logo-liggend-wit-donkerblauw

Hoe ga je als ondernemer om met wanbetalers?

Iedere ondernemer heeft er wel mee te maken: klanten of opdrachtgevers die hun rekeningen niet betalen. Heel vervelend. Je hebt tijd, energie en geld gestoken in een project, je producten of diensten opgeleverd en hopelijk een ‘dank’ in ontvangst genomen. Waarom wordt die rekening niet betaald? Wanneer je al een tijdje wacht op die betaling en eerder mails of telefoontjes geen nut hebben, kan het tijd zijn om een incassobureau in te schakelen.

geld pot kleingeld

Een incassobureau is niet heftig

Veel mensen denken dat een incassobureau ontzettend heftig is, dat je jouw opdrachtgever zo’n beetje voor het gerecht sleept wanneer je ze inschakelt. Dat is zeker niet zo. Incassobureaus proberen – net als jij – de factuur op een normale manier betaald te krijgen. Soms is er een goede reden waarom de factuur nog niet betaald is en kunnen er afspraken gemaakt worden over betaaltermijnen. Of is de factuur ‘per ongeluk’ over het hoofd gezien. Het is natuurlijk wel zo dat je opdrachtgever wel even de oren spitst wanneer er een incassobureau wordt ingeschakeld. Want als het niet goedschiks kan, dan worden fellere maatregelen ingezet! Maar: niemand heeft er baat bij als er met loze dreigementen gestrooid wordt of mensen in het harnas worden gejaagd. Dat is ook niet de intentie van een incassobureau. Wil je meer weten? Er is altijd wel een incassobureau bij je in de buurt, van incassobureau Apeldoorn tot Rotterdam, waar je even kunt kennismaken.

Geen wildgroei

Dankzij de filmindustrie en reality shows op televisie hebben incassobureaus een wat nare bijsmaak gekregen. Toch is het een heel normaal marktgebied, dat gebonden is aan talloze regels en tradities. Neem je een kijkje bij een incassobureau, dan zie je geen zware jongens in leren jassen met een rek vol honkbalknuppels, maar een normaal kantoor met normale, vriendelijke mensen. Ook als het gaat om prijzen hoef je bij incassobureaus niet rond te bellen om te vragen naar hun prijzen: die zijn landelijk vastgelegd door de belastingdienst.

Dit zijn de wettelijke kosten voor een incasso

Deze kosten worden berekend over de hoofdsom van de vordering:

  • 15% over de eerste € 2.500, met een minimum van € 40,00;
  • 10% over de volgende € 2.500;
  • 5% over de volgende € 5.000;
  • 1% over de volgende € 190.000;
  • 0,5% over het meerdere van de hoofdsom met een maximum van € 6.775,00.

Geen stress over onbetaalde facturen

Heb je wanbetalers onder je opdrachtgevers? Aarzel dan niet en neem een incassobureau in de arm. De bijkomende kosten worden op de openstaande factuur gezet – jij krijgt dus gewoon het verschuldigde bedrag! Houdt rekening dat ieder incassobureau anders werkt. Bij de een moet je facturen mailen, bij Incassonet is er een compleet systeem waarin jij als opdrachtgever alles invoert, waarna zij voor je aan de slag kunnen. Maar: probeer het eerst altijd zelf. Even mailen, bellen en contact zoeken. Soms berusten openstaande facturen op niets meer dan een misverstand!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.