logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Filmnieuws: Onder het Maaiveld

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan de diepte in met Onder het Maaiveld dat de kijker meeneemt op een ondergrondse ontdekkingstocht waarin het soms microscopisch kleine Nederlandse bodemleven de hoofdrol speelt.

Over Onder het Maaiveld

Terwijl bovengronds landbouwpioniers proberen de grond weer gezond te krijgen, is het pal onder hun voeten een gekrioel van jewelste. Nooit eerder zag je deze wereld onder de onze in zulke fraaie opnames tot leven komen. Onder het Maaiveld toont die ongeziene en daardoor onbekende wereld in alle glorie. Van de ‘reusachtige’ bewoners als mollen en regenwormen, via larven en schimmels tot organismes die alleen met de sterkste microscopen betrapt kunnen worden, als bacteriën en beerdiertjes. De documentaire geeft een unieke kijk op de aarde en je krijgt daardoor nog meer respect voor de kracht en inventiviteit van moeder natuur.

Eén theelepeltje gezonde grond bevat meer levende organismes dan er mensen op aarde zijn. En ze communiceren meer met elkaar dan wij bovengrondse bewoners. Onder onze voeten bevindt zich een rijk dat zich aan ons zicht onttrekt, maar dat essentieel is voor het leven op aarde. Niet voor niets trok de Verenigde Naties recent aan de alarmbel met het bericht dat 40% van de bodem van onze planeet is gedegradeerd, waardoor toekomstige voedselproductie gevaar loopt.

De film Onder het Maaiveld vertelt het verhaal van een groepje stedelingen die denken en dromen dat het anders kan, en dat op een bescheiden stukje grond in de praktijk brengen. Terwijl ze met hun handen in de aarde wroeten komen ze tot nieuwe inzichten en beseffen ze dat er onder onze voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven zou het bovengrondse leven helemaal niet kunnen bestaan. De film peilt de stand van de bodem op diverse plekken in Nederland, met uitstapjes naar Utrechtse bushokjes (die speciale tuindaken kregen in het kader van de vergroting van biodiversiteit), het eerste voedselbos van Nederland, een bijzondere buurttuin bovenop een Amsterdamse snelweg en boeren die vanuit de bodem werken. Een vitale bodem blijkt essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en is een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering.

Onder het Maaiveld draait vanaf 2 maart in bioscopen en filmtheaters.

Bekijk de trailer

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.