logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo maak je een onderhoudsvriendelijke groene tuin

Als je op internet zoekt naar een ‘onderhoudsvriendelijke tuin’, kom je al snel bij bestrating uit. Blijkbaar vinden mensen het makkelijker om een of twee keer per jaar een dag lang de hele tuin te schrobben dan om wekelijks even een kwartiertje onderhoud te doen. Het is ook een keuze natuurlijk, of je gaat voor groen of bestrating, maar er is nog altijd een heel geschikte middenweg. Heb je wel eens gedacht aan kunstgras als basis voor je tuin?

Voordelen van kunstgras

Kunstgras heeft een paar voordelen ten opzichte van bestrating. Een van de grootste voordelen vind ik dat het er natuurlijker uitziet. Wat heb je aan een tuin als je ‘m volgooit met beton? Bovendien zorgt kunstgras voor een betere afwatering. Regenwater zakt via kunstgras gewoon weg naar het grondwater, wat beter is voor je directe leefomgeving. Kunstgras kopen is dus zeker een milieubewuste keuze als je gaat voor een onderhoudsvrije tuin!

Combineren met planten

Nederlandse tuinen hebben een uniek kenmerk. Ze bestaan voor het grootste deel uit zand! Kijk maar eens om je heen. Daar zie je vooral grijs zand, met een beetje geluk is daar onlangs nog een schoffel doorheen gegaan om het onkruid weg te werken. Af en toe prijkt er een plant uit, wat perkgoed of een boompje. Leg om die planten kunstgras, en je hebt meteen geen last meer van onkruid… en dus ook geen werk meer om dat netjes bij te houden. Als bonus zorgt kunstgras voor een fijne bescherming tegen verdamping, waardoor je jouw tuin wat minder vaak hoeft te besproeien in de zomer. Zorg voor een mooie ronding rondom iedere plant, zodat je ze nog altijd kunt bemesten en je de planten genoeg ruimte geeft om te groeien.

Achtertuin

Natuurlijk is kunstgras ook perfect voor de achtertuin. Je hoeft het nooit te maaien, met kalk te bestrooien opnieuw in te zaaien of te verticuteren. Het is niet gevoelig voor vorst of droog weer. Kunstgras ziet er altijd tip-top uit. Je hebt geen pollen, wat perfect is voor een zomerse picknick. Zet je een zwembad op het gras? Normaal gras zou compleet verdorren. Kunstgras ligt misschien even plat, maar staat binnen de kortste keren weer fier overeind. Bovendien zorgt nat kunstgras niet voor modder, wat in iedere situatie fijn is. Wat water of regen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Of moet ik zeggen: als water door het gras?

Speelruimte

Door de eigenschappen van kunstgras is het ook erg fijn om op te spelen. Door het ontbreken van pollen is het fijn om op te voetballen of andere balspellen te doen, maar glijden de kinderen een keer uit, dan zullen ze ook minder snel last hebben van schaafwondjes. Het is glad en soepel. Ook onder speeltoestellen is het minder gevoelig voor slijtage dan gras, wat je binnen de kortste keren kwijt zult zijn… als het al overal groeit. Want waar gras onder een speelhuisje snel zou verdorren, heb je met kunstgras altijd een groene bodem.

Zo leg je kunstgras

Hebben we je weten te overtuigen? Dan vertellen we je ook graag wat er komt kijken bij het leggen van kunstgras. Dat kun je namelijk overlaten aan de professional, maar kun je ook prima zelf doen. 

  • Zorg voor een kale ondergrond. Haal gras, planten of tegels weg op de plek waar jij je kunstgras wil leggen. 
  • Kunstgras leg je niet op zwart zand. Maak een bed van 3-5 centimeter aan stratenmakerszand of bestratingszand.
  • Vlak het zandbed uit met een balk en water het goed in met een tuinsproeier. Daarmee krijg je een egale, strakke ondergrond.
  • Leg een egalisatiedoek over het volledige oppervlak. Dit doek biedt versteviging, zodat het kunstgras mooi recht blijft als er op gespeeld wordt. Ook voorkomt het dat onkruid van onderaf door het kunstgras kan groeien. Snijd het egalisatiedoel eventueel op maat. Zet dit doek eventueel vast met een kunstgrashaak.
  • Rol vervolgens het kunstgras uit. Snijd het op maat en prik ook dit eventueel vast met een kunstgrashaak. Zeker bij kleine stukjes is dat een pré.
  • Kleine stukken kunstgras kleef je aan elkaar met kunstgrastape onder de naad, zodat je geen naden krijgt. Leg de tape met de plakrand naar boven, laat het kunstgras erop vakken en wrijf het goed aan. Na een uur zit hij muurvast! Dit is echt de afwerkfase, als je het hele gras perfect strak hebt liggen.
  • Zet het gras vast door om de 50cm een kunstgrashaak in de grond te tikken.
  • Borstel het gras op met een kunstgrasbezem (of een harde bezem) voor het mooiste resultaat.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.