Amerika, Canada, Australië en de Scandinavische landen hebben allemaal een ding gemeen en dat is dat bijna alle huizen in deze landen worden gemaakt van hout. Houtskeletbouw zorgt voor mooie, sfeervolle woningen met een warm en aards karakter. Het is niet alleen mooi, maar het is ook bewezen dat hout een zeer gezonde en natuurlijke leefomgeving biedt en ook de kosten liggen veel lager dan bij reguliere bouw. Steeds meer mensen kiezen daarom voor bouwen met hout. Toch zijn nog veel mensen bang voor het onderhoud dat bij een houten huis komt kijken, maar klopt die aanname wel?

Onderhoud
Hout geeft natuurlijk veel voordelen, maar hier geldt de regel ook, hoe duurzaam ook, nalatig onderhoud kan de pret flink bederven. Hout leeft namelijk, het beweegt, door schommelingen in temperatuur en door vocht. Hout dat niet is voorbereid op de weersomstandigheden, gaat op den duur problemen geven. Zeker in het Nederlandse klimaat bestaat de kans dat er houtrot kan ontstaan, dit kan ertoe leiden dat het hout vervangen of hersteld moet worden, met vaak hoge kosten tot gevolg. Ook ziet aangetast of rottend hout er slecht uit. Het haalt de waarde van je huis naar beneden. en houten huis dekkend beitsen of verven is de manier om het hout effectief te beschermen. Koop een houten huis van tuinhuisjesonline.nl.
Hoe blijft een houten huis mooi?
Het onderhoud begint bij de juiste materialen en de juiste toepassing ervan. Veel hangt ook af van de eigenschappen en de kwaliteit van de gebruikte verf of olie. Niet alleen is er een verschil in de wijze van voorbewerken en opbrengen, maar ook de dikte en het aantal aangebrachte lagen is cruciaal. Het huis wassen kun je jaarlijks met water en zeep doen. Tijdens de wasbeurten kun je goed de staat van onderhoud, stofophoping, en insecten vaststellen.
Controle
Het hoeft niet altijd het geval te zijn dat houtskeletbouw woningen meer onderhoud nodig hebben dan een traditionele woning. Wanner de buitenkant is afgewerkt met steen of ander onderhoudsvrije materialen is de woning nagenoeg onderhoudsvrij. Kies je er wel voor om de buitenkant af te werken met hout, dan zullen de onderhoudsintervallen verschillend zijn. Dit kan uiteenlopen van 1 keer per jaar controleren en eventueel bijwerken tot 1 keer per 10 jaar. Maar ook thermisch gemodificeerd hout is steeds meer in opkomst. Dit hout is onder hoge druk behandeld, waardoor de beplankingen vocht meer opneemt en dus minder gevoelig is voor onderhoud.