kiezen voor refurbished bedrijfsmiddelen!

Veiligheidsbuffer

Heel belangrijk: houd rekening dat je over alles wat je doet belasting moet betalen. Afhankelijk van je diensten is dat 9% of 21%, maar je moet ze wel afdragen aan de belastingdienst! Houd daar rekening mee en geeft niet meteen alles uit wat binnenkomt. Aan het einde van het jaar moet je jouw winst verrekenen met de aangifte inkomstenbelasting en daar belasting over betalen, net als een bijdrage voor de zorgverzekeringswet (ongeveer 35% van je winst). Dat is geen fijn percentage, maar ook dat is belangrijk om mee te nemen in je kostenplaatje.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.