logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is hoe je als ondernemer jouw bedrijf zo veilig mogelijk maakt voor werknemers!

Voor elke ondernemer is de veiligheid van zijn of haar werknemers van groot belang. Een veilige werkomgeving vermindert niet alleen de risico’s op ongelukken en verwondingen, maar helpt ook om een positieve werkcultuur te bevorderen. Maar hoe zorg je er nu echt voor dat je bedrijf zo veilig mogelijk is voor je werknemers? Dit artikel geeft een aantal tips die je kunnen helpen om de veiligheid te vergroten.

Zorg voor veiligheidsregels

Het opstellen en naleven van strikte veiligheidsregels is één van de eerste stappen die een ondernemer kan nemen om een veilige werkomgeving te creëren. De regels moeten duidelijk en beknopt zijn, en alle werknemers moeten ermee bekend zijn. Dit kan onder andere het gebruik van beschermende kleding en uitrusting zijn, het correct hanteren van gevaarlijke materialen en het volgen van protocollen voor noodsituaties. Regelmatige trainingen en opfriscursussen zijn hierbij ook een aanrader. Het is daarnaast belangrijk dat de regels regelmatig worden geëvalueerd en aangepast aan nieuwe omstandigheden of gevaren. Een goed geïnformeerde werknemer is immers een veilige werknemer!

Bestrijd onveilige stoffen

Werken met gevaarlijke stoffen brengt altijd een verhoogd risico met zich mee. Om dit te minimaliseren, is het belangrijk om zowel de opslag als het gebruik van deze stoffen zorgvuldig te beheersen. Denk hierbij aan chemicaliën, maar ook aan stofdeeltjes of rook die in de lucht kunnen zweven. Een goede ventilatie kan helpen om schadelijke dampen te verminderen, terwijl duidelijke en goed leesbare etiketten op verpakkingen ervoor zorgen dat iedereen weet met wat voor stof ze te maken hebben. Het aanbieden van passende, beschermende middelen zoals maskers, handschoenen, veiligheidsbrillen en een fumigation bestrijding vermindert ook het risico aanzienlijk. Bescherm je werknemers tegen onzichtbare gevaren!

Zorg voor hygiëne op de werkvloer

Hygiëne speelt een grote rol in het creëren van een veilige werkomgeving. Vuile werkplekken kunnen namelijk niet alleen onhygiënisch, maar ook gevaarlijk zijn. Denk aan gladde vloeren door gemorste vloeistoffen, of bacteriën en ziektekiemen die zich snel kunnen verspreiden in vuile omgevingen. Waardoor er mogelijk minder werknemers beschikbaar zijn om te werken. Regelmatige schoonmaakrondes zijn daarom een must. Ook het aanbieden van voldoende sanitaire voorzieningen zoals goed gevulde zeepdispensers, desinfectiemiddelen, papieren handdoeken en een ongediertebestrijding is belangrijk. Schone handen kunnen immers veel problemen voorkomen. Een georganiseerde, schone werkplek is de basis van een gezonde werkomgeving!

Regel veiligheidsspullen

Tot slot: zorg ervoor dat alle benodigde veiligheidsspullen binnen handbereik zijn. Denk hierbij aan brandblussers, EHBO-koffers en nooduitgangen die helder aangegeven en toegankelijk zijn. Maar ook kleinere zaken zoals antislipmatten en veiligheidsborden kunnen een groot verschil maken. Het is belangrijk om deze spullen regelmatig te controleren op hun werking en ze op tijd te vervangen. Werknemers moeten ook weten waar deze veiligheidsmiddelen zich bevinden en hoe ze gebruikt moeten worden. Het gevoel dat je altijd toegang hebt tot hulpmiddelen in geval van nood, draagt sterk bij aan een veilig gevoel op de werkvloer!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.