logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Onder de radar, Marcel van de Ven

De categorie jeugdthrillers groeit met de dag groter. Een goede zaak: veel te lang zijn kinderboeken wat betuttelend en kleinerend geweest, waardoor de groep middelbare scholieren toegewezen waren aan ‘grote namen’ uit de literatuur, die voor deze groep de plank compleet mis slaan. Marcel van de Ven heeft zijn strepen verdiend om het vlak van rechtshandhaving. Hij heeft onder andere leiding gegeven aan de afdeling Zedenzaken en Forensische opsporing. Daarbij heeft hij heel wat criminaliteit gezien. In zijn boeken gebruikt hij die kennis en ervaring om complexe zaken neer te zetten die dan wel verzonnen zijn, maar zo realistisch zijn uitgewerkt dat je het helemaal voor je ziet!

Schoolsituatie

In Onder de Radar neemt Marcel van de Ven je mee naar een middelbare school, ergens in het land. Je volgt vooral Hannah, een meisje dat pas vanuit Rotterdam naar deze stad is verhuisd, Elin, een meisje dat wel heel gedienstig is naar haar ex-vriendje en Alex, een jongen die bevriend is met (en neef is van) pestkop Sam. Hoewel het verhaal eigenlijk om deze drie mensen draait, is Sam het middelpunt van alle verhalen. Hij weet iedereen met zich mee te krijgen door het hoogste woord de voeren. Zo komen zijn scherpe opmerkingen naar Hannah’s achtergrond en huidskleur hard aan, maar worden ze ook overgenomen door andere kinderen. Hannah vind dus geen aansluiting, tot het moment dat ze door haar docente Engels wordt gekoppeld aan Elin voor een schoolproject. De twee krijgen een band en weten het steeds beter met elkaar te vinden. Ze vertellen elkaar ook steeds meer over hun verleden, maar net niet genoeg om de pijnlijke plek bloot te leggen. Alex vind Hannah wel leuk maar doet schoorvoetend ook mee met de pesterijen van Sam. Hij gaat er in ieder geval niet tegenin. Wanneer Sam besluit om een groot mes te kopen en mee naar school te nemen, gaat Alex flink anders over Sam nadenken.

Actuele problemen

In dit spannende boek, dat een geweldige opbouw heeft een spanningsboog waar je ‘u’ tegen zegt, komen heel wat actuele problemen naar voren. Door verschillende invloeden is onze wereld namelijk steeds harder aan het worden. Het is steeds moeilijker voor jongeren om zich te identificeren met helden. Sam luistert bijvoorbeeld veel naar de agressieve drillrap, waar wapens en geweld verheerlijkt worden. Logisch dat hij een groot mes als ’topprestatie’ beschouwt. Dat hij daarmee anderen tot op het bot kwetst, is voor hem bijzaak. Hannah presteert prima, maar haar thuissituatie is beroerd. Haar moeder moet hard werken en wordt onder de duim gehouden door haar nieuwe vriend, die knap misbruik maakt van Hannah’s moeder en haar beroerde situatie. Wanneer ze onder valse voorwendselen naaktfoto’s van zichzelf verstuurd en deze in school verspreid worden, lijkt haar sociale leven voorbij. Daar kan Elin over meepraten… zij wordt gechanteerd door Sam! Sexting, sextortion, geweld, discriminatie, pesten, groepsdruk, een slechte gezinssituatie… het komt in dit drietal allemaal naar voren.


Ga direct naar Onder de radar op BOL.com.

Recensie over Onder de radar

Iedereen doet wel eens dingen die hij liever niet met anderen deelt. Soms heb je echter geen keuze, dan wordt het voor je gedeeld en kom je ongewild in de kijker te staan. Vaak ook is het heel raadzaam om mensen in vertrouwen te nemen. Samen sta je sterk en kun je de juiste stappen ondernemen. In het spannende boek Onder de Radar kom je een aantal van deze situaties tegen. De kinderen zijn voor iedereen wel herkenbaar, al dan niet in afgezwakte vorm. De schoolsituatie, het geroddel over leerkrachten en rondhangen in het centrum bij de Hema… het is zo herkenbaar! Een confronterend boek dat iedere puber absoluut gelezen moet hebben. Een wake-up call over de huidige samenleving, een roep om respect en een dikke ‘don’t try this at home!’

Score: 8


Informatie

Titel: Onder de radar
Auteur:
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s: 220
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 15 jaar
ISBN: 9789020622485
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.